BAKAN NEBATİ: DENGELİ BÜYÜME KOMPOZİSYONU 2022'DE DE DEVAM EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, '2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiştir' dedi.

Güncel 31.05.2022 14:06:00 0
BAKAN NEBATİ: DENGELİ BÜYÜME KOMPOZİSYONU 2022

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, '2021 yili basindan itibaren gerçeklesen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yilinin ilk çeyreginde de devam etmistir' dedi.

Mazine ve Maliye Bakani Nebati, TÜIK'in açikladigi bu yilin ilk çeyregine iliskin 7,3'lük büyüme rakamlarini degerlendirdi. Nureddin Nebati, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, üretimi destekleyen politikalari nedeniyle Türkiye'nin diger ülkelerden pozitif ayrismaya devam edecegini savunarak su degerlendirmeleri yapti:

'Küresel ölçekte vuku bulan olaylar neticesinde girdi maliyetlerindeki artislar üretimimiz üzerinde risk olusturmasina ragmen üretimi destekleyen politikalarimiz sayesinde diger ülkelerden pozitif ayrismaya devam edecegimizi öngörüyoruz. Ilk çeyrekte, iç talebin büyümeye katkisi 3,9 yüzde puan olurken, net dis talep büyümeye 3,5 yüzde puan katki saglamistir. Üretim kapasitemizin güçlenmesi açisindan önem arz eden makine ve teçhizat yatirimlari yüzde 10,5 artisla on çeyreklik artis egilimini sürdürmüstür. Ekonomimiz 2022 yili ilk çeyreginde yillik bazda reel olarak yüzde 7,3 oraninda büyümüstür. 2021 yili basindan itibaren gerçeklesen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yilinin ilk çeyreginde de devam etmistir.” 

Hazine ve Maliye Bakanligi da 2022 Yili birinci çeyrek Gayri Safi Yurt Içi Hasila (GSYH) büyümesine iliskin yazili bir açiklama yapti. Açiklama söyle:

“GSYH BÜYÜMESI BIR ÖNCEKI ÇEYREGE GÖRE YÜZDE 1,2 OLMUSTUR: TÜIK tarafindan bugün açiklanan GSYH verilerine göre ekonomimiz 2022 yilinin ilk çeyreginde yillik bazda reel olarak yüzde 7,3 oraninda büyürken, mevsimsel düzeltilmis GSYH büyümesi bir önceki çeyrege göre yüzde 1,2 olmustur.

DENGELI BÜYÜME KOMPOZISYONU DEVAM EDIYOR: 2021 yili basindan itibaren gerçeklesen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yilinin ilk çeyreginde de devam etmistir. Iç talebin büyümeye katkisi 3,9 yüzde puan olurken, net dis talep büyümeye 3,5 yüzde puan katki saglamistir. 2022 yilinin ilk çeyreginde makine ve teçhizat yatirimlari yillik bazda yüzde 10,5 oraninda artmis ve on çeyreklik artis egilimini sürdürmüstür. Makine ve teçhizat yatirimlarindaki artisin devam etmesi önümüzdeki dönem üretim kapasitemizin güçlenmesi açisindan önem arz etmektedir. Iç ve dis talebin dengeli katki verdigi büyüme kompozisyonunun 2022 yilinin kalan döneminde de devam etmesi, sürdürülebilir büyüme ve makroekonomik dengeler açisindan oldukça önemlidir.

TURIZMDEKI OLUMLU GÖRÜNÜMÜN YILIN KALAN DÖNEMINDE DE DEVAM EDECEGI ÖNGÖRÜLMEKTEDIR: 2022 yilinda küresel ticarette Ukrayna’daki savas kaynakli bir ivme kaybi öngörülse de ihracatçilarimizin ürün ve pazar çesitlendirmedeki basarisi ihracatimizin bu yil da kuvvetli seyredecegine isaret etmektedir. Turizmde ilk çeyrekteki olumlu görünümün yilin kalan döneminde de devam edecegi, bu durumun büyümeyi destekleyecegi öngörülmektedir. Öte yandan enerji basta olmak üzere emtia fiyatlarindaki artislar, Ukrayna’daki savas nedeniyle küresel tedarik zincirinde yasanan ilave aksamalarin ticaret ortaklarimizin büyümesi üzerine etkisi ve gelismis ülke para politikalari 2022 yili için baslica risk kaynaklaridir. Yüksek katma degerli, sürdürülebilir, dengeli, kapsayici ve vatandaslarimiza refah artisi saglayan büyüme performansini kalici hale getirmek en önemli hedeflerimizdendir. Bu kapsamda ülkemizin üretim potansiyelini artirmak için ekonomimizin tüm paydaslariyla is birligi içerisinde çalismaya devam edecegiz. Kamuoyuna saygiyla duyurulur.”


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °