MAHKEME, BAKANLIĞIN YETKİ BELGESİ VERMEDİĞİ NAKLİYAT-İŞ SENDİKASINI HAKLI BULDU

İstanbul 4. İş Mahkemesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu iş yerlerinde çalışan bin 500'ü aşkın işçinin toplu sözleşmesi yapabilmesi için gerekli yetki belge

Güncel 7.06.2022 16:49:54 0
MAHKEME, BAKANLIĞIN YETKİ BELGESİ VERMEDİĞİ NAKLİYAT-İŞ SENDİKASINI HAKLI BULDU

Istanbul 4. Is Mahkemesi, Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu’na (DISK) bagli Nakliyat-Is Sendikasi'nin örgütlü oldugu is yerlerinde çalisan bin 500'ü askin isçinin toplu sözlesmesi yapabilmesi için gerekli yetki belgesini vermeyen ve bu konuda alinan tedbir kararini da uygulamayan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin hukuka aykiri davrandigina hükmederek, kararini iptal etti.

DISK'e bagli Nakliyat-Is Sendikasi, yeni örgütlü olduklari isyerleri ile yillardir örgütlü olduklari Tüvtürk Tasit Muayene Istasyonlari'nda toplu sözlesme görüsmelerine baslamak için gerekli olan yetki belgesini 'iskolu barajini asmadigi gerekçesiyle” vermeyen Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin karinin iptali için basvurmus ve konuyla ilgili dava açilmisti. Daha önce Istanbul 4. Is Mahkemesi'nde yapilan durusmada, bakanligin isleminin tedbiren durdurulmasina karar verilmisti. Mahkeme, bugün yapilan durusmada ise tedbir kararina da uymayan bakanligin isleminin tümüyle iptaline karar verdi.

Durusma çikisinda adliye önünde bir araya gelen Nakliyat-Is Sendikasi yönetici ve üyeleri basin açiklamasi yapti. Nakliyat-Is Genel Baskani Ali Riza Küçükosmanoglu, sunlari söyledi:

'BIR AVUÇ PARA BABASI ZENGINLIGINE ZENGINLIK KATARKEN MILYONLARCA ISÇI AÇLIKLA KARSI KARSIYA: Bugün bin 500 isçiyi ilgilendiren bir uyusmazlikla ilgili bir davanin durusmasi yapildi. Son 24 yilin en yüksek enflasyon ve hayat pahaliligi oranlarini yasadigi bir ortamdan geçiyoruz. Bir avuç para babasi, zenginliklerine zenginlik katarken, bunu Hazine Bakani zaten açik bir sekilde ifade ediyorken, milyonlarca isçinin, emekçinin daha fazla yoksullasmayla, açlikla karsi karsiya kalirken, daha insanca yasayabilecekleri ücret bu hayat pahaliliginda, bu enflasyon ortaminda düsen alim gücümüzü olabildigi kadar korumak için, insanca yasayabilecekleri ücret ve çalisma kosullari mücadelesini vermeye çalisiyoruz sendika olarak.

BAKANLIK KANUNA UYMUYOR: Milyonlarca isçi açlik, yoksulluk ve issizlikle cebellesirken isçi ve kamu sendikalari konfederasyonlari üç maymunu oynuyorlar, duymuyorlar, görmüyorlar, bir açiklama dahi yapmiyorlar. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, yillardan beri mevcut 6356 sayili Sendikalar ve Toplu Is Sözlesme Kanunu'nca düzenlenen kurallara uymuyor. Yargi kararlarina, Bölge Adliye mahkemelerinin, Istinaf Mahkemesi'nin, yerel mahkemelerin kararlarina uymuyor. Tamamen bir hukuksuzluk ortami var. Bir taraftan onlarla mücadele ediyoruz, diger yandan isverenlerle, patronlarla ugrasiyoruz. Bin günü geçen direnislerimiz, mücadelelerimiz var. Bir taraftan da sari sendikacilara karsi mücadele veriyoruz.

1500 ISÇIYI ILGILENDIREN YETKI BASVURULARIMIZI BAKANLIK REDDETTI: Burada yasanan olay su: Bin 500 isçiyi ilgilendiren yetki sorunuyla ilgili 24 Ocak 2022 tarihinde bakanliga yetki basvurusu yaptik. Bakanlik baraj meselesini gerekçe yaparak basvurularimizi reddetti. 16 Subat tarihinde olumsuz yetki tespiti verdi. 6356 sayili Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu'na göre aslinda bakanlik hukuksuzluk yapti. Çünkü bakin yasa ne diyor? Teblig ile bir islem yapamazsin diyor. Ama buna ragmen bakanlik onlari sanki dogruymus gibi kabul ederek islem yapmaya devam ediyor.

ILK DEFA BIR MAHKEME, BAKANLIGA ‘SENIN YAPTIGIN ISLEM HUKUKSUZ’ DEDI: Biz bununla ilgili hem olumsuz yetki tespitlerine itiraz davasi açtik hem de tedbir istedik. Ilk defa, bu yasanin yürürlüge girdigi tarih 10 yila yakin bir süre olacak. Bu süre içerisinde ilk defa bir is mahkemesi, bakanliga dedi ki ‘Senin yaptigin islem hukuksuzdur. Iptali gerekir.’ Bundan dolayi da tedbir karari verdi. Ve bunun devaminda da bakanlik bu tedbir kararini uygulamadi. Sonrasinda tekrardan yetkili mahkemelere, Cumhuriyet savcilarina, Ankara'da, buradaki 4. Is Mahkemesi'ne tekrardan basvurular yaptik. Bunun üzerine bakanlik tedbir karari uyguladi.

BUNLARIN YAPTIGI SARI SENDIKACILIKTIR, ISÇI SINIFINA IHANETTIR: Isin ilginci Tüvtürk Ergene Tasit Muayene Istasyonlari'nda isveren itiraz etmedigi halde TÜMTIS Sendikasi tarafindan isçilerin yetki tespitine, çogunluk tespitine itiraz edilmistir. Isverenlerin itirazlarini anlamak mümkün. Sinifsal bir refleks göstererek her isverenin gönlünden geçer. Çünkü, sendikasiz olsun, toplu sözlesmesiz olsun, isçileri düsük ücretli çalistirmaya devam etmek ister. Her isveren bunu ister. Ama kendisine sendikayim diyen, adinda sendika olup da itiraz edenler, bunlarin yapmis oldugu sari sendikaciliktir, bunlarin yapmis oldugu isçi sinifina ihanettir, alçakliktir. Bunlarin sendikacilikla falan bir alakasi yok. Bunlar itiraz ederek bin 500 isçinin ekmegiyle ve gelecegiyle oynamaktadirlar.

BURADAN ÇAGRI YAPIYORUZ ISÇILERIN EKMEGIYLE OYNAMAYIN ITIRAZLARINIZI GERI ÇEKIN: Buradan çagri yapiyoruz bir kez daha. Isçilerin ekmegiyle, TÜVTÜRK Istanbul'da çalisanlarin, Ergene'de, ISG'de, termal isletmeciliginde çalisan bin 500 isçinin ekmegiyle, gelecegiyle oynamayin. Itirazlarinizi geri çekin diyoruz. Bizim mücadelemiz devam ediyor. Türkiye'de ilk defa bu konuda bakanligin yapmis oldugu olumsuz yetki tespitiyle ilgili tedbir karari verildi. Bunlarla ilgili istinaf süreci de var. Orada da bir olumsuzluk çikacagini düsünmüyoruz. Tüm engellemelere ragmen Nakliyat-Is sendikasinin mücadelesi devam ediyor. Isçi sinifinin mücadelesini hep beraber devam ettirecegiz. Tüm is yerlerinde, diger is yerlerine de örnek olacak, toplu sözlesmeler yapmaya devam ediyoruz.” 


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °