MGK Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yayınlanan MGK bildirisinde, “Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için hâlihazırda icra edilen ve ed

Güncel 26.05.2022 22:15:00 0
MGK Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı

 

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplandi. Toplantinin ardindan yayinlanan MGK bildirisinde, “Güney sinirlarimizin terör tehdidinden arindirilmasi için hâlihazirda icra edilen ve edilecek olan harekâtlarin komsularimizin toprak bütünlügünü ve egemenligini hiçbir surette hedef almadigi, millî güvenlik ihtiyaçlarimizin geregi oldugu belirtilmis; bu harekâtlarin, komsularimizin da huzur ve güvenligine ciddi katki saglayacaginin alti çizilmistir” denilerek yeni harekât mesaji verildi.

Cumhurbaskanligi’nda bugün yapilan ve yaklasik üç saat süren MGK toplantisinin ardindan 7 maddelik bir bildiri yayinlandi. Bildiride sunlar kaydedildi:

“1- PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAS terör örgütleri basta olmak üzere, millî birlik ve beraberligimiz ile bekamiza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karsi yurt içinde ve yurt disinda azim, kararlilik ve basariyla icra edilen operasyonlar hakkinda kurula bilgi sunulmus ve ilave tedbirler görüsülmüstür.

2- Güney sinirlarimizin terör tehdidinden arindirilmasi için hâlihazirda icra edilen ve edilecek olan harekâtlarin komsularimizin toprak bütünlügünü ve egemenligini hiçbir surette hedef almadigi, millî güvenlik ihtiyaçlarimizin geregi oldugu belirtilmis; bu harekâtlarin, komsularimizin da huzur ve güvenligine ciddi katki saglayacaginin alti çizilmistir.

3- Mensubu oldugu uluslararasi kuruluslarda ve ittifaklardaki yükümlülüklerinin geregini her daim müttefiklik ruhu ve hukuku ile ahde vefa ilkesine uygun bir sekilde yerine getiren Türkiye’nin, ayni sorumluluk ve samimiyeti müttefiklerinden de bekledigi vurgulanmis; bilhassa insanligin ortak düsmani olan terörizme destek vererek ve himaye ederek uluslararasi hukuku açikça ihlal eden ülkelere bu tutum ve davranislarina son verme ve Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alma çagrisinda bulunulmustur.

4- Ukrayna ile Rusya arasindaki savasin durdurulmasi ve barisçil çözüme giden yolun açilmasi için vakit kaybetmeksizin kapsamli ateskes ilan edilmesi gerektiginin alti çizilmis; Ukrayna’nin egemenligi ve toprak bütünlügü çerçevesinde ulasilacak bir çözümün, bölgemizde kalici barisin tesisine esas teskil edecegi kaydedilmistir.

5- Uluslararasi hukuku ve taraf oldugu antlasmalari ihlal eden Yunanistan’in Ege Denizi’nde tedricen artan kiskirtici eylemleri ve is birligi anlayisi ile hareket edilmesi gereken ittifaklari istismar etmeye yönelik gayretleri ele alinmis; milletimizin hak ve menfaatlerinin korunmasi hususundaki kararli tutumumuzun tavizsiz bir sekilde sürdürülecegi vurgulanmistir.

 6- Son dönemde bazi ülkelerde Islam düsmanliginin yeniden yükselise geçmesinden duyulan endise dile getirilmis; ilgili ülkelere, kutsal kitabimiz Kur’an-i Kerim’in yakilmasina ve vatandaslarimizin fiilî saldirilarla hedef alinmasina varan kiskirtici eylemlerin görmezden gelinmemesi ve engellenmesi hususundaki sorumluluklari hatirlatilmistir.

7- Libya’da saglanan istikrar ile ülkenin toprak bütünlügünün korunmasinin ve yeni çatismalara yol açabilecek adimlardan kaçinilmasinin önemi vurgulanmis; halkin beklentileriyle uyumlu sekilde, millî uzlasi temelinde adil, hür ve muteber seçimlerin tüm Libya sathinda düzenlenmesine duyulan ihtiyaç teyit edilmistir.”


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °