'Marketleri basarak, esnafa parmak sallayarak enflasyonla mücadele edilmiyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni KDV indirimlerine ilişkin, “KDV indirimi tek başına fiyatlarla mücadelede yeterli değil. Marketleri basarak, esnafa parmak sallayarak enfla

Güncel 29.03.2022 14:45:00 0

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi yeni KDV indirimlerine iliskin, “KDV indirimi tek basina fiyatlarla mücadelede yeterli degil. Marketleri basarak, esnafa parmak sallayarak enflasyonla mücadele edilmiyor. Birinin bunu Erdogan’a anlatmasi gerekiyor. Öyle ‘enflasyon düs’ deyince enflasyon düsmüyor. Hayaller, ‘dünya lideri’ idi; lakin gerçekler, ‘ekrana çikip kagit havluya vergi indirimi açiklayan bir lider’ oldu” dedi.
 

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi yeni KDV indirimlerine iliskin, “KDV indirimi tek basina fiyatlarla mücadelede yeterli degil. Marketleri basarak, esnafa parmak sallayarak enflasyonla mücadele edilmiyor. Birinin bunu Erdogan’a anlatmasi gerekiyor. Öyle ‘enflasyon düs’ deyince enflasyon düsmüyor. Hayaller, ‘dünya lideri’ idi; lakin gerçekler, ‘ekrana çikip kagit havluya vergi indirimi açiklayan bir lider’ oldu” dedi.

Veli Agbaba, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in deterjan, sabun, tuvalet kagidi, peçete, bebek bezi gibi ürünlerde KDV’nin yüzde 18’de yüzde 8’e düsürülmesine yönelik açiklamalarini degerlendirdi. Agbaba, bu yaptigi yazili açiklamada, KDV indiriminin enflasyonla mücadele konusunda tek basina yeterli olmadigini belirtti ve sunlari kaydetti:

“Türkiye, AKP iktidar ile birlikte adeta tarihinin en yoksul dönemini yasiyor. Türkiye’de artik yoksulluk kuyruklari alisila geldik bir hal almaya basladi. Ucuz ekmek, et, ayçiçegi yagi, seker kuyruklari, ülkedeki yoksullugun ne net göstergesi. Ülkede 11,3 milyon kisi gida yardimiyla ayakta duruyor. 5,9 milyon aileye sosyal yardim yapiliyor. Açlik siniri 5 bin liraya dayanmis ve 10 milyon asgari ücretli, ailesi ile birlikte açliga terk edilmis durumda. 8 milyon emekli, asgari ücretin altinda emekli ayligi aliyor. Emeklilerin dörtte biri çalismak zorunda kaliyor. Peki neden bu kadar yoksullasiyoruz? Sadece sarayi ve yandaslarini zengin etmek için.

“KDV INDIRIMI TEK BASINA FIYATLARLA MÜCADELEDE YETERLI DEGIL”

Hatirlanacagi üzere 14 Subat’ta gida ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düsürülmüstü. O tarihte TÜIK verileri üzerinden bir arastirima yapmistik. 41 temel besin maddesindeki toplam indirim sadece 86 TL’ye denk gelmekteydi. O zaman da söylemistik; ‘Eger enflasyonu kontrol altina alamazsaniz bu indirimlerin hiçbir etkisi olmayacak’ demistik. Simdi bakalim gida da KDV yüzde 1’e düsürüldü. Aradan geçen zaman içerisinde, 13,25 TL’ye satilan 1 kg’lik küp seker 15,90 TL’ye, 68,50 TL’lik 2 litrelik ayçiçegi yagi 93,90 TL’ye çikti. 30'lu yumurta fiyatlari 38 TL'den 42 TL’ye yükseldi. Simdi dün, çocuk bezi ve bazi temizlik ürünlerinde KDV oraninin yüzde 18’den yüzde 8’e indirildigi açiklandi. Bugün fiyatlara baktik, 350 TL’ye büyük paket bir çocuk bezi fiyati karsimiza çikti. 350 TL fiyatindaki çocuk bezinde indirim etkisi sadece 38 TL olacak. 110 TL’ye satilan 32’li tuvalet kâgidindaki indirim ise sadece 11 TL olacak. Ama tabii enflasyon gelecek aylarda ne olacak; yüzde 60’lari, yüzde 70’leri asacak. Yani KDV indirimi tek basina fiyatlarla mücadelede yeterli degil. Marketleri basarak, esnaflara parmak sallayarak enflasyonla mücadele edilmiyor. Birinin bunu Erdogan’a anlatmasi gerekiyor. Öyle ‘enflasyon düs’ deyince enflasyon düsmüyor. Istediginiz kadar KDV indirimi gerçeklestirin, eger akilci bir ekonomi politikaniz yoksa bu KDV indirimleri fiyatlari en fazla bir ay düsürmeye yarar.”

“HAYALLER ‘DÜNYA LIDERI’, GERÇEKLER ‘KAGIT HAVLUYA VERGI INDIRIMI AÇIKLAYAN LIDER’”

Erdogan, deterjan, sabun, tuvalet kagidi, peçete, bebek bezi gibi malzemelerin KDV'lerini yüzde 18'den yüzde 8'e indirdi. Hayaller ‘dünya lideri’ idi; lakin gerçekler, ‘ekrana çikip kagit havluya vergi indirimi açiklayan bir lider’ oldu. Biz, aylardir hem Meclis’te hem basin açiklamalarimizda ‘Temel ihtiyaçlardan KDV sifirlansin’ diye bas bas bagirdik. Halkin alim gücü bu kadar düsmeden bu indirimler yapilsaydi belki bir etkisi olacakti. Ama her gün igneden iplige zam gelen bir ortamda bu indirimlerin de ciddi bir etkisi olmayacaktir. Simdi enflasyon kontrolden çikti. Fiyatlar kontrolden çikti. Ekonomi kontrolden çikti. Döviz kurlari belirsiz. Bakan Nebati her ay Ingiltere’ye para için yalvarmaya gidiyor. Böyle bir ortamda vergiyi kaldirmak tek basina çözüm degil, enerji maliyeti, hammadde maliyeti düsürülmezse bunun hiçbir anlami yok. Bu indirimler, çok yakinda ‘TRT payi kaldirilmis elektrik faturasina’ dönecektir.”


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °