ANKARA KALESİ’NİN SOKAKLARI TURİZME AÇILIYOR

Kent tarihini ortaya çıkararak turizme kazandırmayı amaçlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nin içinde başlattığı sokak düzenleme projesine devam ediyor.

Güncel 10.04.2022 17:35:00 0
ANKARA KALESİ’NİN SOKAKLARI TURİZME AÇILIYOR

Kent tarihini ortaya çikararak turizme kazandirmayi amaçlayan Ankara Büyüksehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nin içinde baslattigi sokak düzenleme projesine devam ediyor.

Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin Ankara Kalesi’nde sürdürdügü çalismanin 3’üncü etabinda bulunan 57 adet yapi için proje çizimine baslanirken 1’inci etapta yer alan 88 adet yapi saglikli bir görünüme kavusturuldu. Projenin 2’nci etabinda yer alan 77 adet yapi için baslatilan restorasyon çalismalarinda ise yüzde 40 oraninda ilerleme saglandi. Proje tamamlandiginda 222 adet tarihi yapi saglikli görünüme kavusacak.

3’ÜNCÜ ETAP SOKAK SAGLIKLASTIRMA PROJESI HAZIRLANIYOR

Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi tarafindan hayata geçirilen proje ile koruma altina alinan tarihi evler kaderine terk edilmeyip saglamlastirilarak daha yasanir bir hâle getiriliyor. 3 etaptan olusan proje kapsaminda Büyüksehir Belediyesi 1’inci etapta bulunan 88 adet binayi kent mimarisine uygun olarak yenileyerek tamamladi. 2’nci etapta ise yüzde 40 oraninda ilerleme saglanirken 77 adet evin çatisindan dis cephesine kadar restorasyon çalismalari devam ediyor. Ihale edilen 3’üncü etapta da 57 adet bina için proje çizim çalismalarina baslandi.

“AMACIMIZ KALE’NIN KURTARILMASI VE YASATILMASI”

Yapilan restorasyon ve yenileme çalismalarinda amaçlarinin Ankara Kalesi’ni yasatmak ve ayaga kaldirmak oldugunu belirten Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi Uygulama ve Denetim Sube Müdürü Mehmet Akif Günes, su bilgileri verdi:

“Ankara Kalesi’ndeki çalismalarimiz 2019 yilinda basladi. Ankara Kalesi Iç Kaleyi 3 etap olarak planladik. Iç Kale’yi aslina uygun olarak restore edecegiz. Burada yaptigimiz is, aslinda yapilarin ana karakteristik özelliklerini bozmadan daha nitelik kazandirarak kültür varligi niteligi tasiyan yapilari ayaga kaldirmak, yasatmak ve korunmasini saglamak. Yaptigimiz çalismalarda bölge halkindan, esnaftan, yerli ve yabanci ziyaretçilerimizden çok güzel geri dönüsler aliyoruz. Çalismalarin birçogunda amacimiz Kale’nin kurtarilmasi ve yasatilmasidir.”

TARIHE DOKUYA DIKKAT EDILIYOR

Ankara Kalesi’nde sagliklastirma çalismalari kimlikli yasam alanlarini korumak, kent bakim ihtiyaçlarini karsilamak için büyük bir titizlikle yürütülüyor. Projeye uygun olarak evlerin dis cepheleri hava sartlarina daha dirençli hâle getirilirken belirlenen bölgelerde yer alan evlerin sokaga bakan cephelerindeki hasarli olan duvarlar, çatilar, kapilar ve dogramalar özgün yapisina uygun sekilde restore ediliyor.

Tarihi sokaklarin bütünlügünün korunmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi için düzenlenen tadilat ve tamirat isleri içinde yasayan vatandaslar magdur edilemeden yapiliyor. Kaldirimlardan aydinlatmalara ve çevre düzenlemelerine kadar sürdürülen çalismalar ile Ankara Kalesi’nin bir cazibe merkezi olmasi hedefleniyor.

Yillardir Ankara Kalesi içindeki evlerde yasayan vatandaslar ve esnaf, çalismalardan duyduklari memnuniyeti ise su sözlerle dile getiriyor:

Ali Seydi Yildirim: 35 yildir Ankara Kalesi’nde oturuyorum. Büyüksehir Belediyemiz burada çok güzel bir çalisma yapiyor. Estetik açidan da çok güzel çalismalar yapiliyor. Önceden burayi ziyarete gelen turistlere karsi çok mahcup oluyorduk. Sokaklarimizin yollari onarildi ve daha kullanisli hâle getirildi. Evlerimize kullandiklari malzemeler oldukça dayanikli ve kaliteli. Belediye Baskanimiza da çok tesekkür ederiz. Çalismalar esnasinda da hiç magdur edilmedik ve ne istediysek de yapildi.

“HIÇ MAGDUR VE RAHATSIZ EDILMEDIK”

Bekir Özkan: 40 senedir Kale Mahallesi’nde ikamet ediyorum. 15 yildir da Kale’nin içinde bakkal dükkânimi isletiyorum. Belediyemizden Allah razi olsun, evlerimizde tadilat isleri yapiyorlar. Çalismalarin bize hiçbir zarari olmadi ve vatandas olarak çok memnunuz. Hiç magdur ve rahatsiz edilmedik. Buralari gezmeye gelenler de eskiye ragmen çok begendiklerini dile getiriyorlar.

“BELEDIYEMIZE VE BASKANIMIZA ÇOK TESEKKÜR EDERIM”

Kadir Keseci: 40 yildir Kale’de oturuyorum. 1,5 yildir çalismalar devam ediyor. Evlerimizi çok güzel onariyorlar ve kaliteli malzeme kullaniyorlar. Kendi sahsim için söylüyorum, özellikle çatilarda kullanilan malzemeler çok kaliteli ve güzel. Turistler de artik buralara daha fazla ragbet göstermeye basladi. Ben Belediyemize ve baskanimiza çok tesekkür ederim.

Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi ayrica Ankara Kalesi içerisinde bulunan muhtelif sokaklarda da duvar örme ve yol onarim isleri yapiyor.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °