KOÇ HOLDİNG YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 152,1 MİLYAR TL KONSOLİDE GELİR ELDE ETTİ

Koç Holding, 2022 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 152,1 milyar TL gelir elde ederken, 5,3 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi. 2022 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakır

Güncel 9.05.2022 20:12:28 0
KOÇ HOLDİNG YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 152,1 MİLYAR TL KONSOLİDE GELİR ELDE ETTİ

Koç Holding, 2022 yilinin ilk çeyreginde konsolide bazda toplam 152,1 milyar TL gelir elde ederken, 5,3 milyar TL kombine yatirim gerçeklestirdi. 2022 yili ilk çeyrek finansal sonuçlarini degerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakiroglu, “Pandemi ile mücadelede iki yili geride biraktigimiz bu dönemde, salginin etkilerinin azaldigini görmek bizlere umut veriyor. Diger yandan Rusya-Ukrayna savasinin neden oldugu küresel ölçekli degisimleri yakindan takip ediyoruz' dedi. 

Koç Holding, 2022 yili ilk çeyrek finansal sonuçlarini açikladi. Buna göre, Koç Holding, 2022 yilinin ilk çeyreginde konsolide bazda toplam 152,1 milyar TL gelir elde etti. Holding, bu dönemde 5,3 milyar TL de kombine yatirim gerçeklestirdi.

Bu yilin ilk çeyrek finansal sonuçlarini degerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakiroglu, pandeminin etkilerinin azaldigini görmenin umutlarini artirdigini belirtti. Rusya-Ukrayna savasinin neden oldugu küresel ölçekli degisimleri yakindan takip ettiklerini dile getiren Çakiroglu, büyük insani dramlara neden olan bu savasin muhtemel ekonomik ve siyasi sonuçlarini da pek çok senaryoyla ele aldiklarini, savasin bir an önce sona ermesi ve barisin tesis edilmesini temenni ettiklerini söyledi.

'5 YILDA YAPTIGIMIZ YATIRIMLAR 57,3 MILYAR LIRAYA ULASTI'

'2022’nin ilk çeyreginde yatirimlarimizi araliksiz sürdürerek, 5,3 milyar TL’lik kombine yatirim gerçeklestirdik. Böylece son 5 yilda yaptigimiz toplam yatirim 57,3 milyar TL’ye ulasti. Elde ettigimiz tüm basarilarda en büyük pay sahibi olan çalisma arkadaslarimiza, bayilerimize, tedarikçilerimize ve markalarimizi tercih eden müsterilerimize tesekkür ediyorum” diyen Çakiroglu, sunlari söyledi:

'GELECEGIN REKABETINE ODAKLI DEGER YARATMA ANLAYISIYLA HAREKET EDIYORUZ: Teknoloji ve inovasyonu odagimiza alarak küresel ölçekte rekabetçiligimizi artiran ve Topluluk sirketlerimizin gücüne güç katan stratejik adimlari kararlilikla atiyoruz. Koç Toplulugu olarak, kuruldugumuz günden bu yana varlik gösterdigimiz tüm sektörlerde sadece bugünün degil gelecegin rekabetine de odaklanan bir anlayisiyla hareket etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Toplulugumuzun gelecegi için iki önemli girisimi açikladik. Türk otomotiv sanayinin lider kurulusu Ford Otosan, Ford’un Avrupa’daki en verimli üretim tesislerinden biri olan Romanya’daki Craiova fabrikasini bünyesine katmak üzere anlasmaya vardi. Ford Otosan’in yurt disindaki ilk satin almasi olacak bu yatirim ile sirketimizin Ford Avrupa’nin en büyük ticari araç üreticisi unvanini pekistirecegimize ve ülkemizin otomotiv sektöründeki global rekabet avantajini artiracagimiza inaniyoruz. Romanya fabrikasinda tasarimi ve mühendisligi tümüyle Ford Otosan’a ait olacak Yeni Nesil Courier aracini ve tam elektrikli versiyonunu, Ford Puma ve yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1,0 litre EcoBoost motorlarin üretimi de gerçeklestirilecek.

BATARYA ÜRETIMI KONUSUNDA FORD MOTOR COMPANY VE SK ON ILE DEGERLENDIRME YAPIYORUZ: Ayrica Koç Holding olarak batarya üretimi konusunda Ford Motor Company ve SK On ile ortak bir degerlendirme yapiyoruz. Öte yandan Ford Otosan, Gölcük fabrikasinda hattan indirdigi ilk E-Transit araciyla, Avrupa’nin en güçlü ve Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracini üretmeye basladi. Ford Otosan’i uluslararasi platforma tasiyan, batarya yatirimi ile de dönüsüm halindeki otomotiv endüstrisinde ülkemizin rekabetçi gücünü daha da arttiran bu önemli gelismelerle, ülkemizin sanayi tarihine adimizi bir kez daha yazdirmaktan gurur duyuyoruz.

KOÇ HOLDING VE AYGAZ, ENTEK HISSELERINI TÜPRAS'A DEVREDECEK: Koç Holding olarak Yapi Kredi'de UniCredit’in sahip oldugu ve sermayenin yüzde 18’ine denk gelen ilave payin satin alinmasi islemini 2022’nin ilk çeyreginde tamamladik. Daha önce de belirttigim gibi; bu satin alma Yapi Kredi’ye, bankacilik sektörüne ve uzun vadede ülkemizin potansiyeline olan inancimizin bir göstergesi. Ayrica S&P Global'in Kurumsal Sürdürülebilirlik Degerlendirmesi kapsaminda ‘The Sustainability Yearbook 2022’ sirketleri arasina girmeye hak kazanan bankamiz, sirketlerin uzun vadeli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) risklerine karsi direncini ölçen MSCI ESG derecelendirmesinde Türkiye’de AA seviyesinde puan alan tek banka olarak ‘Lider’ sinifinda yer aldi. Öte yandan, enerji sektöründe faaliyet gösteren sirketlerimizin stratejik hedeflerine uygun olarak, Entek Elektrik'in yeniden konumlandirilmasi için bir adim attik. Bu kapsamda, Koç Holding ve Aygaz, Entek hisselerini TÜPRAS'a devredecek. Tüpras’in stratejik dönüsüm planindaki hedefleri ile Entek’in mevcut portföyü ve büyüme hedeflerinin uyumunun yani sira, sirketler arasindaki sinerjiyi kiymetli buluyoruz. Yurt disi LPG yatirimlarina ve kargo dagitimi gibi is alanlarina odaklanan, LPG sektörünün lider sirketi Aygaz'in mevcut kaynaklarini bu öncelikli stratejik alanlarda kullanarak deger yaratmaya devam etmesini hedefliyoruz.

SERA GAZI EMISYONLARINI 2040'DA YÜZDE 49 ORANINDA AZALTMAYI HEDEFLIYORUZ: Sürdürülebilirlik her zaman gündemimizdeydi: Iklim krizi ile mücadele konusunun paydaslarimiz nezdinde önem kazanmasi ve Avrupa Yesil Mutabakati ile birlikte 2050 yilinda karbon nötr olma hedefimizi ortaya koymus, bu hedefe ulasmak için Topluluk genelinde Karbon Dönüsüm Programi’ni baslatmistik. Bu hedefe ulasmak üzere Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazi emisyonlarini 2017 referans yilina göre 2030 yilinda yüzde 27, 2040 yilinda yüzde 49 oraninda azaltacagimizi kamuoyu ile paylastik. Bununla birlikte Karbon Dönüsüm Programi’nin bir diger odak alani kapsaminda iklimle ilgili risk ve firsatlarin seffaf bir sekilde paylasilmasi için uluslararasi kabul görmüs kapsamli bir çerçeve sunan Iklimle Baglantili Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne (TCFD) destek veren sirketler arasindayiz. Farkli iklim senaryolari altinda kisa, orta ve uzun vadede Topluluk sirketlerimizin karsilasacagi baslica riskleri bertaraf etmek ve ortaya çikan firsatlardan yararlanmak üzere küresel is birliklerinin içinde yer almayi önemsiyoruz. Bu dogrultuda Koç Holding olarak Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi tarafindan olusturulan ve is dünyasi liderlerini su yönetimi konusunda sürdürülebilir çözümler üretmek üzere bir araya getiren CEO Water Mandate girisiminin destekçileri arasina katilmaktan mutluluk duyuyoruz.

TEKNOLOJI VE INOVASYON ALANINDA KADINLARIN ORANINI ARTIRMAK IÇIN ADIMLAR ATACAGIZ: Koç Toplulugu olarak kiz çocuklarin ve kadinlarin yasamin her alaninda esit hak ve firsatlara sahip olmasini, toplumsal cinsiyet esitsizligi engelinin ortadan kalkmasi açisindan çok önemli buluyoruz. Birlesmis Milletler Kadin Birimi Nesiller Boyu Esitlik Forumu’nda Teknoloji ve Inovasyon Eylem Grubu’ndaki küresel liderligimiz kapsaminda önümüzdeki 5 yili kapsayacak taahhütlerimizi kamuoyu ile paylastik. Bu dogrultuda, teknoloji ve inovasyon alaninda çalisan ve liderlik eden kadinlarin oranini artirmak ve kiz ögrencilerin STEM egitimini desteklemek üzere somut adimlar atacagiz.'


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °