ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI HAZİNEDAR’IN İŞ BANKASI’NA 3 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDEMESİ KARARI BOZULDU

Yargıtay, eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın İş Bankası'na 3 bin TL manevi tazminat ödemesi yönündeki yerel mahkeme kararını bozdu. Bozma kararında, “Davanın tümden reddi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yaz?

Güncel 6.05.2022 11:34:00 0
ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI HAZİNEDAR’IN İŞ BANKASI’NA 3 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDEMESİ KARARI BOZULDU

Yargitay, eski Besiktas Belediye Baskani Murat Hazinedar’in Is Bankasi'na 3 bin TL manevi tazminat ödemesi yönündeki yerel mahkeme kararini bozdu. Bozma kararinda, “Davanin tümden reddi gerekirken, yanilgili degerlendirme ile yazili sekilde karar verilmesi usul ve yasaya uygun düsmemis, bu sebeple kararin davali yararina bozulmasi gerekmistir” degerlendirmesi yapildi. 

Eski Besiktas Belediye Baskani Murat Hazinedar, 30 Eylül 2016 tarihinde; Besiktas Belediyesi’ne bagli ticari isletmelere ruhsat verilmesi töreninde yaptigi konusmada; “Aslinda ilk el konulmasi gereken banka, o da neyse insallah bizim iktidarimizda nasip olur bize” ifadelerini kullanmisti.

Is Bankasi, avukatlari araciligiyla mahkemeye basvurarak, “Hazinedar’in bu söylemlerinin bankanin itibarina, servet ve söhretine kasten zarar verdigini, bu söylemler nedeniyle bankanin manevi olarak zarara ugradigi” iddiasiyla 1 milyon liralik manevi tazminat davasi açmisti.

3 BIN TL MANEVI TAZMINATA HÜKMEDILMISTI

Istanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, Hazinedar’in sözlerinin “Hem hedef gösterme hem de tehdit boyutuna varacak derecede davaciyi manevi yönden yiprattigi” gerekçesiyle davanin kismen kabulü ile 30 Eylül 2016 tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte Hazinedar’in 3 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

ISTINAF, YEREL MAHKEMENIN KARARINI ONADI

Hazinedar’in avukati Efe Murat Bulut, tazminat talebinin kismen kabulü yönündeki yerel mahkeme kararini Istinaf Mahkemesi’ne tasidi. Istinaf Mahkemesi, itirazi reddetti. Ret kararinda, su degerlendirmeler yapildi:

“Söz konusu ifadelerde, ‘iktidarlarinda ilk el konulacak banka’ ifadesinin davaci bankanin güvenirligini zedeleyici mahiyette itibarina zarar veren söylemler oldugu, bu ifadelerde kamu yararindan söz edilemeyecegi, konusma bütünlügü içerisinde de emlak vergisi matrahindan bahsedilirken bankaya el konulmasi beyaninin yöneticilere yönelik elestiri seklinde degerlendirilemeyecegi, ilk derece mahkemesinin nitelendirmesinin hukuka uygun oldugu…”

YARGITAY KARARI BOZDU

Murat Hazinedar’in avukati Bulut, Istinaf Mahkemesi'nin onadigi 3 bin TL manevi tazminat kararini Yargitay’a tasidi. Yargitay 4. Hukuk Dairesi ise degerlendirmesinde, “kullanilan ifadelerin ifade özgürlügü kapsaminda kaldigini ve açiklamanin yayin tarihi itibariyle toplumsal ilginin bulundugu bir konuda degerlendirmeler yapildiginin anlasildigini” belirtti.

“DAVANIN TÜMDEN REDDI GEREKIRKEN YANILGILI KARAR VERILMESI YASAYA UYGUN DEGIL”

Degerlendirmenin devaminda, “Davanin tümden reddi gerekirken yanilgili degerlendirme ile yazili sekilde karar verilmesi usul ve yasaya uygun düsmemis, bu sebeple kararin davali yararina bozulmasi gerekmistir” denildi. 


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °