TTB: 'TÜM YURTTAŞLARI NİTELİKLİ SAĞLIK HAKKI İÇİN SAĞLIKTA YAŞANAN TAHRİBATA DUR DEMEYE DAVET EDİYORUZ'

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye’de 1980’ler ile başlayıp AKP döneminde tırmanan ve Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vücut bulan sağlıkta piyasallaştırma sürecinin bugün sürdürülemez bir noktaya geldiğine dikkat çekti. Oyal

Güncel 23.05.2022 17:43:00 0
TTB:

Türk Tabipleri Birligi (TTB), Türkiye’de 1980’ler ile baslayip AKP döneminde tirmanan ve Saglikta Dönüsüm Programi ile vücut bulan saglikta piyasallastirma sürecinin bugün sürdürülemez bir noktaya geldigine dikkat çekti. Oyalama taktikleri ve gerçeklikten uzak öneriler ile sorunun geçistirilmeye çalisildigini, tipta nitelikli egitimin vazgeçilmez oldugunu vurgulayan TTB, tüm yurttaslara ‘nitelikli saglik hakki için saglikta yasanan tahribata dur deme” çagrisi yapti.

TTB, Saglikta Dönüsüm Programi’nin saglik sisteminde yarattigi sikintilara iliskin yazili açiklama yapti. Açiklamada, söyle dendi:

“SAGLIKTA DÖNÜSÜM PROGRAMI ILE VÜCUT BULAN SAGLIKTA PIYASALASTIRMA SÜRECI, BUGÜN SÜRDÜRÜLEMEZ BIR NOKTAYA GELMISTIR”

“Türkiye’de 1980’ler ile baslayip AKP döneminde tirmanan ve Saglikta Dönüsüm Programi ile vücut bulan saglikta piyasalastirma süreci, bugün sürdürülemez bir noktaya gelmistir. Türk Tabipleri Birligi olarak ilk günden itibaren mücadele ettigimiz bu saglik politikasi, hekimlige ve halkin saglik hakkina zararlar vermeye, saglik ortamindaki tahribati derinlestirmeye devam etmektedir. Harran Üniversitesi Tip Fakültesi’nde hekim istifalari sonucu bölümlerin kapanmasi, sürdürülemezligin ve tahribatin en güncel sonucudur.

“IKTIDARIN OYALAMACI TAKTIKLERI HEKIMLERI ÇALISTIKLARI KAMU HASTANELERINDEN, MEMLEKETLERINDEN VAZGEÇMEYE ZORLAMAKTADIR”

Saglik sistemindeki kriz; hastalik üzerine kurgulanmis saglik sisteminin yarattigi hasta enflasyonu, yogun ve karsiliksiz emek, yoksulluk sinirinin altindaki gelirler, liyakatsiz atamalar, saglikta siddet ve tüm bunlara bagli olarak hekimlerdeki tükenme gibi sorunlarla daha da derinlesmektedir. Bilimin gereklerine göre hareket edilmemesi, anabilim dallarinin taleplerinin karsilanmamasi, akademisyen görüslerinin alinmamasi ise üniversite hastanelerindeki hekimlerde büyük hayal kirikliklari yaratmaktadir. Hastane ölçeginde idarecilerin kayitsizligi, saglik sistemi ölçeginde de iktidarin oyalamaci taktikleri hekimleri ya yillarca çalistiklari kamu hastanelerinden ya da memleketlerinden vazgeçmeye zorlamaktadir.

“TIP VE TIPTA UZMANLIK EGITIMININ VERILDIGI KURUMLARDAKI ISTIFALARIN, CIDDI BIR HEKIM YETISTIRME SORUNU YARATACAGI AÇIKTIR”

Özellikle üçüncü basamak hastanelerde, yani tip ve tipta uzmanlik egitiminin verildigi kurumlardaki istifalarin, ciddi bir hekim yetistirme sorunu yaratacagi açiktir. Sadece ilgili bölümlerin saglik hizmeti aksamamakta, ayni zamanda yeni hekimlerin ve yeni uzman hekimlerin haklari ellerinden alinmakta, yeni magduriyetler yaratilmaktadir. Dahasi, halk sagligi dogrudan olumsuz etkilenmekte, hasta ve hasta yakinlari bu yikim karsisinda çaresiz birakilmaktadir.

“TÜM YURTTASLARI NITELIKLI SAGLIK HAKKI IÇIN SAGLIKTA YASANAN TAHRIBATA DUR DEMEYE DAVET EDIYORUZ”

Türk Tabipleri Birligi’nin uzun süredir yaptigi tüm uyarilara ragmen kamu bile isteye çökertilmektedir. Saglik hizmetinin sermayenin kâr hirsina teslim edilme niyeti, en üst merciden sarf edilen “Giderlerse gitsinler” sözünde de suretini bulmustur. Sözün esas muhatabi hekimler degil, dogrudan halk sagligidir. Oyalama taktikler, gerçeklikten uzak öneriler ile sorunu geçistirmeye çalisanlara karsi, tipta nitelikli egitimin vazgeçilmez oldugunu bir kere daha vurguluyoruz. Tüm yurttaslari da nitelikli saglik hakki için saglikta yasanan tahribata dur demeye davet ediyoruz.”

 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °