KIRIM DERNEĞİ BAŞKANI ŞAHİN: 'RUSYA’NIN İŞGALİNİ HALKIMIZ 230 YILDIR YAŞIYOR'

Kırım Derneği, Ankara Ulus’ta ‘Kırım Tatar Sürgünü Anma’ etkinliği düzenledi. Dernek Başkanı Mükremin Şahin, Rusya’nın işgal ve baskılarının yeni olmadığını, 230 yıldır halkının bu süreci yaşadığına dikkat çekerek,

Güncel 21.05.2022 18:50:51 0
KIRIM DERNEĞİ BAŞKANI ŞAHİN:

Kirim Dernegi, Ankara Ulus’ta ‘Kirim Tatar Sürgünü Anma’ etkinligi düzenledi. Dernek Baskani Mükremin Sahin, Rusya’nin isgal ve baskilarinin yeni olmadigini, 230 yildir halkinin bu süreci yasadigina dikkat çekerek, “Halkimizin vataninda devletlerini kuracagina olan inancimiz tam” dedi. Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da “Günes karanligi yendigi gibi Kirim Tatar halki da Stalin rejiminin isledigi suçu yenerek kendi vatanina döndü. Yeni bir soykirim uygulama girisimi basarisiz olacaktir” diye konustu.

Kirim Dernegi, Ankara Ulus Meydani'nda ‘Kirim Tatar Sürgünü Anma’ etkinligi düzenledi. Saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi, Ukrayna Milli Marsi ve Kirim Tatar Milli Marsi okundu.

SAHIN: HALKIMIZIN VATANINDA DEVLETLERINI KURACAGINA INANCIMIZ TAM

Kirim Dernegi Genel Baskani Mükremin Sahin, söyle konustu:

“18 Mayis Kirim Tatar halkinin on binlerce insanimizin yok edildigi, bir halkin tamamen soykirima tabii tutuldugu bir gündür.

23 yil içerisinde kendi vatanlarinda kültürlerini ve medeniyetlerini korumak için verilen mücadele sonucunda bir noktaya gelindi. Fakat Kirim sonradan tekrar isgale ugradi. Rusya tarafindan isgale ugradi ve halkimiza yönelik baskilar devam ediyor. Bu isgal ve baskilar bugünün meselesi degil. Bizim halkimiz 230 yildir bu süreci yasiyor. Halkimizin vataninda devletlerini kuracagina olan inancimiz tam. Kirim Tatarlari 15 ülkede yasiyorlar. Neden 15 ülkede daginik yasiyorlar çünkü istilacilarin baskisi altinda Kirim’i Tatarsizlastirma siyaseti karsisinda Kirim’in bosaltilmasi sonucunda 15 ülkede insanlarimiz yasiyor.

“KAFKAS ÇERKEZLERININ ACILI GÜNÜNDE SEHITLERIN AZIZ HATIRALARI ÖNÜNDE SAYGIYLA EGILIYORUZ”

Bugün ayni zamanda bir kardes halkin soykiriminin yildönümü. 158 yil evvel bugün Kafkas halklarindan kardeslerimiz Çerkezlerin sürgününün basladigi gün. Onlarin bu acili gününde saygi ve hürmetle sehitlerin aziz hatiralari önünde egiliyoruz. Bir gün Kirim Tatarlarinin ve Çerkezlerin aydinlik gelecegini omuz omuza olacaklarina inaniyoruz. Kendi kültürümüzü, medeniyetimizi ve gelecegimizi insa edecegimize inaniyorum.

UKRAYNALILAR DERNEGI BASKANI BRETSKA: RUSYA’NIN ÖNE SÜRDÜGÜ NATO VE DIGER BAHANELERIN YALAN OLDUGU ORTAYA ÇIKTI

Sahin’den sonra söz alan Ukraynalilar Dernegi Baskani Yuliya Bretska ise konusmasinda su ifadeleri kullandi:

“Ukrayna Dernegi olarak Kirim Tatar halkinin acisini paylasiyoruz ve hayatini kaybeden soykirim kurbanlarini saygiyla aniyoruz. Ukrayna halki olarak hepimiz Rusya’nin zalim politikalarinin sonuçlarini biliyoruz. Bu politikalarin 1932-1933 arasinda Holodomor adiyla andigimiz Ukrayna’yi aç birakma politikasiyla, 1944’teki Kirim Tatarlarina yönelik soykirim ile, Sovyet dönemi baskilariyla, 2014’ten sonra Kirim’in isgali ve yasadisi ilhakiyla baslayan hem Kirim Tatarlarina hem Ukraynalilara yönelik tutuklamalar ve iskenceleri biliyoruz.

NATO’nun genislemesini bahane ederek Ukrayna’yi isgale yeltenen Rusya bugün Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üyelik için basvurmasinin önemsiz oldugunu söylüyor. Bu en basindan beri Rusya’nin öne sürdügü NATO ve diger bahanelerin yalan oldugunu, asil amacinin varligini yok saydigi Ukrayna’yi yok etmek oldugunun göstergesidir.”

UKRAYNA BÜYÜKELÇISI BODNAR: TEK SANSIMIZ KIRIM’I ISGALDEN KURTARMAK

Kirim Tatarlarinin çektigi aciyi hissettigini söyleyen Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’in konusmasindan öne çikanlar söyle:

Bugün ben Kirim Tatariyim. Sizler gibi sürgün edilen tüm halkin acisini, zulmünü ve istirabini hissediyorum. Günes karanligi yendigi gibi Kirim Tatar halki da Stalin rejiminin, komünist rejimin isledigi suçu yenerek kendi vatanina döndü. Yeni bir soykirim uygulama girisimi basarisiz olacaktir. Hem 2014’ten hem 2022’den geri dönülecek ve mutlaka kazanacagiz.

Bugün tek sansimiz var. O da Kirim’i isgalden kurtarmak ve Kirim Tatar halkinin kendi vatanina dönmesini saglamaktir. Türkiye’nin destekleriyle zafer günümüzü hep birlikte serbest Kirim’da, Sivastopol ve diger sehirlerde kutlayabilecegimize inaniyorum. Orada bir araya gelerek bu aci günü ve tarihin kurbanlarini hep birlikte anacagiz.

Geçmisimizi hatirlayarak gelecegimiz için çalisacagiz. Zafer mutlaka sizden yana olacak.

KALKAY: MOSKOVA YÖNETIMI, KIRIM VE ÇEVRESINI EMPERYALIST EMELLER DOGRULTUSUNDA KATLIAMCI SIYASETINE DEVAM EDIYOR

Kirim Tatar Milli Meclisi Baskan Yardimcisi ve eski Bahçesaray Valisi Ilmi Ümerov’un konusmasinin ardindan Kirim Türkleri Kültür ve Yardimlasma Dernegi’nden Tuncel Kalkay söz aldi. Kalkay söyle konustu:

“Moskova yönetimi, vatanimiz Kirim’i ve çevresini emperyalist emelleri dogrultusunda elinde tutmak için isgalci ve katliamci siyasetini durmadan devam ettirmektedir. Moskova yönetimi halkimiza karsi yürüttügü, bitmek bilmeyen saldirilari bu kültürü ve medeniyeti ortadan kaldirmak amaciyla baslamistir ve bu dogrultuda devam etmektedir. Vatanimiz Kirim’in birinci defa isgal edildigi 1783 senesinden bugüne kesintisiz bir sekilde devam eden bu politikalar soykirim kampanyasindan baska bir sey degildir.

Kirim Tatar halki Kirim’dan tekrar sürülmek ve insanlarimiz korkutularak sindirilmek istenmistir. Bu saldirilarla yetinmeyen Moskova, Ukrayna’ya karsi 24 Subat 2022 tarihinde baslattigi saldiri ile gerçek yüzünü tekrar ve hayasizca ortaya koymustur. Savasin gerçekten basladigi 2014’ten bu yana öldürülen her bir Kirim Tatarinin ve her bir Ukraynalinin tek suçlari, vatanlarini korumak ve Moskova emperyalizmine boyun egmemektir.

 “18 MAYIS 1944 SÜRGÜNÜNÜ UNUTMADIK, UNUTMAYACAGIZ, UNUTTURMAYACAGIZ”

Kirim Tatar halki kendisini yok etmek için yapilmis 18 Mayis 1944 sürgününü unutmamistir, unutmayacaktir ve unutturmayacaktir. Kirim Tatar halki vatanimizin tekrar baris ve huzur yurdu olmasi için çalismaya devam edecektir. Bütün muhaceret, sürgün, isgal ve savas sehitlerimizi rahmetle aniyoruz. Ukrayna’da kahramanca ölen dostlarimizi da unutmuyoruz. Günümüzde Dogu Türkistan’da ve Filistin’de katledilen kardeslerimize de rahmet diliyor, onlarin acisini da paylasiyoruz.'


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °