ÖZTRAK: ENSARLIK YAPACAKSANIZ, MİLLETİMİZİN SIRTINDAN KURBAN KESMEYİ BIRAKACAKSINIZ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, en düşük emekli maaşının artışı ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 1 Mayıs’a işaret ettiğini anımsattı ve “1 Mayıs geçti gitti, Ramazan Bayramı geçti gitti. Ama ortada aç

Güncel 9.05.2022 21:39:13 0
ÖZTRAK: ENSARLIK YAPACAKSANIZ, MİLLETİMİZİN SIRTINDAN KURBAN KESMEYİ BIRAKACAKSINIZ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, en düsük emekli maasinin artisi ile ilgili Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’in 1 Mayis’a isaret ettigini animsatti ve “1 Mayis geçti gitti, Ramazan Bayrami geçti gitti. Ama ortada açiklamaydi, sürprizdi yok. Bakan masallah dut yemis bülbül” dedi. Öztrak; Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Suriyeli göçmenler ile ilgili “Arzu ettikleri zaman vatanlarina dönebilirler. Ama biz onlari asla bu topraklardan kovmadik ve kovmayacagiz. Biz sevgili peygamberimizin muhacirligini de biliriz, ensar oldugu dönemi de biliriz” sözlerine ise “Bayramdan önce Suriyelilerin gidisini neden yasakladiniz? Anlasilan küçük ortaginizdan korktunuz. Bayram bitti; yeniden ‘ensar, muhacir’ demeye basladiniz. Ensarlik yapacaksaniz, milletimizin sirtindan kurban kesmeyi birakacaksiniz? Devletin kesesinden, milletin kesesinden ensarlik yapilmaz” tepkisini gösterdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantisinin ardindan CHP Genel Merkezi’nde basin toplantisi yapti. Öztrak’in konusmasindan öne çikanlar söyle:

“MILLETI, ENFLASYON CANAVARININ DISLERI ARASINA ATTI: Ekonomiyi yönettigini sanan çakma bir ekonomist; en sinsi, en acimasiz, en ahlaksiz halk düsmanini, enflasyon canavarini, ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ diyerek, ‘nas’ diyerek, bilerek, isteyerek hortlatti. Erdogan hükümete geldiginde, elinde tüm dünyada güven uyandiran ve enflasyonun belini kirmis bir program vardi. Ise basladiklarinda; tüketici enflasyonu yüzde 30’du, üretici enflasyonu yüzde 31’di. Enflasyon hizla düsüyordu. Ama bugün, milletimiz bu beceriksizlerden vekâletini geri almaya hazirlanirken; tüketici enflasyonu yüzde 70, üretici enflasyonu ise yüzde 122. Erdogan 20 yilin sonunda, tüketici enflasyonunu 2 buçuga, üretici enflasyonunu ise dörde katladi. Milleti, enflasyon canavarinin disleri arasina atti.

O KONUSTU, DOLAR KOSTU: Savas Ukrayna’da, ambargolar Rusya’da; ama üç haneli enflasyon ve enflasyonda dünya sampiyonluklari bizde. Bu nasil bir yikimdir? Çakma ekonomist ve sürekâsinin yarattigi bu yikim, savastan da beter. Mogol ordularinin bu ülkeye veremedigi zarari, bunlarin cehaleti ve kibri verdi. Erdogan bugün konustu. O konustu, dolar kostu. Alti ay sonra kur yeniden 15 lirayi geçti. Nasil geçmesin? Enflasyonun sebebi, küresel enerji fiyatlarindaki artismis. Türkiye tüm OECD’nin enerji enflasyonunun sampiyonu. Türkiye’deki enerji enflasyonun sadece dörtte biri disarida. Dörtte üçü Erdogan’in kendi hatasindan, Saray mamulü.

GIDA ENFLASYONUNUN ÜÇTE BIRI DÜNYADAN ÜÇTE IKISI SARAYIN BECERIKSIZLIGINDEN: Dünyada ortalama gida enflasyonu yüzde 30. Türkiye’de gida enflasyonu yüzde 89. Gida fiyatlari, dünyada bir yükseliyorsa, Türkiye’de üç yükseliyor. Yani bizdeki gida enflasyonunun dörtte bir dünyadan, dörtte üçü sarayin beceriksizliginden. Çakma ekonomist ve sürekâsinin kifayetsizligi ve liyakatsizliginden… Türkiye’nin de üyesi oldugu, Ekonomik Is birligi ve Kalkinma Teskilati’nda (OECD) gida enflasyonu sampiyonu olduk. Orada; ortalama gida enflasyonu yüzde 10. Bizdeki gida enflasyonu yüzde 89. OECD’nin 9 kati. Bizdeki gida enflasyonun biri dünyadan geliyor, sekizi bizden kaynaklaniyor, saray kaynakli. Ama turpun büyügü heybede. Bunlarin beceriksizligi yüzünden, et ve süt ürünlerinde çok büyük bir kriz kapida.

ASGARI ÜCRET ZAMMI IÇIN RANDEVU VERMEKTEN VAZGEÇIN: Emek sömürüsünün tablosu bu: 2021’in ocak ayindan bu yana gerçeklesen enflasyon yüzde 76, ayni dönemde yapilan asgari ücret zammi yüzde 50,5. Bunun adi emegin sömürüsüdür. Emekçinin hakkini gasp etmektir. Isverenler bile artik yil ortasinda asgari ücrette ayarlama yapilabilecegini söylüyor. Ama saraydan ve sürekâsindan tik yok. Sadece isçilerimizin emekleri degil, memurlarimizin emekleri de sömürülüyor. Bu yilin ilk 6 ayi için memur maaslarina yüzde 7,5 zam yapildi. Ama yilin daha ilk dört ayinda gerçeklesen enflasyon yüzde 31,7. TÜIK’in makyajli enflasyon rakamlari bile, memur zamminin 4 katindan fazla. Ne diyor sevgili peygamberimiz; ‘isçinin ücretini alin teri kurumadan ödeyiniz.’ Çünkü en kutsal kazanç, alin teriyle kazanilan helal kazançtir. Ama bu hükümet, emekçilerimizin alinlarindaki ter daha kurumadan, ücretlerini enflasyon canavariyla iç ediyor. Bu kul hakki yemenin daniskasidir. Bu kölelik düzeninin daniskasidir. Buradan bir kez daha uyariyoruz. Kulaginizin üstüne daha fazla yatmayin. Asgari ücret zammi için aralik ayina randevu vermekten vazgeçin. En geç temmuzda memur ve emeklilere verilecek enflasyon farkiyla beraber, asgari ücrette enflasyon düzeltmesini mutlaka yapin.

BAKAN DUT YEMIS BÜLBÜL: Atama Çalisma Bakani çikti, ‘bin 100 liralik ikramiyeyi biz 400 lira artirmis olsaydik, bunun tek seferde maliyeti 10 milyar lira olacakti’ dedi. Ama diger taraftan; kur korumali mevduat için bir avuç mevduat sahibine tek seferde 22 milyar lirayi buldular. Sira milyonlarca emekliye gelince 10 milyar lirayi bulamadilar. Atama Çalisma Bakani bunun yerine baska bir söz verdi. Dedi ki, ‘Temmuzda en düsük emekli maaslari için bir artis yapacaklarini, detaylari da 1 Mayis'ta açiklayacaklarini’ ifade etti. 1 Mayis geçti gitti, Ramazan Bayrami geçti gitti ama ortada açiklamaydi, sürprizdi yok. Bakan masallah dut yemis bülbül. Bugün sarayda kabine toplantisi var. Bu konuda bir açiklama yapacaklar mi, görecegiz. Bunlarin gözünde de gönlünde de emeklilerimiz yok. Çünkü bunlar fakiri, fukarayi degil, faiz lobilerini ve besli çetelerini sever. Emekçinin, emeklinin, çiftçinin, esnafin haklarini gasp edip, emeklerini ve haklarini sömürüp, yandaslarini ihya ediyorlar. Inanmayan; ‘faiz lobisi’ diyerek, Erdogan’in agzindan düsürmedigi, bankalarin son kârlarina bir baksin. Geçtigimiz yilin ilk üç ayinda, 16 milyar 383 milyon lira kâr eden bankalar, bu yilin ilk üç ayinda, 63 milyar 245 milyon lira kâr etmisler. Banka kârlarindaki artis yüzde 286. Son bir yilda emeklinin ayligi yüzde 286 artmadi. Emekçinin asgari ücreti yüzde 286 artmadi. Çiftçinin, esnafin kazanci yüzde 286 artmadi. Peki, kimin kâri yüzde 286 artti? Bankalarin, yani faiz lobilerinin… Agizlarindan faizi düsürmezler, ama faiz lobilerini ihya ederler. Siyasi riyanin daniskasi budur.

YASATTIKLARI ACILARIN SKECINE DAHI KATLANAMIYOR AMA MILLETIN KATLANMASINI BEKLIYOR: Izahini yapamadiklari seylerin mizahina katlanamazlar. Televizyonda çok izlenen bir mizah programi, Bakan Nebati ile ilgili bir skeç hazirlamis. Ama birileri bu skece müdahale edip, yayindan kaldirmis. Saraydakiler millete yasattiklari acilarin skecine dahi katlanamiyor. Ama yasattigi acilara milletin katlanmasini bekliyor, sükretmesini bekliyor. Aslinda saraydakiler de sunu çok iyi biliyorlar; tarihte bir despot, bir zalim fikralara ve mizaha konu olmaya basladiysa, zevali de yaklasmistir. Zevali yaklasanin mizaha hiç tahammülü olmaz.”

Faik Öztrak, basin mensuplarindan gelen sorulara da yanit verdi.

“BAYRAMDA KÜSLÜK OLMAZ, BARISMAK SWAPTIR’ DEDILER, SUUDI ARABISTAN’A GITTILER”

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’nun Karadeniz turuna Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin imkanlariyla gittigi yönündeki elestirilerin sorulmasi üzerine Öztrak, sunlari söyledi:

“Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani’mizin Karadeniz ziyaretinin iki boyutu var. Ilki, hemserileriyle bayramlasma; ikincisi bazi belediyelerimizin daveti üzerine yürütülen faaliyet ve projelerle ilgili görüs alisverisinde bulunmak, açilislara katilmak, teknik destek taleplerini görüsmek. Kamu kaynaklarinin kullanimina hassasiyetinizi önemsiyoruz, ayni hassasiyetin keske bayram öncesi Suudi Arabistan’a yapilan ziyaret için gösterilmesini de sorgulasaydiniz. ‘Bayramda küslük olmaz, barismak swaptir’ dediler, kosa kosa Suudi Arabistan’a gittiler, baktilar swap olmadi ‘bari sevap olsun’ diyerek geziyi umreye çevirdiler. Gazeteciler, bakanlar, tüm saray sürekasi ihrama girdi, boy boy poz verdi. Kamu kaynagi ile sevap olur mu? Bunu sormadiniz. Yine Cumhurbaskani’nin birinci derece akrabalari devlet protokolünün basina oturup ülke ülke geziyorlar. Bunlara da ayni soruyu sorabiliyor musunuz? Umarim bu saatten sonra bu soruyu onlara da sorabilirsiniz.”

“BU KONUDA SÖYLENMEDIK SÖZ KALMADI”

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’nun Karadeniz turundaki otobüs içinde yer alan gazeteciler nedeniyle de tepki çekmesine iliskin soru üzerine Faik Öztrak, “Bu konuda söylenmedik söz kalmadi. Aslinda Türkiye’nin gerçek sorunlari bellidir. Milletimizi ezip geçen hayat pahaliligi, mutfaktaki yangin, artan emek sömürüsü, Nasreddin Hoca’nin türbesine dönen sinirlari, ülkemizin sessiz demografik isgali ve kaçak göçmen sorunudur. Ben bunlar konusulmasin diye gösterilen gayretleri anliyorum. Ama biz ülkemizin gerçek sorunlariyla ilgilenmeye devam edecegiz” dedi.

“SPEKÜLASYON YAPMAM HEM NEZAKETSIZLIK OLUR HEM YETKILI DEGILIM”

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu’nun DEVA ve Saadet Partisi ile ayri bir ittifak kurmak istedigi yönündeki iddianin sorulmasi üzerine Faik Öztrak, “Altili masa etrafinda bir araya gelen partiler ve sayin genel baskanlarinin ne düsündükleri konusunda spekülasyon yapmam hem nezaketsizlik olur hem yetkili degilim buna. Masa etrafinda toplanan partiler elbette seçimlerde en üst basariyi yakalamak için alternatifleri degerlendirirler. Ama ben sunu ifade etmek isterim; alti partinin etrafinda toplandigi bu masa her gün biraz daha güçleniyor. Tavsiyem kimse bos yere heyecanlanmasin” açiklamasini yapti.

“GENEL BASKAN’IMIZ SAYIN IMAMOGLU ILE DE ELBETTE GÖRÜSÜR”

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’nun Karadeniz turu sonrasi baslayan tartismalar çerçevesinde CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun görüsme yapip yapmadigi sorusuna Faik Öztrak, “Sayin Imamoglu, CHP’nin Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani’dir. Genel Baskan’imiz nasil bütün büyüksehir belediye baskanlarimiz ile görüsüyorsa, Sayin Imamoglu ile de elbette görüsür. Gerçekten bu sorunun mahiyetini anlamis degilim” dedi.

“DEVLETIN KESESINDEN, MILLETIN KESESINDEN ENSARLIK YAPILMAZ”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in siginmacilar ile ilgili bir hafta önce ‘bir milyon Suriyelinin dönüs hazirliginda oldugunu söylemesinin ardindan bugün “Suriye'den savastan çikip ülkemize siginan bu kardeslerimize sonuna kadar sahip çikacagiz, kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarina dönebilirler ama biz onlari asla bu topraklardan kovmadik ve kovmayacagiz” sözlerinin sorulmasiyla Öztrak, su yaniti verdi:

“Anlasiliyor ki Erdogan, Suriyeliler konusunda asli görüsüne geri dönmüs bayramdan sonra. Erdogan’in sik sik görüs degistirmesi; bu devleti yönetemedigini, bugün yasadigimiz sikintilarin sebebini de ortaya koyuyor. 2011’den bu yana kimseye sormadan; ensar, muhacir diyerek milletimizin on milyarlarca dolarini harcadilar. Sadece 2021 sonunda harcanan paranin 51 milyar dolari buldugu yaziliyor, Cumhurbaskanligi raporlarinda. Türkiye ve Suriye’de 9 milyon Suriyeliye baktiklarini ballandira ballandira kendileri anlatiyorlar. Ülkede milletimiz oturacak ev bulamiyor. Bunlar Idlib’te evler, okullar, park ve bahçeler insa ediyorlar. Siz kimin parasini kime harciyorsunuz, bunlari yaparken kime soruyorsunuz? Milletimize sormadiginiz açik.

Peki madem böyleydi, bayramdan önce Suriyelilerin gidisini neden yasakladiniz? Anlasilan küçük ortaginizdan korktunuz. Bayram bitti; yeniden ‘ensar, muhacir’ demeye basladiniz. Ensarlik yapacaksaniz, milletimizin sirtindan kurban kesmeyi birakacaksiniz? Ensar mi olacaksiniz? Bestepe’de bin 100 odali sarayinizin odalarini, Ahlat’taki Kislik Sarayi’nizin odalarini, Okluk’taki yazlik sarayinizin odalarini açin bakalim Suriyeli ve Afganli göçmenlere. Bunlari da devletin kesesinden degil, kendi sahsi servetinizle yapin. Devletin kesesinden, milletin kesesinden ensarlik yapilmaz.”


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °