TBMM GENEL KURULU’NDA ‘DENİZ GEZMİŞ’ TARTIŞMASI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 50. yılı nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Alçak bir zihniyet, hain bir hükümle bu yiğitleri idam etti” ded

Güncel 26.04.2022 23:27:00 0
TBMM GENEL KURULU’NDA ‘DENİZ GEZMİŞ’ TARTIŞMASI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Basarir, Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan'in idam edilislerinin 50. yili nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, “Alçak bir zihniyet, hain bir hükümle bu yigitleri idam etti” dedi. AKP Grup Baskanvekili Bülent Turan ise “28 CHP'li vekil ‘evet’ demese Deniz Gezmis belki de su an sizde vekildi. Asan siz, kizan siz; çok garip yaklasim” diye konustu. CHP Grup Baskanvekili Engin Altay da “O günün atmosferi içinde süphesiz yanlis yapmislardir, yanlis yapilmistir. Buradan yola çikarak Deniz Gezmislerin idamiyla ilgili CHP’yi zan altinda birakamazsiniz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Deniz Gezmis, Yusuf Aslan, Hüseyin Inan’in 6 Mayis 1972’de Ulucanlar Cezaevi’nde asilarak idam edilmesi ve idam kararlari için TBMM’de yapilan oylamada verilen kabul ve ret oylari tartisildi.

BASARIR: ALÇAK ZIHNIYET BU YIGITLERI IDAM ETTI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Basarir, Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan'in idam edilislerinin 50. yili nedeniyle söz aldi. Basarir, “Üç yigit adamin idaminin üzerinden tam elli yil geçti. Alçak bir zihniyet, hain bir hükümle bu yigitleri idam etti… Üç yigidin annesini aglattik. Deniz Gezmis'in annesi Mukaddes ögretmen oglunun idamindan iki gün sonra evine gelir, gelinine seslenir: ‘Kizim, git okul müdürüne, ögrencilerime söylesin, iki gün gelemeyecegim okula’ der. Iste, biz böyle bir anneyi aglattik. Ama dün de bir Cumhuriyet aydini, dün de bir Cumhuriyet kadini Necla Kavala'nin cigerini yaktik. Evet, bu ülkenin kaderi mi? Cunta, sikiyönetim mahkemeleri ya da 13. Agir Ceza Mahkemesi gibi hukuktan uzak, vicdandan uzak, ahlaktan uzak karar veren mahkemeler bu ülkenin kaderi mi” diye konustu.

Gezi Davasi’nda dün verilen mahkûmiyet kararini animsatan Basarir, “MHP, CHP, HDP, o gün bozkurt isareti yapan, zafer isareti yapan milyonlarca çocuk sokaktaydi. Çünkü Gezi, bir onur hareketiydi. Gezi, serefli çocuklarin hareketiydi. Bu çocuklara bugün ‘terörist’ diyemezsiniz. Gezi, ‘Deniz’ demektir, ‘Yusuf’ demektir, ‘Hüseyin’ demektir” dedi.

AKP Balikesir Milletvekili Yavuz Subasi ise “Türk Bayragi yakildi orada” diye karsilik verdi. Basarir da “Türk Bayragi'ni yakanlar senin provokatörlerin” diye konustu.

TURAN: 28 CHP'LI VEKIL ‘EVET’ DEMESE DENIZ GEZMIS BELKI DE SU AN SIZDE VEKILDI

AKP Grup Baskanvekili Bülent Turan da “Biz baska bir memlekette mi yasiyoruz? Yani biz, Gezi'de arabalarin yakildigini, polislerin sehit edildigini, PKK bayraklari açildigini görmedik mi? Bu kadar gerginligin, bu kadar anlamsiz bagirmanin bir kiymeti olmadigi kanaatindeyim. Kaldi ki devam eden bir yargi süreci var, Yargitay asamasi var. Itirazlar varsa bu itirazlar Yargitay’da degerlendirilecektir. Kaldi ki karar verilirken hâkimlerimizden bu konuya katilanlar var, katilmayanlar var. Dediginiz gibi ‘sarayin hâkimi, talimati’ falan degil, yürüyen bir dava var. Bu davaya daha soguk akilla, daha sakin bir dille yaklasmamiz gerektigi kanaatindeyim” dedi.

Turan, “CHP'li vekilin oldugu partiden dolayi orayi söyleyecegim. Baktim, kim asmis Deniz Gezmis'i diye, CHP'den iki ‘çekimser’, 28 ‘evet’, 62 de yoklamaya katilmayan var. Yani 28 CHP'li vekil ‘evet’ demese Deniz Gezmis belki de su an sizde vekildi. Asan siz, kizan siz; çok garip yaklasim. Bu da elimde, mazbatasi, zapti. Hangi CHP'li vekillerin Deniz Gezmis'in idamina ‘evet’ dediginin tek tek ismi var. 28 kisi ‘evet’ demis. 60 kisi disarida durmus, içeriye gelmemis. Simdi de ‘Asan alçak’ diyorsunuz. Meclis’i bu tarz polemiklere mahkûm etmeyin… Siz kürsüye çikip ‘Alçaklar asti’ diyorsunuz. Bakiyoruz, ‘alçak’ dediginiz Tekirdag Vekili, su anki sözcünüzün dedesi Orhan Öztrak; bu yanlis bir yaklasim” diye konustu.

AKÇAY: BUNLAR TERÖRISTLERDIR

MHP Grup Baskanvekili Erkan Akçay, “Bir milletvekilinin Anayasa'yi silahli bir sekilde devirmek için daga çikan ve terörist olan kisileri anmasi ayri bir garabettir ve çeliskidir. Bir kere, demokratik siyasetle çelisen bir durum vardir. ‘Filistin'e gitti’ diyor, Filistin'e niye gitti bunlar? Silahli egitim almak için, gelip Türkiye'de silahli eylemler yapmak için. Ben gayet iyi hatirliyorum onu, yani benim çocuklugum dönemine rastladi. Bu sayilan isimlerin kim oldugunu da biliyoruz. Bunlar, demokrasiyle, demokratik siyasetle alakasi olmayan teröristlerdir” dedi.

ALTAY: O GÜNÜN ATMOSFERI IÇINDE SÜPHESIZ YANLIS YAPMISLARDIR

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay da “Sayin Baskanin ‘terörist’ diye nitelendirdigi insanlari ben terörist görmem ama Gezi'yi provoke eden, Gezi'de o çadirlari yakanlar, arabalari devirenler de Gezi'ye katilan o gençler degil, bu iktidarin devlete soktugu, sizdirdigi FETÖ mensubu devlet görevlileridir, bunu herkes de bilmektedir” diye konustu.

Altay, “Sayin Turan oylama tutanagini gösterdi. Bir grup CHP milletvekilinin de bu oylamada ‘evet’ oyu verdigi bizce de malumdur. Bir grup milletvekilinin bu oylamaya katilip ‘evet’ oyu vermesi, bu konuda CHP’ye bir suç, zan getirmez. Sunun için diyorum: Tipki dün Gezi'de oldugu gibi, Kavala davasinda oldugu gibi, Deniz Gezmislerin idam hükmünü veren mahkeme, siparis ve talimatla bu karari almistir. O çocuklar bir kisinin burnunu kanatmadilar, bir kisinin ve idam edildiler. Dolayisiyla kararin, mahkemenin verdigi kararin Meclis’te oylanmasi noktasinda ‘kabul’ oyu veren CHP’lilerin hepsi de bugün herhâlde hayatta olsalar yanlis yaptiklarini kabul edecektir. O günün atmosferi içinde süphesiz yanlis yapmislardir, yanlis yapilmistir. Buradan yola çikarak Deniz Gezmislerin idamiyla ilgili CHP’yi zan altinda birakamazsiniz. Zan altinda birakilacak olan, dün Gezi davasinda oldugu gibi o gün de talimatla karar veren sözde yargiçlardir” dedi.

BASARIR: YANI IDAM CEZASI OLSA KAVALA’YI ASACAKSINIZ

Basarir da sunlari söyledi:

“Her asilana ‘terörist’ dersek Erdal Eren'e, Mustafa Pehlivanoglu'na da diyebilir miyiz? 1980'de asilan Mustafa Pehlivanoglu'na üzülmediniz mi? Sizin arkadasinizdi. Ben onu da yanlis buluyorum. Ben Erdal Eren'i de yanlis buluyorum. Ben Adnan Menderes'i de yanlis buluyorum. Ben Deniz Gezmis'i de yanlis buluyorum, çünkü gencecik çocuklar. O gün, Filistin halkina yardim eden dünyanin birçok yerinden gelen devrimciler vardi, onlar da bunlardan bir tanesiydi. ‘Yanlis yapti’ mi diyorsunuz? Diyorsaniz ben size hiçbir sey söylemeyecegim. Ama kim ne oy verdiyse kendini baglar. Yanlis, Sayin Baskan da söyledi. Ben bu insanlara, inancina, devrime olan inancina, esitlige olan inancina, köylüye, millete olan inancina gönül verdim ve burada da konusma ihtiyacinda bulundum. 60'ta da 70'te de 80'de de ve bugün de dün de bir idam cezasi verildi aslinda. Yani idam cezasi olsa Osman Kavala'yi asacaksiniz, zihniyetiniz bu. Bunu söyledim.”


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °