CHP’Lİ TANAL; ESKİ VE YENİ TÜM SİYASETÇİLERİN, BÜROKRATLARIN VE GAZETECİLERİN MAL VARLIKLARININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ÖNERGE VERDİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile CHP milletvekilleri; eski ve yeni tüm siyasetçilerin, bürokratların ve gazetecilerin mal varlıklarının araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesind

Güncel 7.05.2022 15:05:11 0
CHP’Lİ TANAL; ESKİ VE YENİ TÜM SİYASETÇİLERİN, BÜROKRATLARIN VE GAZETECİLERİN MAL VARLIKLARININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ÖNERGE VERDİ

CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile CHP milletvekilleri; eski ve yeni tüm siyasetçilerin, bürokratlarin ve gazetecilerin mal varliklarinin arastirilmasi için TBMM Baskanligi’na arastirma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, “Temiz siyaset ve kamu yönetimi için Meclis’in de üzerine düsen görevi yerine getirmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanildi.

CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile CHP milletvekilleri; eski-yeni ayrimi yapilmaksizin Türkiye’deki cumhurbaskanlari, basbakanlar, siyasetçiler, bürokratlar ve gazetecilerin mal varliklarinin arastirilmasi, varsa bir haksiz zenginlesmenin tespit edilmesi, siyasi arenada ve kamuda yolsuzluk ve rüsvete karsi gerekli önlemlerin alinmasi amaciyla TBMM Baskanligi’na arastirma önergesi verdi.

“YOLSUZLUK NEDENIYLE TÜRKIYE UÇURUMA SÜRÜKLENMEKTEDIR”

Arastirma önergesinin gerekçesinde; AKP hükümetinin devlet yönetiminde seffaflik ve hesap verebilirligi ortadan kaldirdigini, bu nedenle ülkenin tüm dünyada yolsuzluk, usulsüzlük, rüsvet ve kayirmacilikla anildigini belirtildi. Gerekçede, “Bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanma manasina gelen yolsuzluk nedeniyle Türkiye uçuruma sürüklenmektedir” denildi. “Keyfi ve kuralsiz yönetim anlayisindan cesaret alan bir avuç azinligin, tüyü bitmemis yetimin hakkini yiyerek zenginlestigi, Türk halkinin ise günden güne fakirleserek pahalilik karsisinda ezildigi” ifade edildi.

Arastirma önergesinin gerekçesinde su degerlendirmeler yapildi:

“2021 YOLSUZLUK ALGI ENDEKSI’NE GÖRE TÜRKIYE, 180 ÜLKE ARASINDA 96. SIRADA”

“Uluslararasi Seffaflik Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algi Endeksi, Türkiye açisindan durumun vahametini gözler önüne sermektedir. 180 ülkeyi kamu sektörü yolsuzluguna göre siralayan 2021 Yolsuzluk Algi Endeksi’ne göre Türkiye, 38 puanla 180 ülke arasinda 96. sirada yer almaktadir. Bu sonuçla Türkiye, 2012 yilindan bu yana 42 basamak gerileyerek son 10 yilin en düsük puanini almis oldu. Yolsuzluk endeksinde Türkiye ile ayni puani paylasan ülkelerin Arjantin, Brezilya, Endonezya, Sirbistan ve Sahra-Alti Afrika’da küçük bir krallik olan Lesoto oldugu görülmektedir.

“AKP, BESLI ÇETENIN KORUYUCUSU KONUMUNA GELMISTIR”

Günümüzde yolsuzluk ve rüsvet, ülkemizin temel sorunu haline gelmis bulunmaktadir. Dini, kutsal degerleri istismar eden AKP’nin 20 yillik iktidarinda; çürümüs, bozulmus, kokusmus bir yapinin olusmasi, ayrica düsündürücüdür. Hazreti Ömer’in adaletinden bahsederek iktidara gelen AKP, evrile evrile 5’li Çete’nin koruyup kollayicisi konumuna gelmistir.

Son dönemde siyasetçilerin ve devleti yönetenlerin mal varligina iliskin hararetli tartismalar yasanmaktadir. Kimi siyasetçiler ve yakinlarinin zenginliklerinin eristigi boyut, uluslararasi medya kuruluslarinda bile haber ve yazi konusu olmaktadir. Siyasete girmeden önce mütevazi bir birikime sahip isimlerin, üstlendikleri görevle birlikte zenginlestikleri, haksiz kazanç elde ettikleri, nüfuzunu kötüye kullanmak suretiyle menfaat sagladiklari iddialari, sik sik dile getirilmektedir.

“DAVUTOGLU’NUN DA ISARET ETTIGI ÜZERE DEVLET HAZINESINE EL UZATILDIGINA ILISKIN CIDDI IDDIALAR GÖRMEZDEN GELINEMEZ”

Geçmiste bakanlik ve Basbakanlik görevlerinde bulunan Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu’nun “Meydan okuyorum! Birinci ve ikinci derece akrabalari, ben dahil bütün eski basbakanlarin ve cumhurbaskanlarin mal varliklari incelenmeli” seklindeki çikisi, siyaset, bürokrasi, medya ve is dünyasi dörtgeninde yolsuzluk ve rüsvet tartismalarini gündemin üst siralarina tasimistir. Sayin Davutoglu’nun da isaret ettigi üzere beytülmale, yani devlet hazinesine el uzatildigina iliskin ciddi iddialar görmezden gelinemez. Halk yoksulluk ve sefalet içerisindeyken, temsilcilerinin haksiz kazançla, yolsuzluk ve rüsvetle anilmasi, vicdanlari yaralamaktadir. Siyasi arenanin, bürokratik yapinin, is dünyasinin ve medyanin kirlilikten arinmasi, elzem bir konudur.

“MECLIS’IN ÜZERINE DÜSEN GÖREVI YERINE GETIRMESI GEREKMEKTE”

Temiz siyaset ve kamu yönetimi için Meclis’in de üzerine düsen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.  Bu çerçevede eski-yeni ayrimi yapilmaksizin bu ülkede Cumhurbaskanligi ve Basbakanlik koltugunda oturanlarin, TBMM baskanlarinin, bakanlarin, milletvekillerinin, belediye baskanlarinin, belediye meclis üyelerinin, belediyelerde önemli noktalarda bulunan kisilerin, bürokratlarin, siyasi parti il-ilçe baskanlarinin ve gazetecilerin mal varligi arastirilmalidir.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °