AYTUN ÇIRAY'DAN BAKAN SOYLU'YA:

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bazı Suriyeli sığınmacıların atış poligonlarında silah eğitimi aldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Çıray, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Ülkemizde poligonlara girip ?

Güncel 29.05.2022 16:43:00 0
AYTUN ÇIRAY

 

IYI Parti Izmir Milletvekili Aytun Çiray, bazi Suriyeli siginmacilarin atis poligonlarinda silah egitimi aldigi iddiasini Meclis gündemine tasidi. Çiray, Içisleri Bakani Süleyman Soylu’ya, “Ülkemizde poligonlara girip çikan siginmacilarin kimlik/ikametgâh bilgileri takip ediliyor mu? Poligonlara giden siginmacilarin silahli atis egitimlerini hangi gelir kaynaklariyla karsiladiklari sorgulaniyor mu? Bu siginmacilara poligonlarda egitim almalari amaciyla baska aktörlerce ekonomik destek saglanmasi söz konusu mudur? Türkiye genelinde SADAT’in poligon tasarim hizmeti verdigi kaç atis poligonu vardir” diye sordu.

IYI Parti Genel Baskan Basdanismani Aytun Çiray, bazi Suriyeli siginmacilarin atis poligonlarinda silah egitimi aldigi iddiasina iliskin Süleyman Soylu’nun yanitlamasi istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Çiray, konuya iliskin bugün yaptigi yazili açiklamada, 'Poligon meselesi bir süredir takip ettigimiz bir konuydu. Önceleri devlet kurumlari bünyesinde bulunan silahli atis poligonlari, daha sonra özel sektöre de izin verilmesiyle sehirlerde giderek yayginlasmaya basladi' dedi. Bu poligonlarin denetimlerinin önemine dikkat çeken Çiray, sunlari kaydetti:

'Sayisi artan atis poligonlarinin hizmetinden yararlanmak isteyenler, herhangi bir güvenlik prosedüründen geçmeden, ücreti mukabilinde istedigi tür silahla atis yapabilmekte, atis teknigi egitimi veya silah tamir/bakim egitimi alabilmekteler. Ancak poligonlara giden kisilerin kimlik/ikamet bilgileri ve adli durumlarinin sorgulanmamasi, bazi suçlara zemin hazirlayici bir risk tasiyor elbette. Ayrica denetim mekanizmalari poligonlarin silah ve mermi tedarik zincirlerini, envanter kayitlarini ciddiyetle ve düzenli olarak denetliyor mu, merak konusu. Mesela poligonlarin silah ve mermi envanterleri en son ne zaman denetlendi?'

'SURIYELI SIGINMACILAR, GELIR KAYNAKLARI ÇOK KISITLI OLMASINA RAGMEN NASIL VE NEDEN POLIGONLARA AKIN EDIYOR'

'Ucube rejim' olarak tanimladigi baskanlik sisteminin Türkiye’yi sürükledigi noktada gelecek seçimlerin Millet Ittifaki tarafindan kazanilmasinin artik Türkiye Cumhuriyeti devletinin varolussal bir dönüm noktasi oldugunu vurgulayan Çiray, bunu saglamak için seçim güvenliginin ve sonrasindaki asayisin büyük önem tasidigina dikkat çekti.

Seçim güvenligi ile ilgili spekülasyonlarin önüne geçilmesi için iddialarin cevaplanmasinin önemini vurgulayan Çiray, söyle devam etti:

'Özellikle Istanbul ve diger büyük sehirlerdeki bazi semtlerde Suriyeli siginmacilarin poligonlara yogun ilgi gösterdigi basina yansidi. Ülkelerinden kaçip Türkiye’ye siginan ancak Esad’in af ilan etmesiyle siginmaci statüleri sona erdigi için geri gönderilmesi gereken Suriyeli siginmacilar, gelir kaynaklari çok kisitli olmasina ragmen nasil ve neden poligonlara akin ediyor? Bu iddia eger dogruysa Içisleri Bakanligi’nin derhal harekete geçerek bu durumu sorgulamasi ve gerekli önlemleri almasi gerekir.'

“SIGINMACILARIN POLIGONLARA BU DENLI ILGI GÖSTERIYOR OLMASI PEK ÇOK SÜPHEYI DE BERABERINDE GETIRIYOR”

Çiray, iddialarin merkezindeki SADAT ile ilgili de sunlari kaydetti:

'Saibeli durumu henüz aklanmamis olan ve Anayasa’nin degismez ilk dört maddesine tasallut amaci oldugu bizzat kurucusu tarafindan açiklanan SADAT’in resmi internet sitesinde silah, tüfek ve hatta keskin nisanciliga uygun, gerçek atislarin yapilabildigi trap-skeet ve atis poligon sistemleri hizmeti yer aliyor. Kurucu Baskani Cumhurbaskani eski basdanismani olan ve ticari hizmetleri arasinda atis poligonlari olan paramiliter yapi süphelisi SADAT ile ülkelerine gönderilmesi gereken siginmacilarin ülkelerine dönmeyip poligonlara bu denli ilgi gösteriyor olmasi, açiklanmasi gereken pek çok süpheyi de beraberinde getiriyor. Millet Ittifaki üyelerinin her adimini takip ederek bunlari psikolojik operasyonlarla siyasi propagandaya çeviren AKP iktidari, bakalim gerçek silahli atis poligonlarina giden siginmacilari, bu poligonlari kimlerin açtigini, SADAT’in poligonlarinin olup olmadigini ve bu poligonlari açanlarin AKP’li siyasilerle bir baginin bulunup bulunmadigini açiklayabilecek mi?'

“SADAT’A ÇALISAN EMEKLI ASKERI PERSONELIN SIK SIK GITTIGI ATIS POLIGONLARI VAR MIDIR”

Aytun Çiray’in Içisleri Bakani Süleyman Soylu’ya yönelttigi sorular söyle:

“Atis poligonlari ne siklikta denetlenmektedir? Poligonlarin silah ve mermi sayilari ile diger envanter bilgileri denetimlerde kayit altina aliniyor mu?

Özellikle Istanbul’daki poligonlara en son ne zaman denetim yapilmistir? Bu denetimler sonucunda eksik/fazla silah ve mermi tespit edilmis midir?

Atis poligonlarinda hizmet almak isteyen kisilerin kimlik bilgileri, ikametgâh adresleri ve adli sicil kayitlari kontrol edilerek kayit altina alinmakta midir? Alinmiyor ise bu durum bazi suçlara zemin hazirlayici bir risk degil midir?

Özellikle Istanbul’da bazi semtlerdeki atis poligonlarinin yogun bir sekilde Suriyeli siginmacilar ile dolu oldugu, ücreti karsiliginda atis egitimi, silah tamir/bakim gibi egitimler aldiklari iddia edilmektedir. Bu durumda, ülkemizde poligonlara girip çikan siginmacilarin kimlik/ikametgâh bilgileri takip ediliyor mu?

Poligonlara giden siginmacilarin silahli atis egitimlerini hangi gelir kaynaklariyla karsiladiklari sorgulaniyor mu? Bu siginmacilara poligonlarda egitim almalari amaciyla baska aktörlerce ekonomik destek saglanmasi söz konusu mudur?

Türkiye genelinde SADAT’in poligon tasarim hizmeti verdigi kaç atis poligonu vardir? Var ise bu poligonlarin sahipleri kim ya da kimlerdir? Bu kisilerin AKP’li siyasiler ve bürokratlar ile akrabalik iliskileri var midir?

SADAT’a çalisan emekli askeri personellerin sik sik gittigi atis poligonlari var midir?”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °