EÜ’den 'Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin ve Çocukların Günlük Yaşam Süreçleri' semineri

Ege Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Çocuk Aile ve Eğitim Seminerleri” kapsamında 'Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin ve Çocukların Günlük Yaşam Süreçleri' konulu semine

Güncel 6.05.2022 10:52:21 0
  EÜ’den

Ege Üniversitesi (EÜ)  Egitim Fakültesi Okul Öncesi Egitimi Anabilim Dali tarafindan düzenlenen  “Çocuk Aile ve Egitim Seminerleri” kapsaminda 'Mevsimlik Tarim Isçisi Ailelerin ve Çocuklarin Günlük Yasam Süreçleri' konulu seminer gerçeklestirildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinligin moderatörlügünü EÜ Egitim Fakültesi Temel Egitim Bölümü Okul Öncesi Egitimi Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Zeynep Alat’in üstlendigi seminerde davetli konusmaci Çag Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda ögretim görevlisi olarak görev yapmakta olan Emine Saraç’ti. Etkinlige farkli bölümlerden çok sayida akademisyen ve ögrenci katildi.

Programin açilisinda konusan Ögr. Gör. Emine Saraç, 'Mevsimlik tarim isçisi aileler düsük ücretlerle hayatlarini idame ettirmeye çalisiyorlar.  Yaz ve kis aylarinda çogunlukla çadirda barinmak zorunda kaliyorlar. Saglik sorunlari oldugunda sadece acil servisleri kullanabilme imkanlari var. Çocuklarinin egitimde kayit altina alinamamalarindan kaynakli olarak sorunlar yasiyorlar. Ulasim ve güvenlik konusunda sikintilar yasamaktalar. Tüm bunlar çocuklarin egitimleri açisindan basli basina çok büyük sorunlar teskil ediyor” diye konustu.     

Mevsimlik tarim isçiliginin çocuklarin gelisimini ve egitim süreçlerini olumsuz yönde etkiledigini söyleyen Saraç, 'Çocuklar, mevsimlik tarim isçiliginin görünmez aktörlerini teskil etmektedir. Aileler, göç sürecinde çocuklarini geride birakmalari mümkün olmadigi için mecburen çocuklari ile birlikte göç etmektedirler. Yasadiklari derin yoksulluk, isgücünde kisi sayisina bagli olarak verilen ücretler gibi nedenler, tarim alanlarinda çocuk emeginin kullanimi konusunda aileleri zorunlu birakmaktadir.  Göç edilen alanlardaki fiziksel ve sosyal kosullar, çocuklarin gelisim ve egitim süreçlerini çogu zaman olumsuz etkilemektedir' diye konustu.

Emege dayali yogun tarimsal üretimin görüldügü her bölgede mevsimlik, gezici ve geçici tarim isçiligine rastlamanin mümkün oldugunu belirten Saraç, 'Mevsimlik tarim isçiligi, temel geçim kaynagi tarim olan insanlarin mevsimsel geçislere bagli olarak farkli bölgelerde yer alan tarim alanlarinda çalismak üzere sehirlerarasi ve ülkelerarasi yer degisikligi yapmalari olarak tanimlanmaktadir. Ülkemizin iklim çesitliligine bagli olarak yöre disi mevsimlik tarim isçiligi geçmisten günümüze devam etmektedir. Özellikle Dogu ve Güneydogu bölgelerinden aileler, farkli cografi bölgelere, iklime bagli yetisen tarimsal ürünlerinin ekim ya da hasat islerinde çalismak üzere mevsimsel olarak göç etmeye devam etmektedirler. Bugün, emege dayali yogun tarimsal üretimin görüldügü her bölgede mevsimlik, gezici ve geçici tarim isçiligine rastlamak veya bos arazilerde olusturulan çadir gruplarini görmek mümkündür. Türkiye'de mevsimlik tarim isçiligi yapan kisilerin ve ailelerin sayisi tam olarak bilinmemekle birlikte özellikle bu ailelerle birlikte göç eden çocuk sayilari tam olarak tespit edilmemistir' dedi.

Ögr. Gör. Emine Saraç konusmasinin sonunda mevsimlik tarim isçisi ailelerin durumlarinin dogurdugu sonuçlardan bahsederek, 'Mevsimlik tarim isçisi ailelerin yilin belirli dönemlerinde tarim isgücü saglamak amaciyla farkli bölgelere göç etmeleri nedeniyle yilin yarisini geçirdikleri tarim bölgelerinde destek alabilecekleri akraba ya da komsuluk iliskilerinden uzakta çekirdek aile olarak yasamak zorunda kalmaktadirlar. Çocuklar, göç ile geldikleri bölgede kisitli imkanlara sahiptir. Egitime erisim ciddi bir sorundur. Akademik takvim bu ailelerin yasam tarziyla uyumlu degildir. Çocuklarin okula devami kesintiye ugramaktadir.  Bu durum ailelerde çocuklarinin egitim hayatinda basarisiz olacaklarina yönelik inanç gelistirmelerine sebep olmaktadir. Mevsimlik tarim isçisi aileler kendi kültürleri çerçevesinde geçmiste kendi ailelerinden ögrendikleri yasamla uyumlu olan kaliplar temelinde çocuk yetistirmeye yönelik inanç gelistirmektedir. Ataerkil bir yapiya sahip olmalarina ragmen babalarin çocuk bakiminda aktif rol aldigi görülmektedir. ' diye konustu.    


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °