GEZİ ANA DAVASI'NIN KARAR DURUŞMASI BAŞLADI. TAKSİM DAYANIŞMASI: 'BU AKIL DIŞI DAVA GERİ ÇEKİLMELİ'

Bin 634 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ile tutuksuz sanık Ayşe Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı 17 sanıklı Gezi Parkı Ana Davası'nın karar duruşması 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde b

Güncel 22.04.2022 11:49:22 0
GEZİ ANA DAVASI

Tek tutuklusu Osman Kavala olan 17 sanikli Gezi Ana Davasi'nin karar durusmasi, Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nde bugün yapiliyor. Osman Kavala'nin Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katildigi durusma öncesi Taksim Dayanismasi, Çaglayan Adliyesi'nin önünde açiklama yapti. Basin açiklamasina, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrikulu, Ali Seker, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Garo Paylan ile DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu da katildi.

Taksim Dayanismasi adina açiklamayi okuyan Mimarlar Odasi Istanbul Büyükkent Subesi Baskani Esin Köymen, sunlari söyledi: 

EN TEMEL HAK VE TALEPLER SUÇ UNSURU GIBI GÖSTERILIYOR: Gezi Direnisi, anayasal bir zeminde gerçeklestigi yargi kararlariyla iki kez tescil edilmesine ragmen hukuka ve gerçege aykiri, tümüyle mesnetsiz iddialarla üçüncü kez yargilanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barisçil direnisin tarihsel ve mesru gerçekligi israrla çarpitilmak, karalanmak isteniyor. Istedikleri sadece bu degil. Gezi'nin haksizliga, adaletsizlige, keyfilige, dayatmaya, baskiya karsi direnmenin adi oldugu, bir parktan tüm ülkeye ve dünyaya yankilanan; kente, dogaya, yasama sahip çikanlarin hep bir agizdan, bir arada söyledikleri sarki oldugu unutturulmak isteniyor. Niyetinizi ve korkularinizi biliyor, bu beyhude çabalarinizi reddediyoruz.

GEZI DEMOKTARIK VE BARISÇIL BIR HAREKETTIR: Çünkü Gezi'yi yasadik, biliyoruz. Gezi, bu ülke tarihinin demokratik, barisçil, yaratici, katilimci, kapsayici ve kitlesel hareketidir. Hep birlikte konusup karar vermenin, fikri ve hayati paylasmanin, yasama her boyutu ile sahip çikmanin duvar yazisi olmus halidir. Ölümcül polis siddetine karsi her sehirde yankilanan barisçil ve hakli tepkinin adidir. Dokuz yil geçti, ancak Gezi Direnisi tüm berrakligiyla, tüm hakliligiyla var olmaya devam ediyor. Ama bugün, tüm dünyada kabul gören bu hakliliga ragmen, Taksim Dayanismasi'ndan kent, demokrasi ve hukuk emekçisi arkadaslarimiz Mücella Yapici, Tayfun Kahraman ve Can Atalay'in da aralarinda yer aldigi itham edilenlerin sahsinda, ülkemizin 80 kentinde Gezi'ye katilarak anayasal haklarini kullanan, demokrasiye güç vermis milyonlarca yurttasimiz bir kez daha haksizca yargilanmak isteniyor.

ÖZGÜRLÜGÜ GASP EDILEN OSMAN KAVALA’NIN MÜEBBET HAPSI ISTENIYOR: Daha önce iki kez ayni ithamlar karsisinda hakliligi ispatlanan Mücella Yapici hakkinda müebbet, Tayfun Kahraman ve Can Atalay hakkinda onlarca yil hapis talep ediliyor. 2017 yilindan bu yana özgürlügü gasp edilen Mehmet Osman Kavala hakkinda müebbet isteniyor. Dokuz yil, üç dava, onlarca durusma boyunca söyledigimizi yeniden tekrarliyor, yillardir süren hukuksuzluk ve gerçekligi çarpitma israrina inat tekrar söylüyoruz: Gezi'yi kirletemezsiniz. Gezi Direnisi'ni suçla, terörle, darbeyle, kalkismayla bir eyleme dönüstüremezsiniz. Gezi Direnisi'ni bir kez daha yargi marifetiyle karalama çabaniz bosunadir.

BU HUKUKSUZ DAVA DERHAL GERI ÇEKILMELI: Gezi Direnisi'nin tarihsel gerçekligi, hayali senaryolara dayanan suçlamalarla insanlari iddianame bile olmadan aylarca, yillarca tutuklu birakmakla, tarafsizligi çoktan tartismali hale gelmis mahkemelerin zorlamasiyla degistirilemez. Bu akil ve hukuk disi dava derhal geri çekilmeli, kurgu ithamlarla yargilanmak istenen arkadaslarimiz hakkindaki iddialar düsürülmeli, somut hiçbir delil olmadigi halde siyasi bir tutsak olarak tutuklulugu devam eden Mehmet Osman Kavala derhal serbest birakilmalidir.

GEZI SÜRECINDE YARGILANMASI GEREKEN BIRILERI VARSA KURAL TANIMADAN SIDDET KULLANANLARDIR: Gezi sürecine dair dava edilmesi, yargilanmasi gereken birileri varsa, amansizca ve kural tanimadan kullandiklari siddetle Gezi'nin çocuklarinin düslerini, gelecegini çalarak ölümlere ve yüzlerce yaralanmaya neden olanlardir. Ülke tarihinde bir onur sayfasi olarak yer alan Gezi Direnisi'ni, bu ülkenin gelecegine sahip çikan demokrasi ve özgürlük çigligini karalama çabasindan artik vazgeçin.

BU ÜLKEYE DEMOKRASI GELECEKSE GÜCÜNÜ GEZI’DEN ALACAK: Bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse, onca baski ve siddete ragmen kisamadiginiz seslerin Gezi'deki yankisindan gücünü alacaktir. 2013'ün haziraninda Gezi Parki'ndaki o rengarenk dayanismaci anlayisi sahiplenen tüm yurttaslari, özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin gelecegine umut olan tüm kurumlari, ‘terör’, ‘darbe’, ‘dis güçlerin oyuncagi’ gibi asilsiz ithamlarla lekelenmek istenen Gezi'nin gerçek tarihine sahip çikmaya çagiriyoruz. Çünkü yasam alanlarini savunanlarin, mühendislerin, mimarlarin, sehir plancilarinin, doktorlarin, gazetecilerin, avukatlarin, ögrencilerin, akademisyenlerin, emekçilerin, kadin hareketinin, LGBTI+ bireylerin yaninda hep birlikte kol kola girip baskilara karsi direnmeye devam etmenin yolu, kisacasi demokrasinin yolu Gezi'nin gerçek tarihine sahip çikmaktan geçiyor.'


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °