TOGO KULELERİNE YIKIM KARARI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’e ait TOGO Kulelerine ilişkin yıkım kararı alındığını duyurdu.

Güncel 28.04.2022 18:44:00 0
TOGO KULELERİNE YIKIM KARARI

Ankara Büyüksehir Belediyesi, eski Ankara Ticaret Odasi Baskani Sinan Aygün’e ait TOGO Kulelerine iliskin yikim karari alindigini duyurdu.

Ankara Büyüksehir Belediyesi yaptigi yazili açiklamada, bugün Baskan Mansur Yavas’in da katilimiyla gerçeklesen toplantida eski Ankara Ticaret Odasi Baskani Sinan Aygün’e ait TOGO Kuleleri’nin yikim karari alindigini duyurdu. Açiklamada, “Toplantida, Ankara Valiligi Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce Belediyemize bu konuda yazilan yazi, muhtelif yargi kararlari ve imar mevzuati birlikte degerlendirilerek halihazirda mühürlü olan kulelerin yikim karari alindi. Belediye Meclisi’nde emsalin 1.5 oranina düsürülme karari tüm siyasi partilerin oy birligiyle alinmasina ragmen; yikim kararinin alindigi bugünkü encümen toplantisina AK Partili ve MHP’li üyeler katilmadi” denildi.

NE YASANMISTI?

Sinan Aygün, Ankara Eskisehir yolundaki 'Togo Kuleleri' olarak adlandirilan insaatinin “1,50 emsali 2,50” emsale yükseltilmesi teklifi dönemin AKP yönetimindeki Ankara Büyüksehir Belediye Meclisi’ne geldi. Bu teklif “Gizli emsal artisi da ihtiva eden 13 tane plan notu öngörüldügü; teklifin imar mevzuatina, planlama ilke ve esaslarina uygun olmadigi görüs ve kanaatine varildigi” ifadeleri ile AK Parti, CHP ve MHP Meclis grubunun karsi çikmasiyla reddedilmisti. 15 Temmuz 2016 günü Büyüksehir Belediye Meclisi’nde emsalin 2,50’ye yükseltilmesi yeniden talep edildi. Daha önce bu talebi gizli emsal oldugu gerekçesiyle reddeden Belediye Meclisi, CHP ve MHP’li üyelerin muhalefetine ragmen, üyeleri ve talepler ayni oldugu halde emsali 1,50’den 2,10’a yükseltme karari aldi. 20 bin metrekareye yapilacak insaat alani 120 bin metrekareye çikartildi.

27 Kasim 2016 günü Sevket Eryilmaz isimli kisi, Büyüksehir Belediye Meclisi’ne dilekçe ile basvurarak “Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan sirket hissedarlari, parselin FETÖ/PDY terör örgütünün yöneticisi Ömer Akgül’ün abisi Mehmet Akgül üzerinden gizli ortagi oldugu, Mimarlar Odasinca dava edilerek yürütmeyi durdurma karari alindigi, bu karara ragmen ayni yerde tekrar emsal artisina gidilmesi için israr edilmesinin bu hain örgütle mücadele edilmesine engel oldugu” gerekçesiyle bu kararin Büyüksehir Belediye Meclisi’nde yeniden itirazen degerlendirilmesini talep etti. Buna karsin Sinan Aygün, 1 ay önceki mahkeme kararini göstererek sirketin artik tek ortakli oldugunu belirtti. Aygün, bu emsal artisinin olmasini sart kosarak karsiliginda plan notlarinda 32 derslikli bir okulu bedelsiz hibe olarak insa etmeyi taahhüt etti.

Mimarlar Odasi tarafindan 6 Nisan 2018 günü emsalin 2,10’a yükseltilmesine karsi açilan dava sonucunda Ankara 17. Idare Mahkemesi gizli emsal artisini “sehircilik plan ve esaslarina aykiri” oldugu gerekçesiyle iptal etmisti.  12 Agustos 2018’de Büyüksehir Belediye Meclisi, Baskan Mustafa Tuna döneminde  Ankara 17. Idare Mahkemesi’nce verilen iptal kararini uygulayarak parselin eski imar durumuna dönmesine karar verdi.

Ankara Bölge Idare Mahkemesi 5. Idari Dava Dairesi de yerel mahkeme tarafindan verilen iptal kararini 11 Nisan 2019 tarihinde onamisti.

Danistay Altinci Daire, emsalin 2,10’a yükseltilmesinin “sehircilik plan ve esaslarina aykiri” oldugu gerekçesiyle verilen karari onadi. Danistay’in karariyla 'gizli emsal artisinin usulsüz ve sehircilik ilkelerine aykiri oldugu, binanin kaçak olarak insa edildigi' kesinlesti.


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °