STK'lardan Buca Cezaevi yeşil alan olsun eylemi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yıkım çalışmaları başlayan Buca Cezaevi arazisinin yeşil alan olarak kente kazandırılması yönündeki çağrısının ardından kentin sivil toplum örgütleri de harekete geçti. 50’ye

Güncel 6.04.2022 18:26:00 0
STK

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yikim çalismalari baslayan Buca Cezaevi arazisinin yesil alan olarak kente kazandirilmasi yönündeki çagrisinin ardindan kentin sivil toplum örgütleri de harekete geçti. 50’ye yakin kurulustan olusan Buca Cezaevi Özgürlesirken Platformu, cezaevi arazisini yapilasmaya açmanin kent suçu olacagini ifade etti.

Yikim çalismalari devam eden Buca Cezaevi’nin arazisini konut yapilasmasina açacak plan degisikligine karsi 50’ye yakin kurulustan olusan Buca Cezaevi Özgürlesirken Platformu, cezaevinin önünde basin açiklamasi yapti. “Dolarin yesili degil, doganin yesili”, “Nefesimizi kesmeyin”, “Rant degil, yesil alan” pankartlari açan platform üyeleri, “Söz, yetki, karar Buca halkinin”, “Bu alan Buca’nin, sermayeye verilmez”, “Cezaevi alani ranta teslim edilemez” sloganlari atti.  

Buca Cezaevi’nin 80 bin metrekarelik alaniyla istah kabarttigini ifade eden Buca Cezaevi Özgürlesirken Platformu sözcüsü Yilmaz Yildiz, su açiklamayi yapti:

“Burasi basta Buca halkinin nefes alabilecegi, betonu degil agaci kucaklayabilecegi bir yesil alana, parka dönüstürülmeli. Izmir’in en büyük ilçesi ve üniversite kentinde halkin, sivil toplumun kullanacagi tesislere ihtiyaç var. Buca Cezaevi Izmir ile özdeslesen, kentin tarihinde yeri olan bir yapi. Bu nedenle cezaevinin bir kisminin restore edilip anit müzeye dönüstürülmesini talep ediyoruz. Buca için yasamsal önem tasiyan bu yesil alan potansiyeli ranta kurban edilmemeli. Izmir’in ve Buca’nin merkezinde, yasam alanlarina, üniversitelere, rayli ulasim sistemine yakin konumda bulunan 80 bin metrekarelik kamusal yesil alan Izmir için, Buca için çok önemli bir kazanim olacaktir. Buca Cezaevi’nin yesil alan olarak özgürlesmesine izin verin. Yapilasmaya açarak kent suçu islemeyin. Basta siyasi iktidar olmak üzere bütün siyasi aktörler, yerel yönetimler ve kentlileri Buca’nin degerlerine sahip çikmaya çagiriyoruz.”

TUNÇ SOYER ÖNERMISTI

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin hazirladigi plan degisikligi ile mevcut planda bulunan park alanlarinin büyük bölümünün konut alanina dönüstürüldügünü açiklayan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, öngörülen plan degisikliginin yapilasmayla birlikte bölgedeki yogunlugu artiracagini ve bu tür bir düzenlemenin mevzuata aykiri olacagini dile getirmisti. Baskan Soyer, “Mevzuat geregi kurumumuzun görüsünü almak adina Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin sundugu cezaevi arazisini kapsayan parsellerle ilgili 1/5000 ölçekli Nazim Imar Plani ve 1/1000 ölçekli Uygulama Imar Plani Degisikligi teklifine yönelik ciddi çekincelerimiz var. Mevcut planlardaki yesil alan miktarinin azaltilarak konut için alan ayrilmaya çalisildigini görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum degil” açiklamasini yapmisti.

Baskan Soyer, Buca Cezaevi arazisi ile ilgili sosyal medya hesabindan da bir çagrida bulunmustu. Soyer mesajinda, “Yikimi baslayan Buca Cezaevi arazisi için yetkililere sesleniyorum. Bu essiz arazi betona kurban edilmemeli. Buca'nin daha fazla betona degil, yesil alana ihtiyaci var. Adi ne olursa olsun; rekreasyon alani, park, Millet Bahçesi… Desteklemeye haziriz” demisti.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °