ULUSLARARASI CAMİADAN, YARGITAY’IN KAFTANCIOĞLU KARARINA TEPKİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki Yargıtay kararının ardından uluslararası camia, CHP’ye destek mesajları iletti.

Güncel 15.05.2022 17:44:00 0
ULUSLARARASI CAMİADAN, YARGITAY’IN KAFTANCIOĞLU KARARINA TEPKİ

CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu hakkindaki Yargitay kararinin ardindan uluslararasi camia, CHP’ye destek mesajlari iletti.

Yargitay’in, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu hakkindaki kararinin ardindan uluslararasi kuruluslar ve siyasi partiler, destek mesajlarini CHP Genel Merkezi’ne iletti. Kuruluslar ve mesajlari söyle:

AVRUPA SOSYALISTLER PARTISI (PES): “Türk mahkemesinin kararindan dolayi üzgünüz. Canan Kaftancioglu masum. CHP’li arkadaslarimizin yanindayiz. Cumhurbaskani Erdogan'in ve hükümetinin eylemlerini kiniyor, Kaftancioglu'na, üye partimiz CHP'nin Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na ve Türkiye'de tehdit, baski ve hapis ile karsi karsiya kalan sayisiz muhalif siyasetçilere tam destegimizi ifade ediyoruz. PES, Kaftancioglu'nu hapse girme veya siyasetten tamamen yasaklanma tehlikesi ile karsi karsiya birakan bu karari kiniyor. Canan Kaftancioglu masumdur. 2019'da asil cezayi, Cumhurbaskani Erdogan'i elestirdigi sosyal medya mesajlari sebebiyle almisti. Karara itirazin ardindan Yargitay bugün yaklasik 5 yillik hapis cezasini onadi. Avrupali Sosyalistler ve Demokratlar, ülkedeki hukukun üstünlügü ve demokrasi adina CHP ve Türkiye'deki tüm muhalefet partilerden siyasetçilerin güçlü bir sekilde yaninda duruyor ve hep durdu. Bu ve diger davalardaki gelismeleri yakindan takip etmeye devam edecegiz.'

SOSYALIST ENTERNASYONEL: “Türk hükümetinin bu tür suçlamalar üreterek muhalefeti bu sekilde susturma girisimini ve ayrica Canan Kaftancioglu'nun temel insan hakki olan ifade özgürlügüne aykiri olan tüm hukuksuz yargilama sürecini kiniyoruz. Hükümetin Canan Kaftancioglu'nu siyasi görevlerinden uzaklastirmaya çalismasi kesinlikle kabul edilemez. Bu karar diger muhalif isimlerin gelecegi için ciddi bir emsal teskil ediyor. Sosyalist Enternasyonal daha önce Erdogan hükümetinin giderek artan demokratik erozyonunun altini çizmisti ve simdi Türkiye cumhurbaskaninin evrensel hukuk ve demokrasi kurallarina uymasi ve bu kurallara uymasi gerektigini yineliyor. Sosyalist Enternasyonel, Canan Kaftancioglu'na yönelik suçlamalarin derhal iptali çagrisinda bulunuyor ve davasini ve Türkiye'deki siyasi gelismeleri yakindan takip etmeye devam edecegini belirtiyor. Hükümetin eylemleri muhalefetin artan gücünü gösteriyor ve Sosyalist Enternasyonal, tüm insan hak ve özgürlüklerinin korundugu, adil, demokratik ve adil bir toplum talep eden Türk halkinin iradesinin yaninda duruyor.”

“CEZA KANUNU REVIZE EDILMELI”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'nin izlenmesinden sorumlu es raportörü John Howell (Birlesik Krallik, EC/DA) ve Boriss Cilevics (Letonya, SOC)’un içinde oldugu AKPM raportörleri, mesajlarinda; Venedik Komisyonu ve Avrupa Insan Haklari Mahkemesi süreçlerine isaret etti. Raportörler, Türk makamlarini demokratik olmayan uygulamalara son vermeye çagirdi. Mesajda, “Avrupa standartlarina aykiri olan ve elestirel sesleri ve muhalif görüsleri susturmayi amaçlayan ve etkin bir sivil toplumun bilesenlerine yönelik suistimal edici yargi prosedürlerine yol açan Ceza Kanunu'nun tartismali hükümlerinin acilen revize edilmesi gerekmektedir. Bu, Türkiye'deki demokrasi için ciddi bir tehlike olusturuyor” denildi.

AKPM Sosyalist Grubu ise Twitter’dan yayinladigi mesajda, Türkiye'deki bu hukuk devleti ve insan haklari ihlalini siddetle kinadiklarini belirtti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, kararin ardindan sosyal medya hesabindan bir mesaj yayinlayarak, 'Yargitay, muhalif isim ve CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu'nun yaklasik 5 yil hapis cezasi öngören 3 mahkumiyet kararini onadi. Kaftancioglu, hapse girebilir veya siyasi yasak alabilir' dedi. Sánchez Amor, mesajinda ayrica kararin zamanlamasina da dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu Dis Iliskiler Komisyonu dün 2021 Türkiye raporunu onaylayarak, 'Türkiye, israrla Avrupa Birligi (AB) deger ve standartlarindan uzaklasiyor' degerlendirmesinde bulunmustu. AP Türkiye Raportörü Sánchez Amor da bu baglamda su yorumu yapti:

“Bugün AP'de Türkiye raporu oylandiktan yalnizca saatler sonra ve simdiden karar haberler ile güncelligini yitirdi.”

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi Avrupa Parlamentosu Delegasyonu Baskani Andreas Schieder, “Canan Kaftancioglu için özgürlük” dedi. Schieder, kararin arkasinda siyasi bir motivasyon oldugundan süphelendiklerinin altini çizerek, sunlari açikladi:

“Istanbul'da kaybedilen seçimin ardindan Türkiye'de siyasi yargi giderek daha keyfi davraniyor. Bu karar ifade özgürlügüne dogrudan bir saldiridir. Canan Kaftancioglu ve Türkiye'deki diger tüm siyasi tutsaklarin derhal serbest birakilmasini talep ediyorum” degerlendirmesini yapan Schieder, söyle devam etti:

“Erdogan, Türkiye'yi onlarca yil geriye götürdü ve ülkede otoriter bir dönüs baslatti. Artik özgür bir basin yok, Türkiye gazeteciler, yazarlar ve siyasi olarak aktif insanlar için büyük bir hapishane. Erdogan, binlerce kisiyi temelsiz gerekçelerle hapse atti. AB, demokratik güçleri ve muhalefeti desteklemek için mümkün olan her seyi yapmalidir. AB ile Türkiye arasinda yeniden yakinlasma ancak Türk hükümeti söylem ve eylemlerinde açikça demokrasiye ve temel haklara kendini adadigi takdirde olabilir.”

Almanya Disisleri Bakanligi’nda Devlet Bakani Anna Lührman (Yesiller) Canan Kaftancioglu ile ilgili karar hakkinda “Kaftancioglu’na Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlügü ve ifade özgürlügü için mücadele eden herkese büyük saygi duyuyorum. Bu degerler Almanya - Türkiye iliskilerinin merkezinde yer alir” degerlendirmesini yapti.

Alman Yesiller’den Federal Meclis üyesi Max Lucs ise bu kararin Avrupa’da insan haklari adina yeni bir gerileme oldugunu ifade etti.

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Women ise Kaftancioglu'nu hapis ve siyasetten men cezasiyla karsi karsiya birakan bu cezayi kinadigini ve CHP ve PES’in yaninda oldugunu belirtti.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °