Palandöken: Fiyat İstikrarı İçin Bölgesel Üretim Desteklenmeli, Eşel Mobil Sistemine Geçilmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fiyat istikrarı için bölgesel tarım üretiminin desteklenmesi ve nakliye masraflarının azaltılması için de akaryakıtta 'Eşel Mobi̇l' sistemine geçilme

Günde 28.03.2022 16:15:54 0
Palandöken: Fiyat İstikrarı İçin Bölgesel Üretim Desteklenmeli, Eşel Mobil Sistemine Geçilmeli

TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, yaptigi açiklamada, vatandaslarin en çok yakindigi temel gida ürünlerindeki fiyat artislarinin önüne geçilmesi için önerilerini paylasti. Öncelikle sehirlerdeki beton yiginlari yerine tarimsal üretimin artirilmasi gerektigine vurgu yapan Palandöken sunlari söyledi:

“BÖLGESEL ÜRETIM ARTIRILMALI: Fiyat istikrarinin saglanmasi, bölgesel üretimin arttirilmasiyla ilgili. Yani her ilimizin çevresinde yetisecek sebze ve meyvelerin mutlak o pazarda tüketilmesiyle ilgili bir rahatlama sagliyor. Onun için bireysel üreticilere önemli desteklerin saglanmasi, o bölgelerde beton yigini yerine tarimsal üretimin olmasi fiyat istikrarini saglayacak. Örnegin Hatay'dan Ankara'ya, Istanbul'a gelinceye kadar maydanozun veya yesilliklerin fiyatinin arttigini biliyoruz. Halbuki Istanbul bölgesinde, Ankara bölgesinin çevrelerindeki havzalarda bu ürünler yetisebilecek nitelikli ürünler. Zaten yaz mevsiminde bu bitkilerinin tamami bu bölgelerde rahatlikla yetisiyor. Ve iç piyasadaki fiyatlarin düsmesinde de önemli etken oluyor. Hem yerli üretim hem de daha leziz ve de nefis oluyor. Bundan Ziraat Mühendisleri tarafindan tespit edilip her bölgede hangi ürünün daha kolay yetisebilecegini ve burada isyan eden çiftçilikle ugrasan bireysel isletmelere önemli desteklerin verilmesi saglanmasi hem fiyatlari geriye çekecek hem daha kaliteliyi daha ucuza yemesi ve bu fiyat istikrarinin saglanmasi da önemli bir etken.  

ESEL MOBIL SISTEMI’NIN UYGULANMASI LAZIM: Tabii ki nakliye masrafi bildiginiz üzere o bölgelerden buraya nakledilmesi de önemli bir maliyet artisi getiriyor. Dolayisiyla burada sarf edilecek, bu bölgelerde yetismeyen meyve ve sebzeler için de ‘Esel Mobil Sistemi’ uygulanmasi lazim. Bu ticari araçlarin olmazsa olmazi. Yani kamyonlarimizin, nakliye araçlarimizin hem ürünlerin nakliyesinde kullanilacak akaryakiti hem de toplu tasima gibi dolmus gibi halkin en direk sikayet ettigi ve bu fiyat istikrarsizliginin süratle fiyat artisina dönüstügü dönemi sona erdirecek. ‘Esel Mobil Sistemi’ gerçekten uygulanmasi ve bu sikintinin asilabilmesi açisindan çok önemli. 

ET, SÜT, SEBZE VE MEYVE FIYATLARINI DA ETKILEYECEK: Bu fiyat istikrarinin saglanmasinda, piyasalardaki ürünlerin fiyatlarinin artmasinda bi girdi maliyetlerindeki yükselisinin regüle edilebilmesi gerekiyor. Bunun için de biz Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu olarak gerekli önlemleri aliyoruz. Tahmin ediyorum ki bundan sonraki süreçte ayni sekilde bu alanda yapilacak küçük tarim alanlarindaki bireysel çiftçilerin çogalmasina neden olacak. Bu et fiyatina da intikal edecek, süt fiyatina da intikal edecek, sebze meyveye intikal edecek. 

Dolayisiyla artik meshur olan hani hep ögrendigimiz sey ‘Yerli mali, millet mali, herkes bunu degerlendirip almali’ dedigimiz ve bu tür ürünlerin iste örnegin Ankara'da yetisen meyve çesitleri, armudu, elmasindan veya iste diger bölgede marulundan, kivircigindan, maydanozundan kendi kendine yetebilecek ülkemizde bu astronomik fiyatlarin önüne geçecek tek yöntem.” 

 


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °