400 BİN TONA KADAR ŞEKER İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan karar göre, 'Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar' yürürlüğe girdi. Buna göre, 400 bin tona kadar kamış veya şeker pancarı ithalatında gümrük verg

Ekonomi 27.05.2022 12:13:00 0
400 BİN TONA KADAR ŞEKER İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla yayinlanan karar göre, 'Seker Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulamasi Hakkinda Karar' yürürlüge girdi. Buna göre, 400 bin tona kadar kamis veya seker pancari ithalatinda gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülükler sifir olarak uygulanacak. Karar kapsaminda düzenlenen ithal lisanslari 15 Ekim 2022 tarihine kadar geçerli olacak.

Ithalatta kota ve tarife kontenjani hakkinda karar çerçevesinde seker ithalatina 400 bin tona kadar sifir vergili tarife kontenjani tanimlandi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayinlanan seker ithalatinda tarife kontenjani uygulanmasi hakkinda karar kapsaminda, kamis veya pancar sekeri ithalatinda, 400,000 tona kadar gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler sifir olarak uygulanacak. Karar kapsaminda yapilacak ithalat Ticaret Bakanligi Ithalat Genel Müdürlügü tarafindan düzenlenecek ithal lisansiyla mümkün olabilecek.

BASVURULAR 10 GÜN IÇINDE, BAKANLIGIN WEB SITESI ÜZERINDEN ELEKTRONIK IMZA ILE YAPILACAK

Tarife kontenjaninin dagitim yöntemi ile basvuru ve kullanim esaslari Ticaret Bakanligi tarafindan yayimlanan tebligle belirlendi. Buna göre, açilan tarife kontenjani, C sekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz konusu ürünü sekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dagitilacak. Tarife kontenjani taleplerine iliskin basvurularin 10 gün içinde, bakanligin web sitesi üzerinden (www.ticaret.gov.tr) elektronik imza ile yapilacak. 

Öte yandan, yurtiçi seker üretimi A ve B kotasi adi verilen bir sistemle düzenleniyor ve üreticilere dagitiliyor. Bu kotalar disinda üretilen ve yurtiçinde pazarlanamayan sekerler C sekeri olarak adlandiriliyor.

 


Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °