Aytun Çıray'dan Bakan Kirişçi'ye soru önergesi

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, yaz sezonu öncesi olası orman yangınlarına dikkat çekti.

Güncel 3.04.2022 14:26:00 0
Aytun Çıray

IYI Parti Genel Baskan Basdanismani Aytun Çiray, yaz sezonu öncesi olasi orman yanginlarina dikkat çekti. Çiray, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci'ye, 'Yangin söndürme filosuna ait, ulusal cografi kosullarimiza uygun, yüksek kapasiteli ve çalisir durumda olan kaç adet yangin söndürme uçagi, helikopter, hava araci vardir' diye sordu.
 

IYI Parti Genel Baskan Basdanismani Aytun Çiray, yaz sezonu öncesi olasi orman yanginlarina dikkat çekti. Çiray, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci'ye, 'Yangin söndürme filosuna ait, ulusal cografi kosullarimiza uygun, yüksek kapasiteli ve çalisir durumda olan kaç adet yangin söndürme uçagi, helikopter, hava araci vardir' diye sordu.

IYI Parti Izmir Milletvekili Aytun Çiray, Vahit Kirisci’nin yanitlamasi istemiyle TBMM’ye verdigi soru önergesinde, geçen yil can kayiplarinin yasandigi ve binlerce hektarlik ormanin kül oldugu yanginlari hatirlatti.

“15 GÜNDE 20 YILIN TOPLAMI KADAR ORMAN YANDI”

Çiray, 28 Temmuz 2021'de Antalya'nin Manavgat ilçesinde baslayan ve 49 ile yayilarak büyük tahribat yaratan orman yanginlarinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yanginlari olarak kayitlara geçtigini belirterek, “15'i büyük olmak üzere çikan 299 orman yangini sonucunda sekiz insanimiz hayatini kaybetmis, binlerce hayvan telef olmus ve yüzbinlerce hektarlik ormanimiz ve yerlesim yerleri ise küle dönmüstür” dedi.

Uzmanlarin yaptigi arastirmalara ve son raporlara göre sadece 2021 yazinda 15 gün içinde çikan yanginlarin, son 20 yilda yasanan orman yanginlarinin toplami kadar oldugunu vurgulayan Çiray, yaklasan yaz aylariyla beraber iklim krizinin de etkisiyle geçen yilkine benzer bir facianin tekrar yasanma ihtimalinin toplumda tedirginlik yarattigini belirtti. Çiray, önergesinde sunlari kaydetti:

'Yanan ormanlar ile ilgili canlandirma ve ekolojik dengeyi yeniden tesis etme çalismalarinin akibeti kamuoyunda merak edilmektedir. Bu baglamda, önümüzdeki yaz aylarinda olasi yanginlarin yasanmamasi veya minimumda tutulmasi, ülkemizin çok degerli ormanlarinin tahribatinin önüne geçilmesi, can ve mal kaybinin önlenmesi ve toplumdaki tedirginligin giderilmesi hususunda alinmis ve alinacak tedbirlerin kamuoyuna açiklanmasi büyük önem tasiyor.'

Bütün bu uyarilarin dikkate alinmamasi halinde çikacak her yangindan Tarim ve Orman Bakani’ni dogrudan sorumlu tutacagini ve agir görev ihmali çerçevesinde suç duyurusunda bulunacagini açiklayan Çiray, Kirisci’ye su sorulari yöneltti:

“Yangin söndürme filosuna ait, ulusal cografi kosullarimiza uygun, yüksek kapasiteli ve çalisir durumda olan kaç adet yangin söndürme uçagi, helikopter, hava araci vardir? Orman yanginlarinin birçok orman alaninda es zamanli basladigi durumlarda maksimum müdahalede bulunulabilmesi için asgari uçak sayisinin kaç olmasi gerekmektedir? 

Erken uyari ve hizli müdahaleyi kolaylastiracak teknolojik çalismalariniz var midir? Var ise bu çalismalar nelerdir?

2021 senesinde yanan alanlar ile ilgili yeniden ormanlastirma hedefine yönelik baslatilan restorasyon ve rehabilitasyon çalismalarinda hangi asamaya gelinmistir?

Ülkemizde yangin çiktiginda söndürme çalismalarinin etkinliginin artirilmasi amaciyla baska ülkelerle yapilan anlasmalar var midir? Var ise bu anlasmalar hangi ülkelerle ve ne tür kistaslarla yapilmistir? Yok ise yapmayi düsünüyor musunuz?”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °