Seçim Kanununda değişiklik teklifi TBMM'de kabul edildi

AKP ve MHP'nin seçim mevzuatında değişiklik öngören kanun teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Muhtar adaylarının seçimin ardından 10 gün içinde seçilme yeterliliğini kanıtlaması ve kanıtladıktan sonra mazbatasın?

Güncel 31.03.2022 21:08:00 0
Seçim Kanununda değişiklik teklifi TBMM

AKP ve MHP'nin seçim mevzuatinda degisiklik öngören kanun teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti. Muhtar adaylarinin seçimin ardindan 10 gün içinde seçilme yeterliligini kanitlamasi ve kanitladiktan sonra mazbatasinin verilmesine yönelik düzenleme, AKP ve MHP’nin ortak önergesi ile tekliften çikarildi.

AKP ve MHP’nin ortaklasa hazirladigi “Milletvekili Seçim Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda bugün kabul edildi.

Mahalli Idareler ile Mahalle Muhtarliklari ve Ihtiyar Heyetleri Seçimi Hakkinda Kanunun 32. maddesine eklenen muhtarlarla ilgili düzenleme, AKP ve MHP’nin ortak önergesi ile teklif metninden çikarildi. Çikarilan madde de su ifadeler yer aliyordu:

 “Seçim sonucuna göre, ilk sirada yer alan muhtar adayinin seçilme yeterliligine sahip oldugunu en geç on gün içinde belgelendirmesi halinde kendisine seçim kazandigina dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilir. Aksi halde ikinciye, daha sonra üçüncüye ve nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu islem yapilir. Ilçe seçim kurulunun bu hususta vermis oldugu kararlara karsi iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebilir. Il seçim kurulunun vermis oldugu kararlar kesindir.”

Dün de AKP’nin önerisiyle iki maddede degisiklik yapilmisti. Ilk önergeyle seçime katilma yeterliligi düzenlemesinde rötus yapilmisti. Diger önergeyle Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkileri arasina, 'görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarina uygun sablon tasarim ve baskisini yaptirma' eklenmisti. Böylece görme engellilerin refakatçiye gerek olmadan oylarini kendileri kullanmalari mümkün hale getirilmisti.

KANUN NELER IÇERIYOR

Kanun ile seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim baraji yüzde 7'ye indirildi. Ittifakin aldigi oy toplami ülke barajini geçtigi takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabi ve dagilimi, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almis oldugu oy sayisi dikkate alinarak yapilacak. Il seçim kurulu, bir baskan, iki asil üye ile iki yedek üyeden olusacak. Il seçim kurulu baskani ve asil üyeleri ile yedek üyeleri, iki yilda bir ocak ayinin son haftasinda, il merkezinde görev yapan, kinama veya daha agir disiplin cezasi almamis, en az birinci sinifa ayrilmis ve birinci sinifa ayrilma niteliklerini kaybetmemis hakimler arasindan, adli yargi ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Sandik kuruluna üye bildirme hakki olan bir parti, oluru olmadan baska bir parti üyesini sandik kurulu üyesi olarak gösteremeyecek. Mahalli Idareler ile Mahalle Muhtarliklari ve Ihtiyar Heyetleri Seçimi Hakkinda Kanun uyarinca yapilacak mahalli idareler genel seçimlerinde, yerlesim yeri adresine göre olusturulan seçimin baslangiç tarihinden üç ay önceki seçmen kütügü üzerinden güncelleme yapilacak. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’ne paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki ‘basbakan' ibareleri çikarilacak.

“FETÖ’CÜ” TARTISMASI

TBMM Genel Kurulu’nda, IYI Parti’nin polis teskilatinin içinde bulundugu durum ve zorluklarla ilgili alinmasi gereken önlemlerin tespiti amaciyla verdigi arastirma önergesinin dogrudan gündeme alinmasi önerisinin görüsüldügü sirada tartisma çikti.

IYI Parti’nin önergesi üzerine AKP Grubu adina Antalya Milletvekili Kemal Çelik konustu. Kemal Çelik, “Maalesef bu önergenin ilk cümlesi ‘Türk polis teskilatinin içinde bulundugu durum ve zorluklar’ basligiyla basliyor. Hemen en basta söyleyeyim, öyle degil. Türk polis teskilati vatan hainlerine, terör örgütlerine ve suçlulara bas edemedikleri zorluklari yasatmaktadir, zorda olanin kim oldugu da açiktir” diye sözlerine basladi.

IYI Parti Grup Baskanvekili Erhan Usta, “Siz teslim ettiniz FETÖ'ye, siz teslim ettiniz” dedi.

AKP Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, “Sunu ifade etmek isterim ki 1960'li, 1970'li yillardan itibaren devlete sizarak devlette paralel bir devlet yapilandirmasi olusturdugu 2013 yilinda devlet iradesiyle ortaya konan bu yapinin üzerine AK Parti iktidarlari gitmis ve devletten temizlemistir” diye konustu.

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç, “Stadyumda amigoluk yapmiyorsunuz ki grup baskanvekilligi yapiyorsunuz” dedi. Akbasoglu, “Amigoluk yapanlara söyleyin onu. Siz kendi sifatinizi söylüyorsaniz ayri. Amigolari görmüyorsunuz siz, amigolari” dedi.

Engin Özkoç, Kemal Çelik’in “Nereden biliyorsun ya” diye seslenmesi üzerine, “Sayin Kemal Çelik, bana cevap vermeyin. Siz, polis teskilatinin yüz karasisiniz. Sen polis teskilatinin yüz karasisin” diye konustu.

Kemal Çelik de “Konusma, terbiyesiz adam, FETÖ'cüsün sen” dedi.

Engin Özkoç ise “Buyurun, buyurun iste. Iste haliniz; amigoluktur bu. Bu, amigoluktur. Sizden suraya çiktiginizda, eski bir emniyetçi olarak polislerin hakkiyla, hukukuyla ilgili sunu söylemeniz beklenirdi: ‘Ben polisin hakkini, hukukunu koruyorum, sonuna kadar arkasindayim’. Bunu demeniz gerekirdi” yaniti verdi.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °