İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği konserde dünyaca ünlü sanatçı Alexandra Gravas ile Ruhi Su Dostlar Korosu aynı sahneyi paylaştı. Ege'nin iki yakasındaki halkların barış ve dostluğunun pekiştiği gecede konuşan İzmir Büy?
Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin düzenledigi konserde dünyaca ünlü sanatçi Alexandra Gravas ile Ruhi Su Dostlar Korosu ayni sahneyi paylasti. Ege'nin iki yakasindaki halklarin baris ve dostlugunun pekistigi gecede konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Barisin en güzel dili müzik” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediyesi, Ege Baris ve Iletisim Dernegi is birligi ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) ‘Iki Yakanin Sesi; Ruhi Su Dostlar Korosu ve Alexandra Gravas Konseri düzenledi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Soyer’in ev sahipligindeki konsere Ege Baris ve Iletisim Dernegi Baskani ve Çankaya Belediyesi’nin eski Baskani Bülent Tanik, Yunanistan Izmir Baskonsolosu Despoina Balkiza, Izmir Kent Konseyi Baskani Prof. Dr. Adnan Oguz Akyarli, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay, CHP Izmir Il Baskan Yardimcisi Özcan Durmaz, eski CHP milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Zeynep Altiok Akatli, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve sanatseverler yer aldi.
Tunç Soyer, konser öncesinde kulisi ziyaret ederek sanatçilarla sohbet etti. Daha sonra programin açilis konusmasini yapan Baskan Soyer, “Seferihisar Belediye Baskani oldugum yillarda Sayin Bülent Tanik Çankaya Belediye Baskaniydi. Hayranlikla takip ederdim. Çok ilham aldim, çok sey ögrendim ondan” diye konustu.
“ORTAK PAYDAMIZ ÇOK”
Baskan Soyer Ege’nin iki yakasindaki halklarin dostluguna deginerek, söyle konustu:
“Bu yil Izmir’in yani bu memleketin kurulusunun ve kurtulusunun simgesi Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yili. 100’üncü yilin aslinda en büyük zaferi baris. Barisi 100 yildir sürdürüyor olmamiz… Barisin en güzel dili de müzik. Çünkü farkli diller konussa da insanlar müzigin ortak melodisi eger ayni bam telini titretiyorsa yüreklerde o iki yakanin insanlari arasinda çok ortak payda var demektir. Bu aksam dinleyecegimiz Ruhi Su Korosu ve Alexandra Gravas aslinda bize bunu bir kere daha hatirlatacak. Emin olun ki her iki yakanin insanlarinda da ayni bam telini titretecek müzikler dinleyecegiz. Dilerim bu bize ayni zamanda ne kadar çok ortak paydamiz oldugunu bir kez daha hatirlatir.”
“BU AKSAM IÇIMIZ BARIS DOLMUS OLARAK AYRILACAGIZ”
Ege Baris ve Iletisim Dernegi Baskani Bülent Tanik, “Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer’in ev sahipliginde ve destekleriyle gerçeklestirdigimiz konserde Ege’nin iki yakasindan halklarimizin asklarini, özlemlerini, sevinçlerini, hüzünlerini, tutkularini, coskularini dillendiren hos sesleri dinleyecegiz. Inaniyorum ki bu aksam buradan dostluk duygularimiz daha güçlenmis, içimiz baris dolmus olarak ayrilacagiz” dedi.
IKI YAKANIN SONSUZ DOSTLUGU IZMIR’DE BULUSTU
Gece Alexandra Gravas Konseri ile basladi. Türkçe ve Yunanca 5 eserden olusan konserin ardindan sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çikti. Koro, Türkçe ve Yunanca 7 eser icra etti. Son olarak Alexandra Gravas ve Ruhi Su Dostlar Korosu ayni sahneyi paylasarak 3 eseri sanatseverlerle bulusturdu.
KONSERLER DÜNYA BARISINA KATKI SAGLAYACAK
Ege’nin iki yakasinda yasayan halklarin baris ve dostlugunu pekistirmek amaciyla, Türkçe ve Yunanca eserlerin ve Ege türkülerinin seslendirildigi konserin ikinci ayaginin Yunanistan’da yapilmasi planlaniyor. Böylelikle dünya barisina katki saglamasi hedefleniyor.
ALEXANDRA GRAVAS KIMDIR?
Sanata yaptigi katkilardan dolayi 2017'de Yunan UNESCO ödülü ve 2019'da Yunan Oyunculari ve Müzisyenler Birligi Ödülü'nün de sahibi olan Alexandra Gravas, Yunan Çagdas bestecilerinin eserlerini seslendiren bir sanatçi olarak dünya çapinda taniniyor. Bati’nin geleneksel klasik sarkilarini, Yunan müzigi ile birlestiren yeni nesil Yunan bestecilerin eserlerini basarili sekilde seslendiren sanatçi, Yunanistan’da “kültür elçisi” olarak aniliyor. Alexandra Gravas’in, atalarinin mübadele öncesi dönemde yasadiklari ev Aydin'in Söke ilçesinde bulunuyor.
RUHI SU KÜLTÜR VE SANAT DERNEGI ILE RUHI SU DOSTLAR KOROSU
Istanbul’da faaliyetlerini yürüten Ruhi Su Kültür Sanat Dernegi, Ruhi Su’nun dogumunun yüzüncü yilina denk gelen 2012’nin Nisan ayinda kuruldu. Ruhi Su Kültür ve Sanat Dernegi onun hem sanatçi kimligini ve çalismalarini arastirmak, hem de bu çalismalarin öncülügünde halk kültürü ve müzigine katkida bulunmak amaciyla çalismalarini sürdürüyor. Kuruldugu günden bu yana dernek kapsaminda basta Ruhi Su Dostlar Korosu’nun konserleri olmak üzere sergiler, anma geceleri, belgesel gösterimleri gibi pek çok etkinlik düzenlendi. Yaklasik altmis kisi ile baslayan Dostlar Korosu, Ruhi Su ile birlikte; El Kapilari (1976), Sabahin Sahibi Var (1977) ve Semahlar (1978) isimli üç albüm kaydetti. Bugüne kadar çok sayida sanatçiyla sahne aldi; yurt içinde ve disinda sayisiz konserler verdi, bes yüzün üzerinde korist yetistirdi. Ruhi Su Dostlar Korosu, Türkiye’de varligini koruyan ve zengin bir repertuara sahip birkaç koro arasinda yer aliyor.