KİMYA SEKTÖRÜ NİSANDA 3,3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPTI

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü nisan ayında 3,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Güncel 6.05.2022 11:31:22 0
KİMYA SEKTÖRÜ NİSANDA 3,3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPTI

 

Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IKMIB) verilerine göre, kimya sektörü nisan ayinda 3,3 milyar dolarlik ihracat yapti.

Kimya sektörünün ihracati, geçen yila kiyasla yüzde 53 büyüdü. Bu yil ilk 4 aylik dönemde yapilan toplam ihracat ise yüzde 44,7 artarak 10,8 milyar dolara ulasti. Kimya sektörünün nisan ayi ihracat rakamlarini IKMIB Yönetim Kurulu Baskani Adil Pelister degerlendirdi. Pelister sunlari söyledi:

“NISAN AYINDA IHRACATIMIZ YÜZDE 53 ARTTI: Kimya sektörü olarak ihracat performansimiz artmaya devam ediyor. 2 aydir üst üste ihracatta lider sektör olduk. Nisan ayinda gerçeklestirdigimiz 3,3 milyar dolar ile aylik bazda yeni ihracat rekorumuzu kirdik. Nisan ayinda ihracatimiz yüzde 53 artarken ilk 4 aylik ihracatimiz ise yüzde 44,7 artarak 10,8 milyar dolara ulasti.

YIL SONU HEDEFIMIZ OLAN 28 MILYAR DOLARI KOLAYLIKLA ASACAGIMIZA INANIYORUZ: Nisan ayinda en çok mineral yakitlar, mineral yaglar ve ürünler, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihracatini gerçeklestirdik. En çok ihracat yaptigimiz ilk 3 ülke ise Hollanda, ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. Bu performansla devam ettigimiz sürece yil sonu hedefimiz olan 28 milyar dolari kolaylikla asacagimiza inaniyoruz.

KÜRESEL ENFLASYON BASKISI DA BIZLERI ETKILEYEN ÖNEMLI BIR FAKTÖR: Diger yandan Rusya-Ukrayna krizinin emtia ve enerji fiyatlarina baski uygulamasi yükselen fiyatlarin uzun bir süre daha bu sekilde devam edecegini isaret ediyor. Ayrica küresel enflasyon baskisi da bizleri etkileyen önemli bir faktör. Bu zorlu kosullara ragmen ihracatçilarimiz Avrupa Birligi ve ABD gibi ülkelerin alternatif tedarikçi arayisi noktasinda firsatlari degerlendirmeye çalisiyor. Türk ürünlerimizin bu hedef pazarlardaki talep artisini karsilamasi ihracat rakamlarimiza da yansiyor.

HEDEFIMIZ 2030 YILINDA KALICI OLARAK SEKTÖREL BIRINCILIGE ULASMAK: IKMIB olarak bu yil sonuna kadar devreye almayi planladigimiz Kimya Teknoloji Merkezi ile yüksek katma degerli ürünler üretilmesini ve firmalarimizi daha rekabet edebilir konuma yükseltmeyi amaçliyoruz. Hedefimiz 2030 yilinda kalici olarak sektörel birincilige ulasmak, toplam sektörel ihracatimizi 50 milyar dolar üzerine ve birim kilogram ihracat degerimizi 1,5 dolarin üzerine çikarmak olacak.'


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °