İZMİR BORNOVA SOKAĞI ARTIK YAYALARIN

İzmir’in kalbi Alsancak’ın tarihi aksındaki Bornova Sokağı'nın canlandırılması ve konforlu yaya ulaşımının sağlanması için başlatılan çalışmalar tamamlandı. Taşıtların sadece belirli saatlerde girebildiği sokaktaki düzenleme

Güncel 2.05.2022 23:23:00 0
İZMİR BORNOVA SOKAĞI ARTIK YAYALARIN

 

Izmir’in kalbi Alsancak’in tarihi aksindaki Bornova Sokagi'nin canlandirilmasi ve konforlu yaya ulasiminin saglanmasi için baslatilan çalismalar tamamlandi. Tasitlarin sadece belirli saatlerde girebildigi sokaktaki düzenleme çalismalari hem yurttaslari hem de esnafi memnun etti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan Alsancak’in tarihi aksindaki Bornova Sokagi (1469. Sokak) yayalastirma çalismalari tamamlandi. Tarihi sokagin canlandirilmasi ve konforlu yaya ulasiminin saglanmasi için geçen yil kasim ayinda baslatilan yenileme çalismalarinin ardindan sokak bambaska bir çehreye büründü. Bornova Sokagi, UKOME karariyla esnafin ve yurttasin indirme-bindirme, yükleme-bosaltma isleri için yalnizca 04.00-10.00 saatleri arasinda araç trafigine açik sekilde hizmet vermeye basladi. Alsancak Tren Gari ile Kibris Sehitleri Caddesi ve Kordon baglantisini saglayan Bornova Sokagi’ndaki düzenlemeler bölgedeki ticaret, kültür ve turizm sektörünü de canlandirdi. Yasli ve engellilerin sokaga erisimini de kolaylastiran düzenlemeler hem yurttaslarin hem de sokak esnafini memnun etti.

“ESNAFIN VE VATANDASIN TALEBI DOGRULTUSUNDA YENILENDI”

Çalismalar hakkinda bilgi veren Izmir Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskani Hamdi Ziya Aydin, “Biz Alsancak bölgesinin Kibris Sehitleri Caddesi girisinde yükseltilmis yaya geçidi yaparak kesintisiz yaya ulasimini saglamistik. Alsancak bölgesi yaya yogunlugunun çok fazla oldugu bir bölge. En yogun noktalarindan birisi de Kibris Sehitleri Caddesi. Bu kapsamda Bornova Sokagi’nda gerek vatandaslarimizdan gerekse esnaftan gelen talepler dogrultusunda bir degerlendirme yaparak sokagi yayalastirmak ve canlandirmak için proje yaptik” dedi.

“YENI CAZIBE MERKEZI”

Aydin, “Burasi toplamda 450 metrelik bir sokak. Alsancak Gari’ni Kordon’a baglayan islek bir sokak. Çalismalar kapsaminda yagmur suyu ve kanal altyapisi IZSU tarafindan yenilendi.  Yol kotuyla ayni seviyede olacak sekilde dogal görünümlü yaklasik bin 200 metrekare baski beton, bin 500 metrekare karo imalati yapildi. Yaklasik 40 aydinlatma diregi yerine dekoratif aydinlatma diregi taktik. Çalismalari yaparken vatandaslardan çok olumlu tepkiler aldik. Bornova Sokagi, yaya ve engelli erisimine uygun bir hale getirildi. Bölge, ayni zamanda Kibris Sehitleri Caddesi’nden sonra yeni bir cazibe merkezi haline geldi. Tunç baskanimizin yaya öncelikli kent vizyonu dogrultusunda kent genelinde yayalastirma çalismalarimizi hayata geçirmeye devam edecegiz” diye konustu.

“IZMIR’IN EN KÖKLÜ SOKAGI ÇOK GÜZEL OLDU”

Restoran isletmecisi Nihat Say, “Bornova Sokagi çok güzel oldu. Yayalara açildi, insanlar rahat rahat yürüyebiliyor. Esnaf için de çok güzel oldu. Yer dösemeleri, isiklandirmasi, altyapisi çok güzel oldu. Arabalarin geçtigi zamanlarda insanlar rahat edemiyordu. Ben 35 yillik Bornova Sokagi esnafi olarak temiz ve düzenli bir sokak olsun isterim. Burasi Izmir’in en eski, en köklü sokaklarindandir. Burasi Levantenlerin, Rum ailelerinin büyüdügü sokaktir. Bizim çocuklugumuz onlarla geçti. Bu haliyle keske mümkün olsa onlarin da geri dönmesini isteriz. Su anki haliyle sokagimiz çok güzel oldu. Büyüksehir’e tesekkür ederiz” dedi.

BORNOVA SOKAGI DAHA NEZIH, CIVIL CIVIL

Bornova Sokagi esnafi Serkan Yalkin, “Bornova Sokagi’nin yenilenmesi güzel oldu. Bize de faydali oldu tabi ki. Daha temiz oldu. Araç trafigi bizim için çok sikinti oluyordu. Daha derli toplu oldu. Aksamlari daha aydinlik oldu. Burada aydinlatma nedeniyle çok büyük sikintilar vardi. Simdi civil civil oldu” diye konustu.

Esnaf Savas Özdile ise “Olumlu bir çalisma oldu. Insanlar rahat yürüyor, geceleri aydinlik oluyor. Su an gayet güzel. Geçis güzergahi olmaya basladi. Daha çok insan geçiyor artik. Ekonomik krizden dolayi su kadar hissedilmese de durumlar düzelince etkisi daha iyi anlasilacak. Sokak artik daha nezih oldu. Korna seslerinden, magandalardan, yüksek sesli arabalardan arindirilarak Alsancak’a yakisir oldu” dedi.

“SOKAGIN HAVASI ORTAYA ÇIKTI”

Bornova Sokagi’ni günlük hayatta sik sik kullanan Izmirliler ise yeni uygulamadan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Aleyna Merakli, “Gayet memnunum ve tüm Izmir halkinin bundan memnun olabilecegini düsünüyorum. Daha önce burada yürürken bile çok zorluk çekiyorduk. Ama su an her sey normal ve sokagin havasi ortaya çikti. Bir kadin olarak bu sokakta yürürken kendimi daha da güvende hissediyorum artik” diye konustu.  

“ÇOK DAHA RAHAT YÜRÜYORUZ”

Murat Tarkan Özkanat ise “Bornova Sokagi, su anki haliyle harika oldu. Trafige kapattilar. Yayalar için çok konforlu oldu. Eskiden arabalar rahatsiz ediyordu. Büyüksehir’den beklentimiz, diger sokaklarin da trafige kapatilmasi. Hem esnaf için gelir kaynagi daha çok olur. Trafik olunca insanlar gezmek istemiyor” dedi.  

Sokakta artik rahat bir sekilde yürüdüklerini söyleyen Burçin Baradan, “Bence çok güzel bir uygulama oldu. Daha önce trafige açikken burasi berbat bir haldeydi. Arabalarin giris çikislari çok sikintiliydi. Su an kesinlikle çok daha rahat yürüyoruz. Iki çocugumla yürürken benim için çok büyük bir avantaj” diye konustu.


Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °