RTÜK BAŞKANI ŞAHİN: “YAYINLAR YOLUYLA TOPLUM ARASINA DÜŞMANLIK TOHUMLARININ EKİLMESİNİN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Son dönemde bazı medya kuruluşlarımız ülkemizde bulunan farklı kesimlere yönelik yabancı düşmanlığını artırıcı yayınlar yapmaktadır. Televizyonlardaki tartışmalarda ülkemize sığınan insanlara y

Güncel 7.05.2022 15:01:00 0
RTÜK BAŞKANI ŞAHİN: “YAYINLAR YOLUYLA TOPLUM ARASINA DÜŞMANLIK TOHUMLARININ EKİLMESİNİN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR”

RTÜK Baskani Ebubekir Sahin, “Son dönemde bazi medya kuruluslarimiz ülkemizde bulunan farkli kesimlere yönelik yabanci düsmanligini artirici yayinlar yapmaktadir. Televizyonlardaki tartismalarda ülkemize siginan insanlara yönelik kin ve nefretin pompalandigi, kisilerin hak ve hürriyetlerinin tehdit edildigi belirlenmistir. Yayinlar yoluyla kin ve nefret söylemleri dile getirilerek, toplum arasina düsmanlik tohumlarinin ekilmesinin kimseye faydasi yoktur” açiklamasini yapti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Baskani Ebubekir Sahin, “yabanci düsmanligini körükleyen yayinlar” ile ilgili yazili bir açiklama yapti. Sahin’in açiklamasi söyle:  

“Irk, din, milliyet fark etmeksizin dünyanin tüm mazlumlarina kucak açan Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz zorda olan ve kendisinden yardim talep eden her insana karsi her daim sefkat ve merhametle mukabele göstermistir.

“BAZI MEDYA KURULUSLARIMIZ, YABANCI DÜSMANLIGINI ARTIRICI YAYINLAR YAPMAKTADIR”

Ancak ne yazik ki, son dönemde bazi medya kuruluslarimiz ülkemizde bulunan farkli kesimlere yönelik yabanci düsmanligini artirici yayinlar yapmaktadir. Bahse konu yayinlar, görsel ve isitsel medyada hemen hemen her yayin türünde gerçeklestirilmektedir. Dizi filmler, haber bültenleri ve programlari, kusak yayinlar hatta magazin programlarinda bile benzer içeriklerin yayginlastirildigi görülmüstür.

“ÜLKEMIZE SIGINAN INSANLARA YÖNELIK KIN VE NEFRETIN POMPALANDIGI BELIRLENMISTIR”

Söz konusu yayinlarda yabanci uyruklu insanlarin her durumda kötü karakter olarak gösterilmesi veyahut bu kisilere iliskin hep olumsuz haberlerin ekranlara tasinmasi dikkat çekmektedir. Neredeyse Türkiye’deki her yabanciyi kötü gösteren yayinlarda sosyal medya kaynakli kurgusal videolarin da kullanildigi tespit edilmistir. Televizyonlardaki tartismalarda ülkemize siginan insanlara yönelik kin ve nefretin pompalandigi, kisilerin hak ve hürriyetlerinin tehdit edildigi belirlenmistir.

“MEDYAMIZIN, RESMI VERI VE AÇIKLAMALARA DAYANMAYAN IÇERIKLERI YAYINLARDA KULLANMAMALARI SON DERECE ÖNEMLIDIR”

Ülkemizdeki radyo ve televizyonlarin yayin ilkelerini düzenleyen 6112 sayili Yasaya göre, medya hizmet saglayici kuruluslarimizin sorumlu yayincilik anlayisiyla hareket etmeleri gerekmektedir. Medyamizin, halki yanlis yönlendirmemek adina duyarli davranmasi, dogrulugu meçhul olan bilgilere riayet etmemesi, resmi veri ve açiklamalara dayanmayan içerikleri yayinlarinda kullanmamalari son derece önemlidir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak beklentimiz, görsel ve isitsel medyanin kendisinden beklenen hassasiyetle ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir. Yayinlar yoluyla kin ve nefret söylemleri dile getirilerek, toplum arasina düsmanlik tohumlarinin ekilmesinin kimseye faydasi yoktur. Medyamizin bu vakar ve bilinçle hareket etmesini umuyor, halkimizin dogru haber almasini temin eden tüm medya kuruluslarimiza sükranlarimizi sunuyoruz.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °