Sanata bir darbe daha. Elektriği kesilen tiyatro kepenk kapatıyor

Yüksek gelen enerji faturalarını ödemeyi reddettikleri gerekçesiyle elektriği kesilen Moda Sahnesi’nden, “Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz süreci artık sonlandırıyoruz. Çünkü oyuncularımızın estetik açıdan nitel

Güncel 11.04.2022 19:21:00 0
Sanata bir darbe daha. Elektriği kesilen tiyatro kepenk kapatıyor

Yüksek gelen enerji faturalarini ödemeyi reddettikleri gerekçesiyle elektrigi kesilen Moda Sahnesi’nden, “Tiyatro sanatindan ödün vererek sürdürdügümüz süreci artik sonlandiriyoruz. Çünkü oyuncularimizin estetik açidan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artik kendi enerji hakkimizi, kendi kendimize saglamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalistiriyoruz” açiklamasi yapildi.

Istanbul’un Kadiköy ilçesinde bulunan tiyatro ve sinema merkezi Moda Sahnesi, aralik ayinda 7 bin lira, yilbasindan itibaren geçerli olan zamlardan sonra ise 20 bin lira civarinda gelen elektrik faturalarini ödemeyecegini açiklamisti. Elektrik sirketi EnerjiSA’nin ihtar gönderdigi Moda Sahnesi’nin elektrigi 10 Mart’ta kesilmisti. Ancak EnerjiSA, faturanin ödendigini belirterek Moda Sahnesi’nin elektrigini ayni gün içinde yeniden açmisti. Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydogan ise faturayi kimin ödedigini bilmediklerini söylemisti. Moda Sahnesi’nin subat ayi faturasini da ödememesi üzerine elektrigi geçen çarsamba günü yeniden kesilmisti. O günden beri de oyunlar, isildaklar esliginde oynaniyordu.

Moda Sahnesi’nden bugün yapilan yazili açiklamada, elektrik saatlerinin çalistirilarak kesintinin sonlandirildigi belirtildi. Açiklamanin tamami söyle:

“SAATIMIZI KENDI KENDIMIZE ÇALISTIRIYORUZ: Elektriklerimizin kesilmesinin üzerinden geçen bes günlük süreçte, tiyatrodan vazgeçmeyecegimizi göstermek için ‘isiksiz’ bir biçimde oyunlarimizi oynadik, Perdesiz Oyuncular, Tiyatro Dea, Tiyatro In, 12. Ev ve Moda Sahnesi olarak. Bu olumsuz kosullarda oyun oynayan tiyatroculara, oyun seyreden seyircilere çok tesekkür ederiz. Tiyatro sanatindan ödün vererek sürdürdügümüz bu süreci artik sonlandiriyoruz çünkü oyunlarimizin estetik açidan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artik kendi enerji hakkimizi, kendi kendimize saglamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalistiriyoruz. Hakkimiz olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Bu süre zarfinda ne Kültür Bakanligi, ne yerel yönetimler, ne de Sabanci Holding problemi çözmek için bizimle temas kurdu. Soruna çözüm getirmek gerekiyordu, biz de çözüm getirdik ve çözdük.

SUBAT VE MART IÇIN TOPLAM 14 BIN TL ÖDERIZ: Devlet ve Sehir Tiyatrolari’nin elektrik faturalari hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin elektrik faturalari da o kaynaktan ödenmelidir. Alan Kadiköy’ün, CKM’nin, Haldun Taner Sahnesi’nin, Muhsin Ertugrul Sahnesi’nin, Cevahir Sahnesi’nin, AKM’nin elektrik faturalari nasil ödeniyorsa ayni biçimde. Elektrik faturasini illaki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa aralik ayi faturasi bedeli üzerinden subat ve mart aylari için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabanci Holding için de uygunsa IBAN numaralarini göndermeleri halinde parayi hesaplarina yatirabiliriz.

YETKILERI BEKLEYECEK SABRIMIZ KALMADI: Moda Sahnesi, özel ticari bir tiyatro degil ‘özerk kamusal tiyatrodur’. Moda Sahnesi’nin sirket statüsünde olmasi, Türkiye’nin tiyatro tanimi konusundaki eksikliginden kaynaklanmaktadir ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuati çok uzun süredir degistirmeye yanasmiyorlar. Bunun degisik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkileri bekleyecek sabrimiz kalmadi. Yetkililer bir an önce özel tiyatrolarin statüsünü, ticari olandan çikarip kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalidirlar.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °