HASADA BAŞLAYAN MANİSALI KİRAZ ÜRETİCİSİ DERTLİ: 'MALİYETİ 22 LİRA, PAZARDA 15 LİRA. BÖYLE GİDERSE AĞAÇTA BIRAKACAĞIM'

Manisa’da hasada başlayan kiraz üreticileri dertli. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e sıkıntılarını anlatan üreticiler, 'Kirazın maliyeti 20-22 lira, ama pazarda 15 liraya satılıyor. Böyle devam ederse toplamayacağım ağaçta b

Güncel 20.05.2022 16:04:00 0
HASADA BAŞLAYAN MANİSALI KİRAZ ÜRETİCİSİ DERTLİ:

Manisa’da hasada baslayan kiraz üreticileri dertli. CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen’e sikintilarini anlatan üreticiler, 'Kirazin maliyeti 20-22 lira, ama pazarda 15 liraya satiliyor. Böyle devam ederse toplamayacagim agaçta birakacagim. Herkes agliyor, bir tek hükümet aglamiyor” dedi. Tarim Sigortalari Havuzu'nun da (TARSIM) dogal afetlerde zararlarini karsilamadigini belirten üreticiler, 'Çiftçinin kanini pire gibi emiyor bunlar' diye konustu.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, Manisa’da kiraz üreticileriyle bir araya geldi. Salihli kirazinin daha önceki yillarda 5 dolar civarinda fiyatlandirilarak ihraç edildigini söyleyen üretici, “Bu seneki kura göre Salihli kirazinin kilosu 5 dolardan 80 lira etmesi gerekiyor. Daha Salihli kirazi çikmadi. Bütün ümitler Salihli kirazinda' dedi. 

Bir diger üretici de tarim sigortasi yaptirdigini belirterek, 'Çatlak için yapiyorum. O diyor ki, ‘Doluya verdik biz’ diyor. Dolu için yapiyorum ‘çatlak için vermedik, dolu için verdik’ diyor. Yapsam da ben bir sey beklemiyorum ondan. Dogal afet olsa da yine gelmiyor. Daha önce yaptik, denedik olmadi” dedi.

“MALIYETI 22 LIRA, PAZARDA 15 LIRAYA SATILIYOR”

Girdi maliyetlerinden de yakinan üretici, “Bu sene sükrediyorum. Diyorum 40 liradan düsmezse ben para kazanacagim. Bu senenin kilosunda kirazin bize maliyeti 22 liraya kadar var, ilaci, gübresi. Pazarda su kirazin kilosu 15 lira” diye konustu.

Daha önce besicilik yaptigini, ancak 30 senelik ahirinin kapisina kilit vurdugunu belirten Zaim Cangöz de sunlari söyledi:

“BÖYLE DEVAM EDERSE AGAÇTA BIRAKACAGIM”

'Seftali isi yapiyoruz, hayvancilik isi yapiyoruz. Hayvanciligi biraktik. 30 sene kilitlenmeyen dami kilitledik. Bu sene de kökünden sattik. Geçen sene kooperatife 20-25 bin lira borcum vardi. Bu sene 90 bin lira borcum var. Ayni araziyi ektik, ayni miktarda ilaç ve gübre kullandik ama fark 70 bin lira. Geçen seneye göre bu kiraz en az 80-90 bin lira. Bizim Salihli dedigimiz kirazi da 150-200 bin liraya yakin satmamiz lazim ki ayni maliyeti yakalayabilelim. Geçen sene 40 bin liraya kiraz sattim. Bu sene daha yeni basladik. 15 bin lira. Eger böyle devam ederse kirazi toplamayacagim, agaçta birakacagim. Herkes agliyor. Bir tek hükümet aglamiyor.'

'TARSIM ÇIFTÇININ KANINI EMIYOR' 

TARSIM sigortasina iliskin sikayetlerini de anlatan Cangöz, “Geçenlerde soguklar vardi. Ben de erik vardi. Sigorta yaptim. Çagirdim sigortacilari gelin bakin dedim, soguk acayip… Çiçekte tutmazsin, yagmurda tutmazsin, ne zaman tutacaksin sen bu raporu? Ama TARSIM cebine atiyor. Gidiyorsun kooperatife mecburen seni TARSIM sigortasi yaptiriyor. TARSIM yaparsan faiz daha düsük olur. Eger TARSIM’li olmazsan faizi daha yüksek' diye konustu. 

“TARSIM, sigorta yapmaya mecbur birakiyor, ama hasari ödemiyor” diyen Basevirgen’in “Çiftçi TARSIM’den memnun mu” sorusu üzerine Cangöz, “Yok ya, çiftçinin kanini pire gibi emiyor bunlar” dedi.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °