Rushan Abbas'ın BM'deki sert sözleri Batı basınının dikkatini çekti.

Uygur Hareketi liderinin BM'deki çarpıcı ve cesur sözleri Dünya'da yankı uyandırdı

Güncel 10.04.2022 11:27:00 0
Rushan Abbas

Küresel düzeyde  faaliyet gösteren Uygur Hareketi’nin Baskani Rusen Abbas’in 05 Nisan 2022’de BM.’nin Cenevre merkezinde yapilan “Insan Haklari ve Demokrasi” baslikli  toplantida   konustu.

Rusen Abbas’in  Çin’in isgalindeki Dogu Türkistan’da yasayan Türklere yönelik baski, zulüm, etnik ayirimcilik  insanlik suçlari  ile  soykirim  cinayetleri ile ilgili cesur ve çarpici konusmasi  genis yanki buldu  ve dünya medyasinda  genis  bir sekilde yer aldi.

Uygur Hareketi Lideri  Rusen Abbas’in   BM.Cenevre Merkezinde yaptigi konusmasi ile ilgili  olarak Özgür Asya radyosuna açiklamalarda bulundu.  Abbas kendisinin söz konusu toplantida yaptigi konusmanin 3 önemli baslik halinde oldugunu  belirterek sunlari söyledi :

B.M. Insan haklari Yüksek Komiseri  Bachelet, Dogu Türkistan konusunda  Çok Pasif

BM Insan Haklari  Yüksek Konseyi Çin’in isgalindeki Dogu Türkistan’daki agir insan haklari ihlalleri ile ilgili  olarak Agustos/2021’de  ayrintili  bir rapor hazirlamistir.  Bu rapor Aralik ayinda açiklanmasi gerekirken, hala açiklanmamistir. BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Michel Bachelet,  Dogu Türkistan konusunda  çok pasif kaldigina,  hukuk ve adalete uygun hareket etmedigini   düsünüyorum. Ayrica,Yükssek Komiser Çin’in baskilarindan çekinerek korktugu için  BM.’nin kural ve perinsiplerini  Çin’in nezdinde koruyamadigini düsünüyorum.  Dogu Türkistan’daki hak hukuk ihlalleri ile etnik soykirim cinayetleri konusunda   gerekli çalismalarini yeterince yapmamistir.  Bunlardan dolayi Yüksek Komiser Michelle Bachelet’i  siddetle kiniyorum.  BM. Insan haklari yüksek Komiserine buradan bir kez daha çagrida bulunuyorum,  Bayan Bachelet Çin’in oyununa gelmemeli , onun hile ve mekirlerine aldanmamali   2021  yilinin  agustos ayinda hazirlanan Dogu Türkistan raporunu   derhal açiklamalidir.

BM.Yüksek Komiseri   Dogu Türkistan Ziyaretini   Iptal Etmeli

Uygur Hareketi Baskani Abbas  Yüksek Komiser  Michelle Bachelet’in  Mayis ayinda Çin’e yapacagi ziyareti iptal etmesini  ve bu ziyaretten vaz geçmesi gerektigini  de ifade ederek   sözlerini söyle sürdürdü : ”    BM.Insan Haklari Yüksek Komiseri Bachelet’in  Uygur Insan Haklari raporunu açiklamasi,onun Uygur bölgesine yapacagi ziyaretten daha önemlidir.  Günümüzde Çin Dogu Türkistan’da kurdugu yüzlerce Çin tipi Nazi kamplarinda  milyonlarca Müslüman Uyguru sirf Uygur ve Müslüman olduklari için  suçlu ilan ederek bu kamplara hapsetmis durumda. Çin bu toplama kamplarindaki  Uygurlar basta diger Türk halklarina mensup tutuklulara  yaptigi baski, zulüm iskenceler ile katletmeyi sürdürmektedir.  Çin’in zulmünü ve soykirim uygulamalarinin acimasiz ve vahsi bir sekilde  sürdürdügü böylesi bir ortamda  Çin’in  BM.Heyetine bagimsiz ve özgürce  arastirmalar yapmasina ve sinirsiz erisimine izin verecegine inanmiyorum.  Milyonlarca insanin hapsedildigi ve öldürüldügü Dogu Türkistan’a kosulsuz ziyaret etmeleri  talibine , 2017’den bu yana yani  toplama kamplarinin kurulmasindan  sonrasi izin verilmedi ve bu ziyaret  gerçeklesmemistir.  Bu kez izin vermis ise  Çin  isgal yönetimi Dogu Türkistan’da önceden provasini yaptirarak  hazirladigi sahte  tiyatro sahneleri ile kurmaca bir platformlari BM.Heyetini özellikle ziyaret ettirerek  aldatacaklari  önceki benzerleri gibi kesindir.

Böyle bir ortamda gerçeklestirilecek bir ziyaret güvenilir  ve inandirici olmayacak  asla yararli sonuçlar getirmeyecek, belki de  bu ziyaret bu yönü ile Uygurlar için zararli  olabilecektir. Çin bu   sinsi yalanlari ve tertipleri ile   BM.leri ve   uluslararasi toplumu bir kez daha aldatacaktir. Bu durumdan istifade eden Çin  Uygurlara yönelik baski, zulüm ve soykirim uygulamalarinin siddetini daha arttirarak sürdürecektir. Bu nedenle  Yüksek Komiser Bachelet Dogu Türkistan raporunu biran önce ve derhal açiklamalidir.

BM. Saldirganligi,Katliamlari ve Soykirimi Durduramayacaksa  Kendisini Feshetmeli

Rushan Abbas’in BM’deki konusmasinda öne çikan  dikkati çeken bir diger nokta, Ukrayna Devlet Baskani Zelinsky’nin  söyledigi “Birlesmis Milletler Rusya’nin saldirganliga karsi savasini durdurmazsa böyle bir yapi  kendisini fessetmeli ve dagitilmalidir” açiklamasina  atif yaparak  konusmasini söyle  sonlandirdi :  ” Ukrayna Devlet Baskani Zelensky’nin “Birlesmis Milletler Rusya’nin saldirganlik savasini durduramazsa böyle bir kurum kendisini  feshedilmelidir” açiklamasini destekliyorum.  Çin,isgalindeki Dogu Türkistan’da toplama kamplarini kurmasinin üzerinden 6 yil geçmistir. Bu 6 yil içinde milyonlarca Uygur.Kazak ve diger Müslüman Türkler  bu kamplara hapsedilmis olup onlar bu ölüm kamplarinda , baski, zulüm ve iskenceler ile  öldürülmektedir. BM.bu  Çin zulmü ve soykirimi konusunda çok pasif kalmis ve kilini bile kipirdatmamistir. Uygurlar ve diger saldirganliga maruz kalanlara  yardim  edilmeyecekse, Rus saldirganligi ile  Çin’in Uygur   soykirimini  engelleyemeyecek  ise  böyle bir Teskilatin  mevcut olmasindan olmamasi daha iyi olacaktir. bir kurum diye bir sey olmadigini. Benim sözlerim Avrupa basininda gündem oldu. Benim BM:lerdeki bu çikisim ve çarpici sözlerim  Bati medyasinin  çok dikkatini çekmis olacak ki, benimle raportaj taleplerini ard arda iletmeye basladiklarina sahit oldum. Dogu Türkistan konusu böylece dünya medyasinin öncelikli ve sicak gündem maddesine dönüsmüs oldu.


Uygur Hareketi Lideri Rusen Abbas’in Konusmasinin Dünya Medyasindaki  Yankilari 

 Uygur Hareketi Lideri Rusen Abbas’in BM.’nin Cenevre merkezinde    Çin’in isgalindeki Dogu Türkistan’da yasayan Türklere yönelik baski, zulüm, etnik ayirimcilik  insanlik suçlari  ile  soykirim  cinayetleri ile ilgili  yaptigi cesur ve çarpici konusmasi dünyada  genis yanki buldu ve dünya medyasinin sicak gündemine yerlestigi görüldü. Ayrica bu konusmanin  dünya medyasinda  genis ve ayrintili bir sekilde yer aldi.
 Rusen Abbas’in BM’lerdeki Konusmasina yer veren Medya Kuruluslarindan bazilari   
Fransiz haber kanal1 France-24   :  Anilan  Fransiz haber kanali  07 Nisan 2022’de ” Uygur Hareketi BM.lerin Uygur Sorununa takindigi  Pasif Tavir,Insani Ümitsizlige Sevkediyor” baslikli  bir  haber/yorum yayinlamistir.
Makale de özetli su hususlar yer aliyor : ” Uygur Hareketi Lideri Abbas’in BM.konusmasi   kesin ifadeler ve sikayetler içeriyordu ve  ayni zamanda  cesurca ve çarpici  idi ve ayrica konusma  gerçekleri  tam dile  getirmis ve  dünyaya  tam yansitmistir.
Uygurlarin önde gelen  ve önemli  insan haklari aktivistlerinden Rusen Abbas  BM’lerdeki konusmasinda  Insan Haklari  Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’i  ” Görevinin tam yapmamak -agir  ve ciddi suistimal yapmakla”  suçladi. Birlesmis Milletler, Uygurlar hakkinda   aylar öncesinden hazirliklara  baslanmis ve  2021’nin Agustos ayinda hazirlanmis olan  Dogu Türkistan Insan Haklari  Raporunu   Aralik ayinda açiklamasi gerekirken hala yayinlanmamasi elestirdi ve  bu raporun  derhal yayinlanmasi çagrisinda bulundu.

BM.’in  Uygurlar Konusundaki Anlasilmaz ve Pasif Tutumundan Dolayi  Halkim Adina Kahroluyorum

Bayan Abbas  sözlerini söyle devam ettirdi : ” BM’in bu  Uygur sorununa yönelik bu  olumsuz  tutumundan  derin bir hayal kirikligi  duyuyorum. BM.in bu  anlasilmaz ve pasif tutumuna çok  üzülüyor ve ülkem  ve halkim adina kahroluyorum. Dogu Türkistan’da  kelimenin tam manasi ile  vahsi ve  acimasiz bir soykirim   sürüyor  ve dolayisiyle bu , soykirim konusunda tarafsizlik diye bir sey  olmamalidir.” dedi.

Uygur Hareketi Baskani Sayin Roshan Abbas ve Uygur Arastirma Merkezi Baskani Sayin Abdulhakim Idris, BM Insan Haklari ve Demokrasi Konferansi'nda birer konusma yaptilar. 5 Nisan 2022.

Hindistan Yeni Delhi Merkezli  Print Gazetesi :

 Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’de  Ingilizce yayinlanan    Print gazetesi  08 Nisan’da  ” Çin’in Insanliga karsi Savasi Aslinda Kadinlara karsi Bir Savasdir.”  baslikli yazisinda su satirlara yer verdi. ” Nobel ödülüne aday gösterilen Uygur Hareketi Kurucusu ve  Baskani  Rusen Abbas  Birlesmis Milletler’de yaptigi cesurane konusmasinda  BM.leri  Çin’in Uygurlara karsi isledigi suçlar ile etnik  Soykirim cinayetlerini  durdurmaya çagirdi.  Ayrica  Uygur Hareketi Lideri  Abbas, “Çin’in insanliga karsi savasi aslinda kadinlara karsi bir savastir, çocuklara karsi bir savastir, özgürlüge, demokrasiye ve insan onuruna karsi bir savastir.  Çin’in Uygurllara karsi  orantisiz, haksiz ve adaletsiz Savasi hala devam ediyor .Ama BM.ler,Ülkeler ve insan haklari ve hukuk kurum ve kuruluslari ile tüm dünya  bu insanlik disi soykirima karsi hala sessizligini koruyor.” sözlerini aktardi.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °