CİMER'den Lozan Barış Antlaşması ve Madenlerle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) üyesi bir gencin yönelttiği “Lozan’da madenlerimizi çıkarmaya engel gizli madde var mı” sorusuna, “Lozan Barış Anlaşması’nda gizli maddeler bulunmamak

Güncel 25.04.2022 14:27:17 0
CİMER

Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi (CIMER), Bagimsiz Türkiye Partisi (BTP) üyesi bir gencin yönelttigi “Lozan’da madenlerimizi çikarmaya engel gizli madde var mi” sorusuna, “Lozan Baris Anlasmasi’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çikartmamiza engel teskil eden herhangi bir madde yer almamaktadir” yanitini verdi.

BTP Genel Baskani Hüseyin Bas, partisinin 8. Olagan Genel Kongresi'nde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a, Lozan Antlasmasi’nda Türkiye’deki madenlerin çikarilmasini engelleyen gizli bir madde olup olmadigini sormustu. Hüseyin Bas, “Lozan’da gizli madde var” iddialari üzerine kongrede su degerlendirmeyi yapmisti:

“Lozan’dan bir tane madde bilmeyen adamlar, bütün gizli maddelerini biliyor. Bu nasil çikti? Söyle çikti; yillarca bu milleti, sizleri, bizleri soyarlarken, bizim zenginliklerimize kastedilirken yabancilar tarafindan, yillarca bize ‘Bizim yeralti kaynagimiz yok, madenimiz yok, ne yazik ki biz verimli topraklarda yasayan insanlar degiliz’ dediler. Bunu bu ülkede birçok bakan, vekil, baskan vs. söyledi. Sonra 2002 yilinda bir tane adam çikti, halk kahramani Prof. Dr. Haydar Bas, ‘Bizim 3 katrilyon dolar yeralti zenginligimiz var’ dedi ve bunlarin oyununu bozdu. Bu oyun bozuldu ya ‘Yeralti kaynagimiz yok’ diyenler suna döndü; ‘Bizim aslinda var ama Lozan’dan dolayi çikaramiyoruz’. Bu isin hikayesi de budur.

Lozan’da gizli madde olup olmadigi hususu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin namusu ile ilgili bir husustur. Eger bu ülkeyi yönetenler, bu ülkenin namusunu düsünüyorsa çikacak diyecek ki ‘Bu Lozan’da gizli madde vardir’ veya ‘yoktur’.  Ben simdi buradan bu kalabaligin huzurunda Sayin Cumhurbaskanima rica ediyorum, Lozan Antlasmasi’nda gizli madde varsa lütfen bu halka gizli maddenin var oldugunu açiklasin. Hayir Lozan’da gizli madde yoksa ülkemizin yöneticisi, bu antlasmanin bugünkü sorumlusu ve tarafi olarak çiksin ve bize, ‘Bu Lozan Antlasmasi’nda gizli madde yoktur’ desin.”

Bas, partililerden de “Lozan’da gizli madde var mi” sorusunu CIMER’e yöneltmelerini istemisti.

CIMER, bu konuda yapilan basvurulardan biri olan Bahtiyar Süha Keskin’in sorusuna yanit verdi. CIMER, Keskin’in sorusunu söyle yanitladi:

“Lozan Baris Anlasmasi’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çikartmamiza engel teskil eden herhangi bir madde yer almamaktadir.”


Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °