YENEROĞLU: “TÜRKİYE’DE ÖZGÜR MEDYA CAN ÇEKİŞMEKTEDİR”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde; “Devlet yönetimindeki kişilerle kirli ilişkiler içine girmekten çekinmeyen ‘gazetecilerden’, ik

Güncel 3.05.2022 21:22:00 0
YENEROĞLU: “TÜRKİYE’DE ÖZGÜR MEDYA CAN ÇEKİŞMEKTEDİR”

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikalari Baskani Mustafa Yeneroglu, 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü Günü’nde; “Devlet yönetimindeki kisilerle kirli iliskiler içine girmekten çekinmeyen ‘gazetecilerden’, iktidarin güdümünde ‘gazetecilik’ yapanlara, sokak ortasinda saldiriya ugrayan gazetecilerden, haber yaptigi için cezaevine atilan gazetecilere kadar Türkiye’de özgür medya can çekismektedir” açiklamasini yapti.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalari Baskani Mustafa Yeneroglu, 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü Günü’nde yazili bir açiklama yapti. Yeneroglu’nun degerlendirmeleri söyle:

“Bugün 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü Günü. Türkiye maalesef her geçen gün artan baskilar sebebiyle basin özgürlügünün giderek yok edildigi bir süreçten geçmektedir. Basinin bagimsiz olmadigi, gazetecilerin özgürlük içerisinde mesleklerini icra edemedigi bir ülkede kimsenin özgür olmadigi gibi herkes her an tehdit altindadir.

Özgürlükçü ve çogulcu bir kamuoyunun olusabilmesi için farkli görüslerin ifade edilebilmesi elzemdir. Hak ihlallerinin, yolsuzluklarin ve hukuksuzluklarin ortaya çikabilmesi ve kamu gücünü kullanan insanlarin denetlenebilmesi için basin özgürlügü hayati bir önem arz etmektedir. Unutulmamalidir ki özgür bir basin demokratik bir düzenin en temel yapi taslarindan biridir. Gerçek sudur ki; Türkiye tarihin hiçbir döneminde tam manasiyla özgür ve bagimsiz bir basina sahip olmamistir fakat hiçbir dönemde de basin üzerindeki baskilar, tehditler ve kamu otoritesinin dizayn etme çabalari bu derece yogunlasmamistir.

Türkiye her türlü hak ve özgürlük açisindan oldugu gibi maalesef haber alma hakki ve basin özgürlügü açisindan da en karanlik dönemini yasamaktadir. Gazetecilerin islerini yapmalari engellenmekte, medya patronlari kimi zaman havuç kimi zaman da sopa gösterilerek hizaya getirilmeye çalisilmaktadir. Türkiye’de patronunun kim oldugu belli olmayan medya kuruluslari vardir.

Devlet yönetimindeki kisilerle kirli iliskiler içine girmekten çekinmeyen ‘gazetecilerden’, iktidarin güdümünde ‘gazetecilik’ yapanlara, sokak ortasinda saldiriya ugrayan gazetecilerden, haber yaptigi için cezaevine atilan gazetecilere kadar Türkiye’de özgür medya can çekismektedir.

“RTÜK, SANSÜR KURUMUNA DÖNÜSMÜSTÜR. AA VE TRT IKTIDAR PARTILERININ BASIN BÜROSU GIBI ÇALISMAKTADIR”

RTÜK medyanin bir kesimini susturmak için çalisan bir sansür kurumuna dönüsmüstür. Anadolu Ajansi ve TRT gibi kamu kurumlari adeta iktidar partilerinin basin bürosu gibi çalismaktadir. Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi adi altinda kurulan ve çok büyük kamu kaynaklari aktarilan kurum; basini kontrol altinda tutma, dezenformasyon ve hükümetin siyasi propagandasini yapma amacina hizmet etmektedir. Büyük kamu kuruluslari okunmayan gazetelere, tiklanmayan haber sitelerine sirf iktidarin borazanligini yaptiklari için milyonlarca lira aktarmaktadir.

Tüm bu çarpik iliskiler ve hukuksuzluklar düzeninde olan vatandasin haber alma ve dogru bilgiye ulasma hakkina olmaktadir. Sinir Tanimayan Gazeteciler Örgütünün 2022 yili raporuna göre Türkiye basin özgürlügünde 180 ülke arasinda 149. sirada gelmektedir. Söz konusu raporun Türkiye kisminda, iktidarin medyaya yönelik baskici tutumundan bahsedilmekte ve hükümetin kendilerini elestirenleri kriminalize ettiginden bahsedilmektedir. Iktidarin çogulculugu ortadan kaldirmak için mümkün olan tüm imkanlari kullandiginin vurgulandigi raporda ‘Yeni Türkiye’de internet sansürünün daha önce görülmemis boyutlara ulastigi belirtilmektedir.

Öte yandan Basin Konseyi’nin 2021 Raporunda ise issiz kalan 12 binden fazla basin emekçisinin varligi, gözaltina alinan, yargilanan ve mahkûm edilen gazeteciler, gazetecileri hedef alan polis siddeti, habere ulasimin kamu gücüyle engellenmesi, sokak eskiyalarinca saldiriya ugrayan gazeteciler, ifade ve basin özgürlügünün hiç olmadigi kadar kisitlanmasi, halkin haber alma ve gerçekleri ögrenme hakkindan mahrum birakilmasi gibi konulara dikkat çekilmektedir. Rapora göre tüm bu baski ve siddet ortami içerisinde gazetecilerin yüzde 78’i haber hazirlarken oto sansür uygulama zorunlulugu hissettigini ifade etmektedir.

DEVA Partisi olarak basin özgürlügünün, gerçek bir hukuk devleti olma ideali için ne kadar önemli oldugunun bilincindeyiz. Iktidara geldigimizde basin özgürlügünün önündeki bütün engelleri kaldiracak, basinin görevini özgürce yapabilmesi için gerekli olan her türlü tedbiri alacagiz.”


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °