HAK-İŞ: ASGARİ ÜCRET TEMMUZDA 6 AYLIK ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIRILMALI

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin temmuz ayında yeniden belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Temmuz ayına geldiğimiz zaman da altı aylık enflasyon artışını dikkate alarak, onun üzerinde bir yerde asgari ücretin belirle

Güncel 30.04.2022 10:27:00 0
HAK-İŞ: ASGARİ ÜCRET TEMMUZDA 6 AYLIK ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIRILMALI

HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, asgari ücretin temmuz ayinda yeniden belirlenmesi gerektigini belirterek, “Temmuz ayina geldigimiz zaman da alti aylik enflasyon artisini dikkate alarak, onun üzerinde bir yerde asgari ücretin belirlenmesinin hakkaniyetli oldugunu düsünüyorum” dedi.

Mahmut Arslan, Ankara’da gazetecilerle iftarda bulustu. Gazetecilerin sorularini yanitlayan Arslan, özetle sunlari söyledi:

'1 MAYIS ARIFE GÜNÜNE DENK GELDI: Bu sene ramazanin son günü, ayni zamanda bizim için Birlik, Mücadele ve Dayanisma günü olarak denk geldi. O nedenle konfederasyonumuz, pandemi münasebetiyle ara verdigi kitlesel 1 Mayis etkinliklerimizi ne yazik ki bu sene de arife günü olmasi nedeniyle kitlesel bir etkinlik yerine Türkiye’nin her yerinde, 81 ilimizde il baskanliklarimizin olusturacagi gruplarla, Istanbul’da da Taksim alaninda yine konfederasyonumuz yönetiminden olusan bir ekiple 1 Mayis etkinliklerimizi gerçeklestirmis olacagiz.

ISTANBUL'DAKI PATLAMA: Bugün maalesef, Istanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bir vernik fabrikasinda patlama sonucu üç kardesimizi kaybettik, dokuz çalisanimiz da yarali. Yaralilara acil sifalar diliyoruz. Ciddi bir patlama. Is sagligi ve is güvenligi konusunda bütün tedbirlerin alinmis olmasini, gereken her türlü tedbirden sonra bu kazanin olmus olmasini temenni ediyorum. Dünya ve Türkiye’deki is kazalarinin büyük çogunlugu insan eliyle degil ama tedbirden kaynakli.

Biz HAK-IS olarak, söyle bir bakis açisi getiriyoruz. Yasal düzenlemeleri yapiyoruz ama bir zihniyet degisimine ihtiyacimiz var. Bu zihniyet degisimini, kazadan önce is kazalarini önlemeye yönelik tedbirleri öne çikarmamiz gerekiyor.

Is kazalariyla ilgili en önemli mücadele yöntemi sendikalasmadir. Örgütlenmenin oldugu yerlerde minimize edilmis durumdadir. Bize verilen rakamlarda, is kazalarindan ölüm oranlari, toplu sözlesme yapilan isletmelerde yüzde 1’in altina düsmüs durumda.

ASGARI ÜCRET: Konfederasyonumuzun 1 Mayis bildirisinde de yer aldigi gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun en fazla iki yil içerisinde toplanmasi gerekiyor. Dolayisiyla en azi yok. Temmuz ayinda da toplanabilir. Biz komisyonunun toplanmasini, yüksek enflasyona karsi ocak ayinda yapilan düzenlemeye paralel bir düzenleme ile yine enflasyonun üzerinde artisin saglanmasini istiyoruz. Ancak onunla birlikte bir talebimiz de olmazsa olmaz. Asgari ücrette yapilacak bu düzenlemelerin, ayni oranda, toplu sözlesme yaptigimiz is yerlerinde gerek kamu gerekse özel sektördeki o toplu sözlesmelerle elde ettigimiz ücretlere yapilmasini istiyoruz ve bunu olmazsa olmaz kabul ediyoruz.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapisinin süratle degismesi gerekiyor. Komisyon üyeleri içinde hükümetin bu kadar yüksek düzeyde agirliginin olmasi gibi konularin gözden geçirilmesi gerekiyor.

Sayin TÜRK-IS Baskani Ergün Atalay, Asgari Ücret Komisyonu’nda yer almamiza ragmen asgari ücrette dayanisma içinde olmamiz talebinde bulundu. Biz, bunu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görmek istiyoruz. Her isçi konfederasyonu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda üyeleri oraninda temsil edilmeli.

Bu asgari ücrette, bizim yillardir seslendirdigimiz vergi konusunu da ele aldik. Türkiye Cumhuriyeti’nde asgari ücrette yapilmis en büyük reformdur. Asgari ücret tutarindaki bütün gelirlerin vergi disi birakilmasi tarihi bir adimdi.

Türkiye’nin bu olagandisi, hesaplanamayan, hiç kimsenin hesabinda olmayan yeni durumda, bir yil beklenmeden Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasini, bu komisyonla beraber basta kamu çerçeve protokolü ve özel sektörde imzaladigimiz toplu sözlesmelere de ayni oranda artislarin saglanmasi kaydiyla destekliyoruz ve istiyoruz.

ALTI AYLIK ENFLASYONUN ÜZERINDE BELIRLENMELI: Biliyorsunuz aralik ayindaki çalismalarda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralik ayi içerisinde asgari ücreti belirlerken bir kisim kriterler vardi, basta TÜIK olmaz üzere. Bu kriterlerde daha sonra gördük ki siyasi irade de isin içerisine girerek enflasyonun üzerinde bir asgari ücretin belirlenmesi saglandi. Ben, ayni yaklasimin temmuz ayina geldigimiz zaman da alti aylik enflasyon artisini dikkate alarak, onun üzerinde bir yerde asgari ücretin belirlenmesinin hakkaniyetli oldugunu düsünüyorum.

Enflasyonun üzerinde asgari ücretin belirlenmesini; Türkiye’nin yasamis oldugu bu yogun, piyasadaki allak bullak olan fiyat artislari, zamlar, arkasi kesilmeyen, arka arkaya gelen zamlar ve bunun getirdigi magduriyetleri dikkate alan, bunun çözümünü saglayan bir düzenlemeyi HAK-IS talep etmektedir.

SIYASETIN SENDIKAL HAREKETI GÖZLEMLEMESI GEREKIYOR: TÜRK-IS ve DISK’e çagrimizi yapalim. Üç konfederasyon birlikte çalistik. Siyasetçilerin ayni mekanda bile tahammülü olmadigi yerde sendikacilik yapiyoruz, rakibiz ama temel konularda birlikte çalismis bir isçi hareketi var. Siyasetin sendikal hareketi gözlemlemesi ve ders almasi gerekiyor.

ÇALISMA BAKANI VEDAT BILGIN’IN SÜRPRIZI: Sayin Bakanin sürprizini ben de merak ediyorum. Bu konuda bizimle sik sik görüsüyor. Kendisiyle dün de görüsmem vardi. Bu konudan bahsetmedi. Keske çalisanlara yeni imkanlar saglayacak bir sey olursa sürpriz, tesekkür ederiz Sayin Bakan’a.

Benim Sayin Bakan’dan aldigim intibaa; emekliler, 3600 göstergeyle ilgili mayis ayinda tamamlayacaklarini söylemisti. Isçiler açisindan böyle bir düzenlemeyi duymadik ama da duyarsak mutlu oluruz.

GEZI KARARINI YORUMLADI: Gezi olaylarinin basladigi günlerde HAK-IS, gerçekten bir çevreci yaklasim olarak bakildigi zaman o eylemeleri sempati ile karsilamistir. Daha sonra mecradan kopartilan, makul taleplerin ötesine çikan, is yerlerini yakip yikan, konfederasyonumuza saldiran yaklasimlari makul görmemiz mümkün degil.

Yargi kararini vermistir ama kesinlesmemistir. Yargi süreçleri tamamlandiktan sonra da konfederasyon bu konuyla ilgili bir degerlendirme tekrar yapar.'


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °