HULUSİ AKAR’DAN SIĞINMACILARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriyeli sığınmacılara ilişkin “Güvenliklerinden emin olduklarında bunlar dönecekler. Ve zaten hepinizin takip ettiği gibi dönmeye de başladılar…Bu insani bir durumdur. Bunun siyasi tartışma konusu yap?

Güncel 7.05.2022 15:10:49 0
HULUSİ AKAR’DAN SIĞINMACILARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Suriyeli siginmacilara iliskin “Güvenliklerinden emin olduklarinda bunlar dönecekler. Ve zaten hepinizin takip ettigi gibi dönmeye de basladilar…Bu insani bir durumdur. Bunun siyasi tartisma konusu yapilmamasi lazim. Türkiye; tarih boyunca daima mazlum, magdurun yaninda daima onlarla beraber olmus bir ülkeyiz. Ve su anda da Türkiye kendisine yakisani yapmakta” diye konustu.

Millî Savunma Bakani Hulusi Akar, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Adnan Özbal’la birlikte Akdeniz Bölge Komutanligi Yeni Rihtim ve Iskelesi’nin açilis törenine katildi. Komutanliga gelisinde tören birligini selamlayan Bakan Akar, faaliyetlere iliskin aldigi bilgilendirmenin ardindan beraberindeki komutanlarla liman bölgesine geçti.

“BÜTÜN HEDEFLERE ULASILDI. INSALLAH KILIT KISA BIR ZAMAN SONRA KAPATILACAK”

Törende yaptigi konusmada terörle mücadele operasyonlarina deginen Bakan Akar, sunlari söyledi:

“Terörle mücadele konusunda özellikle Irak’in Suriye’nin kuzeyinde araliksiz bir mücadele devam etmekte. En son bildiginiz gibi Pençe-Kilit harekatiyla da oradaki huduttaki bütün sikintilar giderilecek sekilde orayi kilitlemek üzere çalismalarimiz büyük bir basariyla sürdürüyoruz. Mehmetçik çok zor sartlarda arazi, çok zor hava sartlarinda gözünü kirpmadan bazen kar bazen yagmur bazen firtina bazen yildirim bazen simsek çamurla, kayalarla, daglarla mücadele etmek suretiyle büyük bir basariyla teröristle mücadelesini sürdürüyor. Ve su ana kadar da gerçekten bütün hedeflere ulasildi. Insallah kilit kisa bir zaman sonra kapatilacak. Bu operasyonlar sirasinda herkesin çok açik ve net bir sekilde bilmesi gereken en önemli konudan birincisi bizim tek hedefimiz teröristler. Bunun disinda bizim hiçbir bir hedefimiz yoktur.”

“FAKE HABERLERLE FAKE VIDEOLARLA ORTALIK KARISTIRILMAK ISTENIYOR”

Hudut güvenligi konusunda alinan tedbirlere de deginen Bakan Akar, söyle konustu:

“Hudutlar gerçekten Mehmetçik için namustur. Mehmetçik bu anlayisla 7 gün 24 saat gece gündüz demeden, yazin, kisin; yagmurda, çamurda, karda, kista gerçekten büyük bir fedakarlikla, kahramanlikla 2 bin 949 kilometrelik hudutlarimizi korumak için ne gerekiyorsa onu yapiyor. Bu manada yapilan bu çalismalar maalesef tüm açiklamalara ragmen, tüm bilgilendirmelere ragmen bazilari oradaki gerçekleri anlamamakta, dinlememekte, görmemekte, duymamakta israr ediyorlar. Hudutlarin korunmasi, güvenligi konusu gerçekten millî bir meseledir. Bunun herhangi bir sekilde çarpitilmamasi lazim. Bunun herkes tarafindan anlasilmasi lazim. Mehmetçik hudutlarda kendisine saglanan imkânlari en etkin sekilde kullanmakta ve bunun için yapilmasi gereken ne varsa bunlari gayet basarili sekilde yerine getirmekte. Bizim bunlardan dolayi, tek beklentimiz, Mehmetçigin tek beklentisi hudutlarda yapilan bu fedakârca ve kahramanca faaliyetlere saygi gösterilmesi. Tek istegimiz bu. Fake haberlerle fake videolarla ortalik karistirilmak isteniyor. Dezenformasyon çalismalari var. Bunlara karsi da sagduyu sahiplerinin dikkatli, müteyakkiz olmasi lazim, bunlari görmesi lazim ve farki mutlaka fark etmeleri lazim.

1 Ocak 2022’den itibaren hudutlarimizda 2 bin 65 kisi yakalandi. Fakat bunun yani sira hudutlarimizda 132 bin 473 kisi de engellendi.

Bazilari televizyonlarda konusuyor. Bazilari gazetelerde yaziyor. Gerçekleri bilmiyorlar. 10-20-30 sene önceki konulardan bahsediyorlar. Yanlis. Su anda hudutlarimizda gerçekten çok ileri teknolojiler kullanilmakta, bunu da Mehmetçik çok basarili sekilde kullanmakta.”

“BU INSANI BIR DURUMDUR. BUNUN SIYASI TARTISMA KONUSU YAPILMAMASI LAZIM”

2011 Mart’indan bu yana Suriye’de devam eden iç savasta çatismalar sirasinda 1 milyondan fazla Suriyelinin hayatini kaybetmis bulunuyor. Buna bagli olarak da 7 milyondan fazla kisi evlerini, topraklarini terk etmis durumda. Ve bu insanlar çevre ülkelere göç etmek zorunda kalmistir. Bunlardan bir kismi da bildiginiz gibi canlarini kurtarmak için hem rejimin hem de terör örgütlerinin zulmünden kaçarak Türkiye’ye geldiler. Güvenliklerinden emin olduklarinda bunlar dönecekler. Ve zaten hepinizin takip ettigi gibi dönmeye de basladilar. Suriye’nin, Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan terörden, teröristten arindirilmis bölgesinde yaklasik 5 milyon Suriyeli bulunmakta.

Türkiye’de ise bundan önce 4 milyon civarinda gelen siginmaci Suriyeli vardi. Fakat son zamanlardaki dönüslerle birlikte su anda 3 milyon 700 bin civarinda da Suriyeli, Türkiye’de bulunmakta. Siginmacilarin Birlesmis Milletler (BM) kriterlerine göre, gönüllü, güvenli ve saygin bir sekilde dönüsleri için gerekli sartlarin olusmasina yönelik her türlü çaba da ülkemiz tarafindan gösterilmektedir. Bu insani bir durumdur. Bunun siyasi tartisma konusu yapilmamasi lazim. Türkiye; tarih boyunca daima mazlum VE magdurun yaninda daima onlarla beraber olmus bir ülkeyiz. Ve su anda da Türkiye kendisine yakisani yapmakta. Millî ve manevi degerlerimiz çerçevesinde bu insanlara karsi insani, vicdani ve hukuki görevlerimizi uluslararasi kurum ve kuruluslarla bugüne kadar koordineli olarak yerine getirdik, getirmeyi sürdürüyoruz.

“HIÇBIR SEKILDE HIÇBIR OLDUBITTIYE IZIN VERMEYECEGIMIZI, HAKKIMIZI VE HUKUKUMUZU ÇIGNETMEYECEGIMIZI HERKESIN BILMESI LAZIM”

Biz Ege, Akdeniz, Kibris’ta bütün faaliyetlerimizde uluslararasi hukuktan, diyalogdan yanayiz. Ve bütün problemlerimizin barisçil yol ve yöntemlerle çözülmesinden yanayiz. Ancak ve maalesef Yunanistan sürekli provokatif eylem ve söylemleriyle ve yayilmaci, saldirgan politikalarini maalesef hala sürdürmeye devam etmektedir. Yillardir Yunanistan’in masum insanlara karsi uyguladiklari zulüm ve insanlik disi davranislar ile her türlü rezalet dünya tarafindan maalesef görmezlikten gelinmistir. Ancak Yunanistan, son FRONTEX olayi ile suçüstü yakalanmis¸ ve nihayet Avrupa Birligi (AB) olaylari sinirli da olsa görmeye baslamistir. Suçüstü yakalanan Yunanistan dikkatleri baska yöne çekmek üzere ve FRONTEX olayini karartmak, sisteme kapatmak için de suni gündemler üretmekte ve bazi tatbikatlari, bazi uluslararasi faaliyetleri ve bunlar arasinda Tiger Meet dedigimiz uluslararasi tatbikatlari da bu amaçla kullanmaktadir. Tiger Meet Tatbikati sirasinda FIR konusunda, Gayri Askerî Statü’deki adalar ve personel kurtarma konusundaki bazi olaylari tamamen, bencilce kendi tarafindan istismar edecek sekilde kullanmaya, alay etmeye çalismasi ve tatbikati Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerine karsi kullanma gayret göstermesi nedeniyle Hava Kuvvetlerimizin tatbikattan çekilmesi talimatini verdik. Ve Hava Kuvvetlerimiz tatbikattan çekildi. Biz baristan, iyi komsuluk iliskilerinden ve uluslararasi hukuktan yanayiz. Bütün problemlerin görüsmeler, konusmalar yoluyla çözülmesinden yanayiz. Ancak hiçbir sekilde hiçbir oldubittiye izin vermeyecegimizi, hakkimizi ve hukukumuzu çignetmeyecegimizi herkesin bilmesi lazim. Hakkimizi, hukukumuzu korumakta azimliyiz, kararliyiz ve buna da çok sükür muktediriz.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °