KARŞIYAKA'DA 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ' PANELİ.

Sosyal medya paylaşımı nedeniyle yargılanan ve bir süre tutuklu kalan gazeteci Sedef Kabaş, “Tek gücümüz sizsiniz; sizden aldığımız güçle, soru sormaya, söz söylemeye, eleştirmeye, yazmaya devam edebiliriz. O yüzden basın özgürlü?

Güncel 23.04.2022 00:02:34 0
KARŞIYAKA

Sosyal medya paylasimi nedeniyle yargilanan ve bir süre tutuklu kalan gazeteci Sedef Kabas, “Tek gücümüz sizsiniz; sizden aldigimiz güçle, soru sormaya, söz söylemeye, elestirmeye, yazmaya devam edebiliriz. O yüzden basin özgürlügü, basin mensuplarinin bireysel özgürlügü degil aslinda birebir halkin yöneticilere, güç sahiplerine; bizim üzerimizden hesap sorma, istedigini ögrenme özgürlügüdür. Lütfen bu özgürlügünüze sahip çikiniz” dedi.

Izmir'in Karsiyaka Belediyesi tarafindan Zübeyde Hanim Nikah Sarayi’nda Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi’nin moderatörlügünde “Türkiye’de Ifade Özgürlügü” paneli düzenlendi. Panelde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Baskani, CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel ve Gazeteci, Iletisim ve Siyaset Bilimci Dr. Sedef Kabas konusmaci olarak yer aldi. 

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, Karsiyaka’nin ifade özgürlügü konusunda çok duyarli bir kent oldugunu vurgulayarak sunlari kaydetti:

“Böylesine degerli konuklari agirlamak bizi ne kadar sevindirse de bu panelin basligi hepimizi o kadar düsündürmelidir. Insanligin geçirdigi bu asamadan sonra, hele ki Cumhuriyet’imizin 100. yilini kutlamaya hazirlanirken biz hala ‘ifade özgürlügü’nü tartisiyor, ülkemizdeki vahim duruma dikkat çekmeye çalisiyorsak bu fotograftan sevinç duyamayiz. Bunun nedenlerini, yasananlari ve çözümlerini yasayanlardan, yazanlardan ve duruslariyla hepimize örnek olan çok degerli konusmacilardan dinleyecegiz. Umutlarimizi tazeleyecek, üstümüze düsen görevleri animsayacak ve kararliligimizi pekistirecegiz. Karsiyaka ve onun belediyesi hayatin her alaninda oldugu gibi, düsünce ve ifade özgürlügü alaninda da en üst düzeyde duyarliliga sahiptir. Bunu her firsatta dillendiriyor ve gösteriyoruz, bu durusumuzdan da asla ödün vermeyecegiz.”

TÜRKIYE 180 ÜLKE ARASINDA 117. SIRADA!

Panelin moderatörlügünü üstlenen Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi ise basin özgürlügünün önemine dikkat çekerek, “Basin özgürlügü her seyden önce halkin, kamunun dogru ve gerçek haberi alabilmesinin yoludur. Türkiye; dünya basin özgürlügü endeksinde 180 ülke arasinda 153, uluslararasi hukukun üstünlügü endeksinde 139 ülke arasinda 117, dünyada cezaevinde en çok tutuklu gazetecilerin oldugu ülkeler siralamasinda ise 6. sirada yer almaktadir. Bu durum demokrasi ile yönetilen hiçbir ülkede kabul edilemez. Iste bütün bunlari irdeleyecegiz” seklinde konustu. 

SEDEF KABAS: “ÖZGÜRLÜGE SAHIP ÇIKIN”

Sosyal medya paylasimi nedeniyle yargilanan ve bir süre tutuklu kalan gazeteci Sedef Kabas, ifade özgürlügünün sadece basinin degil bir ülkede yasayan tüm vatandaslarin teminati oldugunu vurgulayarak su ifadeleri kullandi:

“A’dan Z’ye dogdugunuz andan itibaren bütün yasaminizin süreçlerine tahakkümcü, baskici, sekillendirici bir siyaset ile yasamimizin mülki amirligine soyunuyorlar. Gazetecilerin evine polis baskini yapilmasi, hapsedilmesini siradan bir habermis gibi algiladigimiz andan itibaren zaten demokrasi savasini kaybettik demektir. Biz aslinda sizin gözünüzüz, görmeniz gereken seyleri göstermeye çalisaniz. Biz sizin kulaginiziz, duymaniz gereken seyleri size anlatmaya çalisiyoruz. Biz sizin sözünüzüz, sizin itirazlarinizi, elestirilerinizi sizin adiniza yapiyoruz. Aslinda her seyi sizin adiniza, halk adina yapiyoruz. Bizim tek gücümüz bu, baska bir gücümüz yok. Tek gücümüz sizsiniz; sizden aldigimiz güçle, soru sormaya, söz söylemeye, elestirmeye, yazmaya devam edebiliriz. O yüzden basin özgürlügü, basin mensuplarinin bireysel özgürlügü degil aslinda birebir halkin yöneticilere, güç sahiplerine; bizim üzerimizden hesap sorma, istedigini ögrenme özgürlügüdür. Lütfen bu özgürlügünüze sahip çikiniz.”

SERTEL: “BUNLAR DA GEÇECEK”

Haksizliklara karsi verilen mücadelenin çok kiymetli oldugunu dile getiren CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, “AK Parti iktidari Türkiye’de yoksullugu, yasaklari ve yolsuzlugu kaldiracagiz diye geldi. Her seyi yasakladilar, yasaklar hayatin her alaninda var. Peki yolsuzluk kalkti mi? Türkiye’nin her yerinde yolsuzluk var. Yoksulluk kalkacak dediler, o da kalkmadi; 2002 yilinda iktidara geldiklerinde 2 milyon 700 bin kisi sosyal yardimlardan yararlanirken su an bu sayi 17 milyona çikmis durumda. Türkiye’de yoksullugu yöneten bir yapi var. Gazetecilik mesleginin de gerçekten son derece kötü bir duruma düsürüldügü bir dönemi yasiyoruz. Türkiye’de bu aci tabloya karsi bizim mücadelemiz son derece kiymetli ve Türkiye’yi kapsayacak sekilde büyüdü. Bunlar da geçiyor, geçecek. Kimse bizi yildiramaz. Gidiyor gitmekte olan, geliyor gelmekte olan” dedi.

Panelde Türkiye’de demokrasi, insan haklari, insan olmanin erdemi ve basin özgürlügü konulari masaya yatirildi. Panelin son kisminda ise Türkiye’de medya sektörünün ve gazetecilik mesleginin gelecegi konusuldu. Ardindan konusmacilar, izleyicilerden gelen sorulari yanitladi. Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay programin sonunda günün anisina konusmacilara barisin ve kardesligin simgesi olan zeytin fidelerini takdim etti.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °