CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SİGARA VE ALKOL VERGİSİ YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara ve alkol bağımlılığının kendisini ciddi manada rahatsız ettiğini belirterek, vergileri sürekli artırdıklarını söyledi. Erdoğan, “Devamlı artırıyoruz, bundan dolayı da çok rahatsızlar. H

Güncel 31.05.2022 21:26:00 0
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sigara ve alkol bagimliliginin kendisini ciddi manada rahatsiz ettigini belirterek, vergileri sürekli artirdiklarini söyledi. Erdogan, “Devamli artiriyoruz, bundan dolayi da çok rahatsizlar. Hem suluda artiriyoruz hem sigarada artiriyoruz. Fakat hayret aç sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor” dedi. Erdogan, nargile ve elektronik sigarayla mücadele için de bazi hazirliklar yaptiklarini açikladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Bulusmasi’nda gençlerle bir araya geldi. Erdogan, bulusmanin açilisinda özetle söyle konustu:

“KENDI YAKIN ÇEVREMIZDEN BASLAYARAK KARSILASTIGIMIZ HERKESI IKAZ EDIYOR HATTA VARSA SIGARA PAKETINE EL KOYUYORUZ”

“31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü’nün toplumumuzun her kesiminde bu ölümcül tehlikeye karsi farkindalik olusturmasini diliyorum. Dünya’da her yil 7 milyon ülkemizde 100 bin insanin tütün kullanimina bagli hastaliklardan öldügü gerçegine ragmen bu salginla mücadelede henüz arzu ettigimiz yerde degiliz. Gençlik yillarimizdan beri bu mücadelenin en ön safinda olduk. Kendi yakin çevremizden baslayarak karsilastigimiz herkesi ikaz ediyor hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz. Ülkemizden kapali mekanlarda sigara içme yasagindan yüksek vergi uygulamasina kadar tütün ürünleri kullanimiyla en etkili mücadeleyi bizim gerçeklestirdigimizi kimse inkar edemez. Arastirmalar bu sayede sigara kullaniminda nispi bir gerileme yasandigini gösteriyor. Sizlere bu mücadelemizde verdiginiz destek için tesekkür ediyorum.”

Erdogan, Fenerbahçe futbolcusu Arda Güler’in stadyumlarda sigara içilmesiyle ilgili açiklamalari üzerine sunlari söyledi:

“STADYUMLARDA HEM KURU HEM SULU IÇIYORLAR”

“Stadyumlarla ilgili ne kararlar aldik, dedik ki olumsuz tezahüratlarin ortadan kalkmasi için hanimlari da stadyuma alalim. Hani hanimlari görünce belki erkekler olumsuz tezahüratta bulunmazlar ama nerede. Yine aynen devam ettiler, hiç ara verilmedi. Sigaraya gelince, hiç mi hiç dinlemeden kadini da erkegi de sigaraya stadyumlarda devam. Onunla kalmiyor, iste bu kurusu, sulusu da var, buralarda yaninda siseleriyle gelip bütün polislere ragmen içeriye girip orada uygun yerlerde ne yazik ki biraysa bira, farkli farkli onlari da içenler var. Yani hem kuru hem sulu bunlarin hepsi kime zarar, o stadyumda sporculari seyredeyim diye oraya gelen benim vatandaslarima zarari oluyor.”

“BUGÜN DE BAYAGI SKORERDIM, 36 SAYI YAPTIM”

Bir gencin çocuklarin sigarasiz bir ortamda büyümesi gerektigini belirtmesi üzerine Erdogan, “Ben de simdi basket maçindan geliyorum. Bugün de bayagi skorerdim, 36 sayi yaptim. 50’nin 36’si bizde ve yendik. Biz kazandik, farkla” diye karsilik verdi.  

“NARGILE SIGARADAN DAHA AZ ZARARLI DEGIL…BU ZARARDAN DA MILLETIMIZI KURTARMAK IÇIN BUNA YÖNELIK BAZI HAZIRLIKLAR YAPIYORUZ”

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmani Begüm Esra Erten’in “Tütün endüstrisi insan sagliginin yaninda dogaya ve ekonomimize de büyük zararlar veriyor, insan sagligini ve çevreyi korumak adina verdiginiz emekler için tesekkür ediyorum” sözlerine karsilik Erdogan söyle konustu:

“Özellikle bu konuda elektronik sigara filan bu tür seyler söylüyorlar, bunlarin hepsi aldatmaca, hepsi nasil para kazaniriz bunun yollari, yani elektronik sigara denilen öbüründen daha farkli degil, çok acimasiz aslinda zarar vermeye devam ediyor hem keseye hem vücuda ama bunlara tabi insallah firsat vermeyecegiz. Hele son zamanlarda bir de bu nargile olayi ortada, nargile sigaradan daha az zararli degil tam aksine çok daha fazla zarari var. Bu zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik bazi hazirliklar yapiyoruz.”

“ELON MUSK ILE ILK GÖRÜSMEMDE DIYECEGIM KI BU SIGARA TÜKETIMINE KARSI DA SÖYLE BIRAZ PARA HARCA”

Bir gencin “En çok çalismamiz gereken bu dönemlerimizi tütün manipülasyonu ile degil bu alanlarda gerçekten teknolojileri çok iyi ögrenerek bu alanlara yön verecek sekilde harcamamizi temenni ediyorum” sözlerine karsilik olarak Erdogan, söyle konustu:

“Elon Musk ile ilk görüsmemde diyecegim ki bu sigara tüketimine karsi da söyle biraz para harca. Isabetli olur demi, çok büyük paralar harciyor degisik yerlere biraz da bununla mücadeleye harcalarsa bu isi çok daha çabuk basaririz” dedi.

Bir baska gencin “Beni Nobel’e aday göstermediler sadece onur konugu olarak davet ettiler” sözlerine karsilik Erdogan, “Onur konugu olarak davet edip bir parmak bal mi çalacaklar. Bunlar genç yasta kalkip da Nobel ödülü vermiyorlar” yanitini verdi.

“AÇ, SEFIL GEZIYOR AMA ONU ALMAKTAN GERI DURMUYOR”

Bir stajyer doktorun, “Sigaradaki vergilerin artirilmasinin gençlerimizin bu illetten uzak tutmasi noktasindaki kaldirim taslarini sahada gözlemleyebiliyorum” sözlerine karsilik Erdogan, sunlari söyledi:

“Devamli artiriyoruz, bundan dolayi da çok rahatsizlar hem suluda artiriyoruz hem sigarada filan artiriyoruz fakat hayret aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor. Rakiyi almaktan, birayi almaktan geri duymuyor, yeter ki alayim diyor. Gerek sigara gerek alkol bagimliligi beni ciddi manada rahatsiz ediyor. Doktorlarin birinci derecede sigara içmemesi lazim, birinci derecede alkol almamasi lazim, ki onlar örnek olacak, onlarin örnek olmasi ile basariya gidecegiz. Belediye baskanligim dönemiydi galiba, Istanbul’da söyle bir kalp ameliyatina girdim, kalp ameliyatinda doktor bana bir de akcigeri gösterdi. Akcigerde siyah lekelerin oldugunu gördüm ve doktor ‘bunlar hep sigara lekesi’ dedi.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °