Vatandaş: 'KDV indirimi palavradır'

Ankara’da yurttaşlar, temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin etiketlere yansımadığını söyledi. Bir yurttaş “30 liraya aldığımız şey KDV indi, 40 lira oldu” dedi. Bir apartman görevlisi ise 'Önceden zamlı fiyat yapıyorlar son

Güncel 2.04.2022 11:34:00 0
Vatandaş:

Ankara’da yurttaslar, temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin etiketlere yansimadigini söyledi. Bir yurttas “30 liraya aldigimiz sey KDV indi, 40 lira oldu” dedi. Bir apartman görevlisi ise 'Önceden zamli fiyat yapiyorlar sonradan geri çekiyorlar. O bence palavra. Önce bindirim sonra indirim” diye konustu. Emekli bir ögretmen ise “Hiçbir seyde degisiklik yok, yükseltip tekrar indiriyorlar. Acaba manda yogurdu yerken, insanlarin normal yogurt alabildigini düsünebiliyor mu?” ifadelerini kullandi.  
 

Haber: MAHIR BAGIS - Kamera: KEMAL SEVINDIRICI

Ankara’da yurttaslar, temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin etiketlere yansimadigini söyledi. Bir yurttas “30 liraya aldigimiz sey KDV indi, 40 lira oldu” dedi. Bir apartman görevlisi ise 'Önceden zamli fiyat yapiyorlar sonradan geri çekiyorlar. O bence palavra. Önce bindirim sonra indirim” diye konustu. Emekli bir ögretmen ise “Hiçbir seyde degisiklik yok, yükseltip tekrar indiriyorlar. Acaba manda yogurdu yerken, insanlarin normal yogurt alabildigini düsünebiliyor mu?” ifadelerini kullandi.  

Temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin, 1 Nisan’dan itibaren yürürlüge girecegi açiklandi. Buna göre; sabun, sampuan, deterjan, dezenfektanlar, islak mendil, tuvalet kagidi, kagit havlu, kagit mendil ve peçete, dis firçasi ve macunu, dis iplikleri ile bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlerden alinan KDV’nin oraninin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilecegi belirtilmisti.

Alisveris yapan Ankaralilar, ANKA Haber Ajansi’na; KDV oranlarinda yapilan indirimin etiket fiyatlarina yansimadigini aktardi.

“KDV INDIRIMI FALAN DIYORSUNUZ AMA GERÇEKTEN HIÇBIR DEGISIKLIK YOK”

Bir yurttas, “Görmedim, bir sabun olmus dörtlü; 30-32 lira. Gidiyoruz geliyoruz ‘düsecek’ diyorlar. Bir su 3 liradan olmus 5 buçuk lira” dedi.

Baska bir Ankarali ise “KDV indirimi falan diyorsunuz ama gerçekten hiçbir degisiklik yok. Her sey hala yine çok pahali, önceki aylarda ne kadar sarf ediyorsam simdi de o kadar sarf ettim, hiçbir fark yok, anormal bir pahalilik var. Ben bu kadarlik yasantimda Türkiye’de böyle bir pahalilik görmedim her gün her seye zam geliyor. Söyleyecek sey bulamiyorum” yanitini verdi.

Bir yurttas, “Digerleri de yüzde 8’de 1’e indi, 30 liraya aldigimiz sey KDV indi, 40 lira oldu, biber aldim söylemesi ayip, sivri biber; kilosu 48 lira. KDV indi kime yaradi stokçulara yaradi. 80 yasindayim bugünkü gibi devir gibi hiçbir devre rastlamadim” diye konustu.   

“ÖNCE BINDIRIM SONRA INDIRIM”

Bir apartman görevlisi ise, “Ben genelde alisveris yapiyorum, kapiciyim. Önce bindirim yapiyorlar sonra indirim yapiyorlar. Önceden zamli fiyat yapiyorlar sonradan geri çekiyorlar. O bence palavra. Eger indirimi olmasini istiyorlarsa denetim olacak, stokçulara. Bütün raflari tek tek gezecekler bu da imkansiz. Önce bindirim sonra indirim” dedi.

KDV indirimlerini raflarda göremedigini belirten baska bir yurttas, “Alakasi yok, simdi marketleri dolastim daha fazla artmis hiç alakasi yok. Bugün dogal gaza yüzde 30 geldi. Ne olacak bu halimiz? Yarin bak Ramazan, bakiyorum söyle dünkü 50 liraya satilan peynir 75 lira. Bu insanlar nasil Ramazani bitirecekler Allah askina” diye konustu.

Ankarali bir baska yurttas ise bebek bezlerindeki KDV oranlarina dikkat çekerek, “Bu düsmelerle bir sey olacak hali yok. Buradan yetkililere sesleneyim; çocuk bezini yüzde 0’a indirin. Günahtir o çocuklara konusurken, baska bir yurttas ise hijyenik pedlere ulasimin zor oldugunu belirterek, “70-80 bin kadin kadinlarin özel günlerinde kullanmaya ihtiyaci olan seylere ulasamiyor” dedi.

“MANDA YOGURDU YERKEN BURADAKI INSANLARIN NORMAL YOGURT ALABILDIGINI DÜSÜNEBILIYOR MU?”

Emekli ögretmen oldugunu ve insanlarin artik mutsuz oldugunu dile getiren bir baska yurttas sunlari söyledi:

“Artik kiminle kavga edecegimizi bilemiyoruz. Hiçbir seyde degisiklik yok, yükseltip tekrar indiriyorlar. Yukaridakilere sormak lazim acaba manda yogurdu yerken buradaki insanlarin normal yogurt alabildigini düsünebiliyor mu? Türkiye’de ne kadar manda var ki? Adam oturup da mandadan bahsediyor. Hadi bizler belli yaslara geldik, çolugu çocugu olan insanlar ne yapacak? Bu ülke nasil bir hale geldi, 20 sene bu ülke nasil hale geldi. Emekli ögretmenim girip de suradan bir sey alabiliyor musun? Insanlar seyrediyor, bir bakin mutlu bir insan var mi surada? Emeklisi sikintili, çalisani sikintili, genç sikintili.

Valla sözde yansittilar ama hiçbir sey yok ortada. 50 kurus, 1 lira fark ediyor bir sey, zaten 30 lira, 40 lira her seyin tanesi, kilosu çok pahali, felaket pahali. Bir patlican 40 lira, domates 30 lira, almadim hiçbir sey, almadan çiktim. Yetistiremiyoruz, emekli maasiyla ne olacak ki?”

“INDIRIM NE OLACAK KI YANI, 15-20 LIRAYA INMIYOR”

Bir yurttas ise KDV indiriminin raflara yansiyip yansimadigini görmek için geldigi alisveris sonrasi, “Simdi tuvalet kagitlarina baktik zaten en uygunlari 31 liradan basliyor. Yani pahali. Indirim ne olacak ki yani, 15-20 liraya inmiyor, KDV yüzde 8’e iniyor düsürüyorsunuz 4-5 lira bir sey yapiyor. O zaten isin aldatmacasi hiçbir seye inanmiyoruz biz” dedi.   


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °