CHP’Lİ SALICI’DAN SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİNE TEPKİ: YASALAŞIRSA CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR SANSÜR VE OTOSANSÜRÜ YAŞANACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine tepki gösterdi. “Yasalaşırsa cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansürü yaşanacak.” dedi. RTÜK’ün

Güncel 30.05.2022 20:26:25 0
CHP’Lİ SALICI’DAN SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİNE TEPKİ: YASALAŞIRSA CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR SANSÜR VE OTOSANSÜRÜ YAŞANACAK

CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici, internet medyasi ve sosyal medyaya yeni yaptirimlar öngören kanun teklifine tepki gösterdi. “Yasalasirsa cumhuriyet tarihinin en agir sansür ve otosansürü yasanacak.” dedi. RTÜK’ün; CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun açiklamalarini yayinlayan televizyon kanallarina ceza vermesi ile ilgili olarak da Salici, “Bu gerekçeyle, bu madde iktidar medyasina uygulanmis olsa muhtemelen hepsi kapisina kilit vurmak zorunda kalacak” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantisinin ardindan, CHP Genel Merkezi’nde basin toplantisi düzenledi.

“TARIHIMIZDE ILK KEZ, IÇ BORCA ÖDENECEK FAIZ ANAPARAYI GEÇTI”

Ekonomiye iliskin degerlendirme yapan Salici, Türkiye’nin dört yildir agir bir krizle bogustugunu, krizin buhrana dönüstügünü dile getirdi. Salici, sunlari söyledi:

“Ekonomi kitabini yazanlara göre; güya faiz indireceklerdi, döviz kuru yükselecekti, ihracat artacakti, cari açik kapanacakti, böylece enflasyon gerileyecekti. Bunlarin hiçbirisi olmadi. Cari açik yükseliyor, finansmani gittikçe daha da zorlaniyor. Döviz kuru belli bir noktaya gelmisti. Son bir ay içinde yüzde 10 civarinda deger kaybetti Türk liramiz. Cari açigin finansmani için son dönemde 8 milyar dolara yakin döviz sattilar. Bunu genelde arka kapidan satiyorlar. Türk isi bir yöntem icat ettiler. Bu yöntem seffaf olmayan bir yöntem. Enflasyon yükseliyor. Resmi enflasyon rakamlari yüzde 70’lere dayanmis durumda. Uzmanlar, daha da artacagini ifade ediyorlar. Öbür taraftan ENAG’in yapmis oldugu açiklamalara göre; enflasyon yüzde 100’ü geçmis durumda.

Dolayisiyla Türkiye hem resmi rakamlara göre dünyadaki ilk siralara yükselmis durumda, yüzde 70 enflasyonla. Yüzde 122’lik üretici enflasyonu ile dünya sampiyonlugunu ele geçirmis durumda. Tarihimizde ilk kez iç borca ödenecek olan faiz, anaparayi geçti. Yani ödeyecegimiz faiz orani anaparanin üzerinde. Türkiye böyle agir bir ekonomik sarmal içinde.”

“HERHANGI BIR ISLEM YAPACAK MISINIZ”

TÜRK Is’in açikladigi açlik siniri ve yoksulluk siniri verilerine deginen Salici, “En son TÜRK Is’in açiklamis oldugu açlik siniri rakamlari 6 bin 17 lira olarak belirlendi. Asgari ücret 4 bin 253 lira. Asgari ücretin 4 bin 253 lira oldugu bir ülkede, eger açlik siniri 6 bin 17 lira ise siz gelin buradan meselenin ne kadar agir, ne kadar vahim bir tabloya dönüstügüne bakin. Buradan hep beraber bu vahim tabloyu görelim” ifadelerini kullandi.

Salici; SADAT Yönetim Kurulu üyesi Ersan Ergür’ün “Bu vatani sandikta teslim edemeyiz” ifadelerine su tepkiyi gösterdi:

“Yani bir tür sandigi sorgulayan bir ifade kullandi. Kendilerine her elestiride bulundugumuzda iktidar partisi mensuplari millet iradesinden bahsediyorlardi. Gerçi 31 Mart seçimlerinden sonra, biz millet iradesi lafini duymaz olduk. Millet iradesi onlarin aleyhine tecelli edince, bir de Istanbul’u ikinci kez seçime götürüp, oradan da sandiktan sert bir vatandas tokadi yiyince bir daha millet iradesini dile getirmez oldular. Ama Ersan Ergün’ün söyledigi daha vahim seyler. Diyor ki, ‘Biz sandiktan çikani kabul etmeyecegiz, biz kaybettigimiz yerde, kaybettigimiz seçimde; demokrasiye inanmiyoruz, bizim istedigimiz sonuç çikarsa demokrasidir, çikmazsa sonucu kabul etmeyiz; bunu da bir vesileyle bir gerekçeyle bir hamaset haline getirir ve o seçim sonuçlarini reddederiz’ diyor. Zaten biz muhalefet partileri olarak AKP ile Cumhur Ittifaki ile ayni kosullarda, esit kosullarda seçime girmiyoruz. Medya, büyük oranda onlarin tekeli altinda. Sermeyesi üzerinden birçok medya kurulusunu kendilerine baglamis durumdalar. Agir isleyen bir propaganda mekanizmalari var. TRT’nin durumu ortada. Kendimizi biz TRT’de sadece bizimle ilgili olumsuz bir sey söyleniyorsa duyuyoruz. Seçim dönemlerinde açikliyoruz, hangi siyasi partiye TRT kaç dakika yer vermis; bazi siyasi partilere nezaketen yer vermis oluyor.

Parlamentoya bir kanun teklifi gönderdi Cumhur Ittifaki bilesenleri. Sosyal medya üzerine agir sansür getirmeye çalisiyorlar. Türkiye’de böyle bir süreç yasanirken, ekonomik imkanlari bizim hiç boy ölçüsemeyecegimiz bir noktadayken, besli çetenin bütün imkanlarini seçimlerde kullanirken, bir yandan da en son yaptiklari düzenleme ile cumhurbaskanini siyasi yasaklarin disina çikarmis olan bir iktidar partisi varken dahi seçimden çikan sonuçlari kabul etmeyecegini söyleyen iktidara çok yakin bizim de önüne gittigimiz uyardigimiz bir SADAT mensubu ile karsi karsiyayiz.

Böyle bir cümleyi bir CHP’li dile getirseydi ne olurdu? Basina neler gelirdi? Bir de o tarafindan bakalim. Muhtemelen hakkinda çok hizli bir sekilde darbecilikten dava açilirdi, gece yarisi evi basilirdi, gözaltina alinirdi, tutuklanirdi, uzun bir süre içeride yatardi, dosyasina bakacak olan hakimler ve savcilar da dogrudan talimat alabilen mahiyette kisiler olarak belirlenirlerdir.

Bir CHP’liye bunlari yapardiniz. Peki bu kisiye atmis oldugu bu tweetle ilgili nasil bir yasal islem yapacaksiniz? Herhangi bir islem yapacak misiniz? Sizin yakin çalistiginiz, iyi iliskiler içinde oldugunuz bir kisi böyle bir sey söylediginde, bu kisi ile ilgili nasil bir islem yapacaksiniz?

Böyle bir uygulamayi bizim kabul etmemiz, sandiktan çikan iradeye karsi olacak herhangi bir uygulamayi kabul etmemiz mümkün degil. Istanbul’da da kabul etmedik, ayni sekilde kayyum uygulamalarini da kabul etmiyoruz, onlari da zamani geldiginde seçimi kazandigimizda, milletin vermis oldugu yetkiyi alan kisi kimse o kisinin görevi yapmasi düsturuyla aynen devam ettirecegiz.

“PARAMILITER GÜÇLERINIZ MI VAR?”

Böyle düsünen bir kisi, acaba seçimi biz kazaninca Millet Ittifaki kazaninca altili masanin belirledigi cumhurbaskani adayi kazaninca ne yapar? Sokaga mi çikacak? Paramiliter güçleriniz mi var? Varsa paramiliter güçlerinizi ortaya mi dökeceksiniz? Onlari harekete mi geçireceksiniz? Darbe mi yapmaya niyetiniz var? Siz darbeci misiniz? Ne demek bu? Ne demek bu tweet? Ne SADAT ne SADAT gibi varsa baskalarindan korkumuz yok. Bu tür tehditler bizi korkutmaz.”

CHP’li belediyelerde çalisanlarin da süpheli olarak gözaltina alindigi operasyonlar ile ilgili olarak Salici, sunlari söyledi:

“Içisleri Bakanligi’nda ve MASAK’ta, belediyelerimize yönelik siyasi operasyonlar için birimler kuruldugunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte bu operasyonlarin daha da artacagini; CHP’li siyasilere, CHP’li belediye baskanlarina güvenilmez duygusu yaratmaya çalisan algi operasyonlarinin sürecegini biliyoruz. Zaten müfettisler var belediyelerimizde. Biz bundan sikayetçi degiliz. Vatandasa olan sözümüzü yerine getirecegiz.”

“CUMHURIYET TARIHININ EN AGIR SANSÜR VE OTOSANSÜRÜ YASANACAK”

Internet medyasi ve sosyal medyaya yeni yaptirimlar öngören kanun teklifi ile ilgili olarak da Salici, sunlari söyledi:

“Sunulan teklif, basin ve ifade özgürlügünü daha da geriye götürecek. Teklif sadece gazetecilere degil sosyal medyayi kullanin vatandaslara ve bilisim ve internet sektöründe çalisanlara da baskiyi artiracak düzenleme. Medyaya yönelik öngörülen idari tedbirler arasinda para cezasi, reklam yasaklari ve sosyal medya aglarina bant daraltma yaptirimlari var. Dezenformasyon, yalan haber, asilsiz bilgi ve tahrif edilmis gibi kavramlar hukuki bir tanim yapilmadan kullaniliyor. Güvenlik, kamu düzeni ve kamu barisi gibi açilan davalarda sikça basvurulan muglak kavramlara basvurularak mahkemelere yeni suçlar tanimlaniyor. Sari basin karti vermek gazetecilere bir ödül ve ceza mekanizmasina dönüstürülmüs durumda. Düzenleme yasalasirsa, biz karsi çikacagiz, bu düzenlemenin yasalasmamasi için karsi çikacagiz. Bu düzenleme yasalasirsa cumhuriyet tarihinin en agir sansür ve otosansürü yasanacak. Baskilar bu kadar fazlayken bu baski ve sansürü daha da artiracak bir düzenleme ile karsi karsiya olacagiz.

“RTÜK’ÜN YAKLASIMINI KABUL ETMIYORUZ”

RTÜK’ün; CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfi üzerinden Amerika’ya para aktarildigi açiklamalarini yayinlayan kanallara oyçoklugu ile ceza kesmesini degerlendiren Salici, sunlari söyledi:

“Sorusturmaksizin veya dogrulugundan emin olmaksizin yayin yapmak gerekçesiyle bir ceza verdi. Eger gerekçe bu ise herhalde iktidara yakin medya kalmaz. Iktidara yakin medyada, her gün bizlerle ilgili agir hakaretlerin oldugu, yalanlarin oldugu, olmayan seylerin olmus gibi gösterildigi; bununla ilgili dijital alanda bir geçmis yaratildigi bir medya ile karsi karsiyayiz.  Bu gerekçeyle bu madde iktidar medyasina uygulanmis olsa muhtemelen hepsi kapisina kilit vurmak zorunda kalacak. Dolayisiyla biz RTÜK’ün bu yaklasimini kabul etmiyoruz. Onlarin simdiye kadar yürütmüs olduklari bu baskici zihniyete açik bir sekilde karsi duruyoruz” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKI DÖNEMDE SALDIRILAR DEVAM EDECEK AMA YILMAYACAGIZ”

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ile CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu hakkindaki davalara da deginen Salici, “Imamoglu ile ilgili dava tam evlere senlik” yorumu yapti.

Imamoglu için “ahmak” ifadesini kullanan Içisleri Bakani Süleyman Soylu için Salici, “Agzi bozuk bir insan… Mesele iki siyasi arasindaki bir tartisma olmaktan aliniyor ve Imamoglu’nun sözlerini Yüksek Seçim Kurulu üyelerine söyledigi yönünde dava açiliyor. Davasi bu hafta” dedi.

Salici, “Kaftancioglu, partimizin brosürü vardi, bununla ilgili twit atiyor ve bu twitten dolayi dava var. Biliyoruz önümüzdeki dönemde de bu saldirilar devam edecek ama biz yilmayacagiz” yorumunu yapti.

“BAKAN OLMANIN ÖTESINDE ‘STAND UP’ÇI KIVRAKLIGI ILE IFADELERDE BULUNUYOR”

Salici, açiklamalarinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

Hazine ve Maliye Bakani Nebati’nin ‘kurun fiyatlar üzerindeki baskisini azalttik’ yönündeki açiklamasinin sorulmasi üzerine, Salici, “Sayin Nebati aslinda bir hazineden ve maliyeden sorumlu bakan olmanin çok ötesinde ‘stand up’çi kivrakligi ile ifadelerde bulunuyor. Onun söyledigi seylere kimsenin inandigi yok. Türkiye’de emegi ile geçinen kesimlerin geçinememesi için enflasyonun yükseldigi ve alt gelir grubundan üst gelir grubuna transferin yapildigi bir dönem yasiyoruz” yanitini verdi.

“IDDIALI CÜMLELER KURMAYI SEVIYOR”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, “Teröre destek veren ülkelerin biz NATO’ya girmesine evet demeyiz” ifadelerinin sorulmasi üzerine Salici, “Böyle iddiali cümleler söylemeyi seviyor” diyerek, Deniz Yücel, Rahip Brunson, Cemal Kasikçi davasi ile ilgili Cumhurbaskani Erdogan’in açiklamalarini animsatti. Salici, “Ne zaman bir seye olmaz dese, arkasindan bir anda oluveriyor. Önümüzdeki günlerde, NATO’ya girmesine karsi çiktigi ülkelere de yesil isik yakabilir. Bu tipik bir Recep Tayyip Erdogan davranisi olur” degerlendirmesini yapti.

“ERDOGAN YINE TAM TERSINI YAPARSA SASIRMAYIZ”

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun ‘kaçis plani anatomisi’ açiklamasindan sonra Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yalanlama açiklamalarinin sorulmasi üzerine Salici, “Sayin Kiliçdaroglu’nun söyledigi sözlerden hangisi yanlis? Bu sorulara cevap vermek yerine meseleyi baska bir alana çekme çabasinda olduklarini biliyoruz. Bunlara dair cevap almis degiliz. ‘Erdogan ölümüne burada’ demis. Az önce üç örnekte Erdogan’in bugün dediginin yarin tam tersini yapmis oldugunu gördük. Yine tam tersini yaparsa sasirmayiz” yanitini verdi.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °