SOMA MADEN FACİASINA İLİŞKİN YARGITAY KARARI İSTANBUL’DA PROTESTO EDİLDİ

Yargıtay’ın, Soma maden faciasına ilişkin yargılamada verilen hapis cezalarını onaması İstanbul’da protesto edildi.

Güncel 8.04.2022 22:41:00 0
SOMA MADEN FACİASINA İLİŞKİN YARGITAY KARARI İSTANBUL’DA PROTESTO EDİLDİ

Yargitay’in, Soma maden faciasina iliskin yargilamada verilen hapis cezalarini onamasi Istanbul’da protesto edildi. Avukat Can Atalay, “Can Gürkan’in bir yildan az yatari kaldi. Tekrar yargilanacak. O deliller orada, o delilleri görmezden gelenlere inat demokratiklesme oldugunda bu dosya tekrar açilacak ama o siyasi nüfuzu bu çeteye, bu çetenin emrine amade edenler onlar da yargilanacak” dedi.
 

ÇAGATAN AKYOL - FAHRETTIN ÖZTÜRK

Yargitay’in, Soma maden faciasina iliskin yargilamada verilen hapis cezalarini onamasi Istanbul’da protesto edildi. Avukat Can Atalay, “Can Gürkan’in bir yildan az yatari kaldi. Tekrar yargilanacak. O deliller orada, o delilleri görmezden gelenlere inat demokratiklesme oldugunda bu dosya tekrar açilacak ama o siyasi nüfuzu bu çeteye, bu çetenin emrine amade edenler onlar da yargilanacak” dedi.

Yargitay 12. Ceza Dairesi, Manisa’nin Soma ilçesinde 13 Mayis 2014’te 301 isçinin yasamini yitirdigi maden faciasina iliskin davada, Akhisar Agir Ceza Mahkemesi’nin verdigi kararin düzeltilerek onanmasina oy çokluguyla hükmetti.

Akhisar Agir Ceza Mahkemesi’nde yeniden yapilan yargilamada 16 Haziran 2021’deki durusmada madenin patronu Can Gürkan’a verilen 20 yil, Türkiye Kömür Isletmeleri bas kontrolörleri Adem Ormanoglu ve Efkan Kurt’a verilen 12 yil 6 aylik hapis cezasi onandi. Ormanoglu’na ve Kurt’a verilen iki yil süreyle kontrol teskilati basmühendisligi görevini yapmalarinin yasaklanmasi karari ise bozuldu.

Yargitay 12. Ceza Dairesi’nin onama karariyla Can Gürkan’a yeniden cezaevi yolu açildi. Can Gürkan’in 2020 yilinda yapilan infaz düzenlemesinden yararlanacagi ve kisa bir süre daha hapis yatabilecegi belirtiliyor.

Sosyal Haklar Dernegi üyeleri, Yargitay kararini Kadiköy Süreyya Operasi önünde protesto etti. “Kaza degil, cinayet. Unutma, unutturma” yazili ve faciada yasamini yitiren madencilerin isimlerinin oldugu pankartin açildigi eyleme HDP Istanbul Milletvekili Musa Piroglu da destek verdi.

Eylemde konusan dava avukati Can Atalay, Yargitay 12. Ceza Dairesi’nin üyelerinin degistirilene kadar karara itiraz edilmedigine dikkat çekti. Atalay sunlari söyledi:

“TÜRKIYE DERIN BIR ADALETSIZLIK KRIZI YASIYOR: 9 yil sonra çevrilen dolaba, döndürülen filme gözünüzü kapatacak misiniz? 9 yil insan hayatinda uzun; ülkeler, halklar için kisa bir süre. Türkiye isçi sinifinin en önemli davalarindan birisidir Soma. Az emekle buraya kadar gelmedik. Herkes çikti. Bir avuç insan, her seye gögüs gererek söke söke buraya kadar getirdi. Hiçbir kusku yok. ‘Isçiler ölürse ölsün’ demisler. Isçilerin ölmesini önemsiz bir ayrinti olarak görmüsler. Mahkeme bunu tüm açikligiyla ortaya çikaracakken, heyeti degistirdiler. Yetmedi, Türkiye derin bir adaletsizlik krizi yasiyor. Türkiye’nin bu kosullarinda da Yargitay dedi ki ‘Öyle yagma yok.’ Burada olasi kasitla insan öldürme var.

BUNLAR BU MEMLEKETIN GELECEGINE DÖKÜLEN BETON: Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi ilk ayda itiraz etmedi. Ikincisinde itiraz etmedi. Üçüncüsünde itiraz etmedi. Dört degil, besinci ayda Yargitay 12. Ceza Dairesi’nin üyeleri degistirilene kadar itiraz etmediler. Hatirlarsiniz. 7 Haziran’dan 1 Kasim’a kadar Adalet Bakanligi da yapan Kenan Ipek’i Hakimler Savcilar Kurulu’ndan Yargitay 12. Ceza Dairesi’ne getirdiler. 5 üyenin 3’ünü degistirdiler. 5 üyenin 3’ü gitti, 2’si kaldi. O zamana kadar bekleyen utanmazlar, o tarihte itiraz ettiler. Bu 3 üye 5 is günü içerisinde o karari kaldirdi. Bunlar ayrinti degil. Bunlar bu memleketin gelecegine dökülen beton. Bu memleket böyle devam edemez. Kenan Ipek ve onun arkasindaki siyasi irade, Kenan Ipekgiller ve onlarin arkasindaki siyasi, iktisadi sebeke, çete bu memleketin gelecegine beton döküyor.

BU ISIN BURADA BITMEYECEGINI MÜHÜRLEYELIM: 'Bu is burada bitmez' diyoruz her seferinde ama yetmez. Bu isin burada bitmeyecegini mühürleyelim. Buraya yazalim. Türkiye’nin her yerine yazalim. Bu is burada bitmez. Bunlar yeniden yargilanacak. Can Gürkan'in bir yildan az yatari kaldi. Tekrar yargilanacak. O deliller orada, o delilleri görmezden gelenlere inat demokratiklesme oldugunda bu dosya tekrar açilacak ama o siyasi nüfuzu bu çeteye, bu çetenin emrine amade edenler onlar da yargilanacak. Türkiye kapitalizmi en ucuz maliyet kalemi, isçi cani olarak devam edemez. Her kim Türkiye demokratiklessin diyorsa buraya bakacak. Isçi caninin en ucuz maliyet kalemi olmamasina bakacak.”

Hazirlanan ortak basin açiklamasini da Sosyal Haklar Dernegi Yönetim Kurulu üyesi avukat Evren Isler okudu. Açiklamada söyle deneldi:

“KATLIAMDA SORUMLULUGU OLAN DENETÇILER BASKA MADENLERDE DENETIM YAPABILECEK: 13 Mayis 2014 günü 301 isçinin hayatini kaybettigi, 162 isçinin ise yaralandigi ve tarihin en büyük isçi katliamlarindan birisi olan Soma Katliami için görülen davada Yargitay 12. Ceza Dairesi, patron Can Gürkan hakkinda verilen 20 yil, diger saniklar Adem Ormanoglu ve Efkan Kurt hakkinda verilen 12 yil 6 aylik hapis cezasi ile Haluk Evinç hakkinda verilen beraat kararini onadi. Kamu denetçilerinin bundan sonra bu görevi yapmalarini engelleyen karar ise kaldirildi. Yani bu katliamda sorumlulugu bulunan denetçiler, baska madenlerde benzer sekilde denetim yapmaya devam edebilecek.

KARAR 'KADER VE FITRAT' ANLAYISININ ÜRÜNÜ: Bu karar, sosyal cinayetleri görmezden gelen, isçi canini basit bir maliyet kalemi sayan, ‘kader ve fitrat’ anlayisinin ürünüdür. Yargitay 12. Ceza Dairesi, daha önce oybirligi ile verdigi 30 Eylül 2020 tarihli karari ile öldürülen isçilerin olasi kasit ile öldürüldügünü vurgulamis ve patron Can Gürkan’in olasi kasitla insan öldürme suçundan 301 kez ayri ayri cezalandirilmasi gerektigine hükmetmisi. Bunun üzerine Yargitay 12. Ceza Dairesi’nin üç üyesi degistirilerek yerlerine getirilen üç yeni üyenin çogunluk karari ile bu tarihi karar bozuldu ve dosya tekrar ilk derece mahkemesine gönderilerek saniklarin bilinçli taksir hükümleri uyarinca cezalandirilmasi saglandi.

BU KARAR, SERMAYE SAHIPLERINE ‘SIZ RAHAT OLUN’ DEMEKTIR: Verilen bu son karar ile de patron Can Gürkan hakkinda verilen ve ‘neredeyse yatari dahi olmayan’ hapis cezasi kesinlestirildi. Bugün bu dosya için özel olarak görevlendirilmis olan üç üye hakim tarafindan verilmis olan bu karar, is cinayetlerine dair yargisal içtihadin ve isçi sinifi tarihi açisinda en ileri yargi kararlarindan birisinin gasp edilmesi demektir. Bugün Kenan Ipek, Mustafa Yapici ve Fuzuli Aydogdu isimli üç üye hakim tarafindan verilmis olan bu karar, ‘Bize olasi kasittan ceza verirseniz Türkiye’de maden isletecek kimseyi bulamazsiniz’ diyen ve yargiya, ‘Sermayeye teslim ol’ çagrisi yapan patron Can Gürkan’in sirtinin sivazlanmasi demektir. Yargitay tarafindan verilmis olan bu karar ile her yil yüzlerce isçinin is cinayetlerinde hayatini kaybettigi Türkiye’de sermaye sahiplerine, ‘Siz rahat olun’ denmektedir.” 


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °