DOWN SENDROMLU MİLLİ SPORCUNUN AİLESİ: 'ÇOCUKLARINIZI ENGELLİ OLARAK GÖRMEYİN, DESTEK OLUN'

Türkiye Down Sendromlu Millî Futsal Takımı nisan ayında Peru’da yapılan Dünya Şampiyonası’na katılarak üçüncü oldu. Şampiyonaya ilk defa katılan milli takımın Aksaraylı kalecisi down sendromlu Hüseyin Dinç’in ailesi, oğullarıy

Yaşam 13.05.2022 13:53:19 0
DOWN SENDROMLU MİLLİ SPORCUNUN AİLESİ:

Türkiye Down Sendromlu Millî Futsal Takimi nisan ayinda Peru’da yapilan Dünya Sampiyonasi’na katilarak üçüncü oldu. Sampiyonaya ilk defa katilan milli takimin Aksarayli kalecisi down sendromlu Hüseyin Dinç’in ailesi, ogullariyla gurur duyduklarini belirterek, 'Ailelerinde engelli bireyler olan ailelere, çocuklarini asla engelli olarak görmemelerini tavsiye ederim. Yeter ki çocuklarina destek olsunlar. Çocuklarinin basarili olacaklarini göreceklerdir' dedi.

Dünya 3.'sü olan Türkiye Down Sendromlu Futsal Milli Takimi’nin Aksarayli kalecisi down sendromlu milli sporcu Hüseyin Dinç, Aksaray'da bir sirkette temizlik isçisi olarak çalisirken antrenmanlarini aksatmadan sürdürüyor. 

'OGLUMUZLA GURUR DUYUYORUZ'

34 yasindaki Hüseyin Dinç’in annesi Aysel Dinç, ogluyla gurur duydugunu söyledi. Anne Dinç, söyle konustu:

“Hüseyin ile 4 çocugum var. Hüseyin'in dogdugu andan itibaren down sendromlu engelli oldugunu ögrendik. O andan itibaren Istanbul'da Erol Sabanci Spastik Rehabilitasyon Okulu’na gönderdik. Egitimiyle ben, babasi, kardesleri çok yakindan ilgilendik. Yas ilerledikçe çocuk yasta sokaktaki arkadaslariyla spora ilgisinin oldugunu fark ettik. Gönül Dostlari Rehabilitasyon Merkezi’ndeki hocalari, Hüseyin'in spora ilgisini fark ettiler. Hocalari sürekli Hüseyin'in yaninda olarak ona destek verdiler. Yine hocalarin destegi ile milli takima seçildi. Sonra da yogun bir antrenman programinda çok çalisti. 6 yildir milli takimda.'

'BIR SIRKETTE ASGARI ÜCRETLE ÇALISIYOR'

Hüseyin’in ayni zamanda Aksaray'da özel bir sirkette temizlik görevlisi olarak çalistigini kaydeden anne Dinç, 'Engelli çocuklari olan ailelere sunu söylemek istedim, çocuklarinin arkasinda duracaklar ve onlarla ilgilenecekler. Biz Hüseyin’i hiçbir zaman engelli ya da özürlü olarak görmedik. Milli takima seçildikten sonra devletten hiçbir gelir olmamasina ragmen biz her ihtiyaçlariyla ilgilendik. Engellilere yeter ki firsat verilsin. Onlar basarili olacaktir. Oglum Hüseyin Dinç sporun her bransiyla ilgileniyor. Basketbol basta olmak üzere masa tenisi ve futbolda basarilar gösterdi. Birçok madalyasi ve derecesi var' ifadelerini kullandi.

Down Sendromlu Futsal Milli Takimi’nin maçlarini büyük bir heyecanla izledigini söyleyen anne Aysel Dinç, 'Milli takimimiz dünya üçüncüsü olunca çok mutlu olduk. Çok gururlandik. Maçlar bitip Türkiye'ye döndükten sonra Hüseyin Kayseri'den Gençlik Spor Il Müdürlügümüzün tahsis ettigi bir arabayla karsilandi. Konvoylar esliginde Aksaray'a getirildi ve biz çok gururlandik' diyerek o anlari anlatti.

'MILLI SPORCULARA VERILEN HAKLARDAN YARARLANMIYORLAR'

Hüseyin Dinç’in devlet tarafindan maasi olmadigini söyleyen Aysel Dinç, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Baskani Birol Aydin'in bu konuyla ilgilendigini, takimda bir kisinin emekli olabildigini belirtti. Dinç, 'Onun disinda da çalismalarin sürdügünü zannediyoruz. Hüseyin'in herhangi bir emeklilik durumu su an söz konusu degil, devletten de bu konuyla ilgili herhangi bir maddi destek almiyoruz' diyerek milli sporculara verilen haklardan yararlanmalari gerektigine dikkat çekti.

'ÇOCUKLARINIZI ENGELLI OLARAK GÖRMEYIN, DESTEKLEYIN'

Baba Hasan Dinç de 'Hüseyin'i dogumdan itibaren hiçbir zaman engelli bir birey olarak görmedik. Kardesleri ve biz ona çok destek olduk. Devletin açmis oldugu rehabilitasyonlara gönderdik. Hüseyin'in yasi ilerledikçe mahallemizdeki basket sahasinda zaman geçirmeye basladi. Çocuklarla futbol oynadi. Hüseyin'i özel bir Rehabilitasyon merkezine gönderdik. Orada da hocalari spora olan yetenegini kesfetti ve milli takima seçildi' diye konustu.

'Orada da basarili oldu. Dünyanin hiçbir maddi serveti bu gururun yaninda hiçbir sey' diyen baba Dinç, 'Bir engelli birey babasi olarak, ailelerinde engelli bireyler olan ailelere, çocuklarini asla engelli olarak görmemelerini tavsiye ederim. Yeter ki çocuklarina destek olsunlar. Çocuklarinin basarili olacaklarini göreceklerdir' ifadelerini kullandi.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °