ERDOĞAN’IN “SÜRTÜK” SÖZÜNE İSTANBUL BAROSU'NDAN TEPKİ

İstanbul Barosu, Gezi eylemcilerine “sürtük” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi. Baro, “Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi anmasının 9. yılında millete h

Güncel 2.06.2022 19:23:11 0
ERDOĞAN’IN “SÜRTÜK” SÖZÜNE İSTANBUL BAROSU

Istanbul Barosu, Gezi eylemcilerine “sürtük” diyen AKP Genel Baskani ve Cumhurbaskani Tayyip Erdogan’a tepki gösterdi. Baro, “Ne yazik ki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Gezi anmasinin 9. yilinda millete hitaben 'sürtük, çürük' gibi hakaret ve ayrimcilik içeren sözler sarf etmistir. Bu sözlerin, milletin tamaminin temsilcisi olan Cumhurbaskani tarafindan söylenilmis olmasi son derece esef vericidir. Cumhurbaskani’nin onur kirici bu sözleri nedeniyle ivedilikle özür dilemesini bekliyoruz' açiklamasini yapti. 

AKP Genel Baskani ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TBMM’deki grup toplantisinda Gezi eylemlerine katilanlar için “Bu teröristler, eskiyalar bira siseleriyle caminin içini pisletmisti. Bunlar çürük, bunlar sürtük” ifadelerini kullanmisti. Erdogan’in bu sözleri üzerine birçok ilde siyasi partiler tarafindan savciliklara suç duyurusunda bulunuldu.

Erdogan’in bu sözlerine bir tepki de Istanbul Barosu'ndan geldi. Baronun Kadin Haklari Merkezi ve Kadin Haklari Birligi, konuyla ilgili “Cumhurbaskani’nin yurttaslara yönelik hakaret ve ayrimcilik içeren sözleri kabul edilemez” baslikli yazili basin açiklamasi yapti.

Cumhurbaskani tarafindan sarf edilen bu sözlerin 'esef verici' oldugu belirtilen açiklamada söyle denildi:

“CUMHURBASKANI’NIN YURTTASLARA YÖNELIK HAKARET VE AYRIMCILIK IÇEREN SÖZLERI KABUL EDILEMEZ: Anayasa’nin 'Cumhurbaskaninin Görev ve Yetkileri' baslikli 104. maddesinde, 'Cumhurbaskani, Devlet Baskani sifatiyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birligini temsil eder' denilerek, Cumhurbaskani’nin milletin birligini temsil ettigi vurgulanmistir. Ne yazik ki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Gezi anmasinin 9. yilinda millete hitaben 'sürtük, çürük' gibi hakaret ve ayrimcilik içeren sözler sarf etmistir. Gezi Parki’nin imara açilmamasi, yesilin ve agaçlarin korunmasi için mücadele veren tüm yurttaslara yönelik hakaret ve ayrimcilik içeren bu sözlerin, milletin tamaminin temsilcisi olan Cumhurbaskani tarafindan söylenilmis olmasi son derece esef vericidir.

MÜEZZININ AÇIKLAMASINI DA YOK SAYMISTIR: Konusmasinda Gezi’ye katilanlarin, ‘camide bira içtiklerini ve camiyi kirlettiklerini’ beyan eden Cumhurbaskani, bahsettigi caminin bizzat müezzininin, 'Ben din görevlisiyim, olmayani söyleyemem, camide içki içilmedi' seklindeki açiklamasini da yok saymistir.

ÖZÜR DILEMESINI BEKLIYORUZ: Milletin huzur ve refahi ve herkesin insan hak ve hürriyetlerinden yararlanmasini kendisine ülkü edinecegine ve üzerine aldigi görevi tarafsizlikla yerine getirecegine ant içen Cumhurbaskani’nin tekrar etmekten hicap duydugumuz onur kirici bu sözleri nedeniyle ivedilikle özür dilemesini bekliyoruz.”

 


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °