Suyu ve ulaşımı ücretsiz yapan Dikili'nin efsane başkanına ödül

İzmir'in Dikili ilçesinde iki dönem belediye başkanlığı yaptığı 1984-1994 yılları arasında su ve toplu ulaşım başta olmak üzere birçok hizmeti halka ücretsiz vererek dikkat çeken CHP'li Osman Özgüven'e EGEÇEP tarafından dayanışma

Güncel 10.04.2022 17:29:12 0
Suyu ve ulaşımı ücretsiz yapan Dikili

Izmir'in Dikili ilçesinde iki dönem belediye baskanligi yaptigi 1984-1994 yillari arasinda su ve toplu ulasim basta olmak üzere birçok hizmeti halka ücretsiz vererek dikkat çeken CHP'li Osman Özgüven'e EGEÇEP tarafindan dayanisma ve ekoloji ödülü verildi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun (EGEÇEP) pandemi kosullari nedeniyle 26-27 Subat'ta online olarak düzenledigi 16. Kurultayi’nin sonuç bildirgesi basin toplantisi ile açiklandi. Izmir Mimarlik Ofisi’ndeki toplantida platformun dayanisma ödülleri de sahiplerini buldu.

Dikili'de 1984-1994 yillari arasinda baskanligi döneminde suyu, ögrenci servis araçlarini, sehir içi ulasimi, saglik hizmetlerini ve belediye ambulansini ücretsiz yapip, halk ekmek firini ile yurttasa ucuz ekmek ulastiran CHP'li eski belediye baskani Osman Özgüven'e 'Ekoloji ve dayanisma' ödülü verildi.

'SU HAKTIR, SATILAMAZ'

Özgüven'in ödül almasinin ardindan salonda “Su haktir, satilamaz” sloganlari atildi. Etkinlige Izmir’in yani sira Mugla, Aydin ve Manisa’da ekoloji mücadelesi yürüten çok sayida ekolojist katildi.

EGEÇEP Es Sözcüsü Dogu Isik, “Efemçukuru’nda, Çaldagi’nda, Bergama’da, Çukuralan’da, Kisladag’da, Yarimada’da, Harmandali’da, Gördes’te, Aliaga’da ve Ege’nin ötesinde Akkuyu’da, Sinop’ta, Cerattepe’de, kisaca Dogal ve kültürel varliklarin, sermayeye kurban edilmek istendigi her yerde; EGEÇEP, 17 senedir oldugu gibi, ivmesini yükselterek, saglikli çevrede insanca yasam mücadelesini sürdürmeye her zaman devam edecek” dedi.

EGEÇEP Es Sözcüsü Berna Babaoglu “Daha yasanilasi bir dünya için gelecek kusaklara sözümüz var’’ sloganiyla düzenlenen programin Kurultay Sonuç Bildirgesi’ni okudu.

'IKI HALKÇI BASKAN; TERZI FIKRI VE OSMAN ÖZGÜVEN'

EGEÇEP'in Yürütme Kurulu Üyesi Av. Seçil Ege Degerli “Türkiye siyasi tarihinde, halkçi belediye baskanligi anlayisini yasatan, bunu hayata geçirmek için çaba sarf eden ve bu ugurda bedeller ödeyen, bizim için iki tane efsane belediye baskani var. Bunlardan birisi saygi ve sevgiyle andigimiz Terzi Fikri, bizim için Fikri Sönmez’den sonra gelen, halkçi yerel yönetimleri yasatan, bu fikri uygulamaya geçiren bir diger efsane belediye baskani Osman Özgüven’dir” diye konustu.

Özgüven’e alkislar esliginde ödülünü takdim eden EGEÇEP Yürütme ve Bilim Kurulu Üyesi Erhan Içöz “Türkiye’de bir ilki gerçeklestiren, suyu halka ücretsiz veren ve bu yüzden yargilanan ama yilmayan Osman Özgüven’e ödül vermek benim için onurdur. Kendisini saygi ve sevgiyle selamliyorum” dedi.

“BIZI BU YOLDAN HIÇ KIMSE ÇEVIREMEZ”

Osman Özgüven ise ödül aldigi için gururlu oldugunu belirterek 'EGEÇEP ülkemizin her yerinde verdigi ekoloji mücadelelerinde büyük basarilar kazandi. Bu mücadeleleri bundan sonra da devam ettirecegiz. Bizi bu yoldan hiç kimse çeviremez” diye konustu.

Programda ayrica; Sehir Plancilar Odasi Izmir Subesi’ne, yörelerinde büyük mücadele veren Caferbey, Dagyeni, Ikizköy ve  Küçükkale köylülerine de ‘Dayanisma Ödülü’ verildi.

“KAPITALIST ÜLKELER ‘MIS’ GIBI YAPMAYA DEVAM EDIYOR”

Plaket takdiminin ardindan EGEÇEP Es Sözcüsü Berna Babaoglu kurultay sonuç bildirgesini okudu. 2021 yili içerisinde ekolojik yikimin katlanarak artmasina karsi yerel mücadele dinamiklerinin de yükseldigine isaret eden Babaoglu sunlari söyledi:

'Iklim krizinin geldigi noktada kapitalist ülkeler ‘mis’ gibi yapmaya devam ediyor. COP 26 Zirvesi gibi sözde bulusmalar, Glasgow Sözlesmesi gibi uygulanmayan sözlesmelere karsin bilim insanlari, krizin; engellenmesi git gide zorlasan bir boyuta ulastigini bildiriyor. Hava kirliligi, artan sicaklik, kum firtinalari, salgin hastaliklar, kuralik ve su kitligi sorunu, buzullarin önlenemeyen erimesi giderek yaklastigimiz felaketin birer habercisidir. Bu noktada, bulundugumuz bölge basta olmak üzere iklim krizine karsi gerçek bir mücadele programi olusturmak bizler açisindan ertelenemez bir görevdir. Kurultay sonucu olarak olusturacagimiz çalisma gruplariyla, her alani birer ekoloji direnis alanina dönüstürecegiz. Bu amaçla yeni dönemde, basta ‘iklim krizi ve küresel isinma’ olmak üzere, ‘su kitligi’, ‘tarim ve su havzalari’ konularinin baslica çalisma alanlari olmasina karar verilmistir.”


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °