Ataması Yapılmayan Öğretmenler: 1999’da 100 Öğretmenden 60’ı Atanırken Bugün 100 Öğretmenden 2,5’i Atanabildi

Ataması yapılmayan öğretmenler, 50 bin atama talebiyle Ankara’da eylem yaptı. Öğretmen adayları adına yapılan açıklamada, “1997, 1998, 1999’lu yıllar, bizim doğduğumuz seneler. Bu senelere baktığımızda ne öğretmenlik sınavı va

Günde 27.03.2022 20:39:15 0
Ataması Yapılmayan Öğretmenler: 1999’da 100 Öğretmenden 60’ı Atanırken Bugün 100 Öğretmenden 2,5’i Atanabildi

Atamasi yapilmayan ögretmenler, bugün Ankara’daki Ulus Meydani’nda 50 bin atama taleplerini yetkililere duyurmak için basin açiklamasi yapti. Açiklamada sunlar kaydedildi:

“Atamasi yapilmayan ögretmenlerin sesi, burada oldugumuzdan binlerce fazlasidir. Çig gibi büyüyen atanamayan ögretmenler sorunu, biliyorsunuz ki ekonomik sorunlari da beraberinde getiriyor. Bugün, bu sebeplerden ötürü gelmek isteyip de gelemeyen ögretmenlerin destegi bizimle, biliyoruz.

“ÖMRÜMÜZÜN EN GÜZEL YILLARINI MASAMIZIN BASINDA TEST KITAPLARIYLA ÇÜRÜTTÜK, SESIMIZI DUYAN OLMADI”

Ögretmenlik meslegini yapmak yerine seyyar satici olan, insaatlarda çalisan, bir markette kasiyer olan, tekstil atölyesinde çalisan, insaatlarda çalisan ve hiçbir isi olmayan 100 binlerce ögretmenin derdine çözüm bulmak ve sesi olmak için bugün buradayiz. Yillarca ders çalistik. Bitirmedigimiz ders kitabi, okumadigimiz ders anlatim kitabi kalmadi. Bizler, ögretmen olmak için egitim fakültesine gittik, basariyla okullarimizi bitirdik. Fakat görev almadik, alamadik. Atama bekleyen ögretmenlerin yerine ögretmen olmayan kisiler derslere giriyor. Gençlik çagimizi, ömrümüzün en güzel yillarini masamizin basinda test kitaplariyla çürüttük; gözlerimiz bozuldu, saçlarimiza aklar düstü, sesimizi duyan olmadi. Ömrümüz atama beklemekle geçiyor. Yetkililer kulak tikamamali; bizi görmeli, duymali ve çözüm sunmali. Bizler, sayidan ibaret degiliz. Her birimiz, egitim mesalesini emin adimlarla ileriye tasima potansiyeline sahip genç ögretmenleriz. Ailelerimize yük olmak istemiyoruz. Görevimizin basinda olup artik hayata atilmak istiyoruz. Hayallerimiz var, umutlarimiz var.

“SAYISTAY’IN 2019 YILI MILLI EGITIM BAKANLIGI DENETIM RAPORU’NDA 138 BIN 393 ÖGRETMEN IHTIYACI BULUNMAKTADIR”

Ögretmen ihtiyaci ciddi miktarda fazladir. Sayistay’in 2019 yili Milli Egitim Bakanligi Denetim Raporu’nda 138 bin 393 ögretmen ihtiyaci bulunmaktadir. Milli Egitim Bakanligi, var olan bu ihtiyaci gidermemektedir. Atama da yapilmadigindan ötürü ücretli çalisanlarla ihtiyaci kapatmaya çalismaktadir. Ücretlilerin sayisi 85 bin 513’e kadar dayaniyor. Bu ücretli çalisanlarin 51 bin 68 kisisi egitim fakültesi mezunu bile degildir. Yani ögretmen dahi degillerdir. 8 bin 993’ü ise ön lisans mezunudur. Eskiden ögretmen bulunmadigi için lise ve ön lisans mezunlarini birkaç aylik egitimle ögretmen olarak yurdun dört bir yanina görevlendirdiler. Ne pedagojik formasyonlari vardi ne de mesleki bilgileri. O ögretmenlerin ögrencileri matematigi, feni, sosyal bilgileri ve Türkçeyi dogru düzgün ögrenemeden mezun oldular. Günümüzde ögretmen mezunu açisindan eksiklik yok. Yüz binlerce atama bekleyen genç ögretmenimiz var. Buna ragmen yine geçmis senelerdeki gibi ögrencilerimize bu kisiler ders vermektedir. Bu bir hatadir. Yarattigi tahribat büyük ve düzeltilmesi güçtür. Ücretli çalisanlarin görevi sürekli olmamali ve amaci disinda kullanilmamalidir. Ücretlilerin görevine son verilip yerlerine nitelikli ve genç ögretmenler atanmalidir.

“ÖGRETMEN IHTIYACI DA ATAMA BEKLEYEN ÖGRETMEN SAYISI DA 1999 YILINDAN DAHA FAZLA”

1997, 1998, 1999’lu yillar, bizim dogdugumuz seneler. Bu senelere baktigimizda ne ögretmenlik sinavi var ne de 100 binlerce atama bekleyen ögretmen. Üstelik atama bekleyen ögretmenlerin yarisindan fazlasi da kurayla atanip göreve basliyor. Örnegin 1999 yilinda 46 bin ögretmen atanmak için basvuruyor ve 28 bin ögretmen ataniyor. Yani 100 ögretmenden 60’inin atanmasi demek. Yil oldu 2022. Ailemiz, bizleri büyütüp yetistirdi. Ögretmen olmamiz için üniversiteye gönderdi. Tabii dogdugumuz seneler gibi kurayla atama olmadigi için üç sinava girdik. Sonuç ne? 373 bin ögretmen sinava girdi ve 14 bin 500’ü atanabildi. Yani 100 ögretmenden iki buçugu atanabildi. 3 bile degil. Ögretmen ihtiyaci da atama bekleyen ögretmen sayisi da 1999 yilindan daha fazla. Peki atama sayisi neden daha az?

“KARMA ALIM ISTEMIYORUZ”

Devletimizin her daim yaninda olan, devletinin aydinlik geleceginin insasini üstlenmek isteyen ve bunun için yillarini masa basinda kitaplara harcayan genç ve nitelikli ögretmenleriz. Biz, okuduk ama okutamadik. Biz, ögrendik ama ögretemedik. Biz, çalistik ama atamamiz yapilmadi. Tarihte daha önce hiçbir KPSS sürecinde edinilmemis basarili puanlara ve netlere sahibiz. Fakat KPSS tarihinin en basarili sonuçlarina sahip olan biz ögretmenler, bu yil sadece 14 bin 500 atamaya tabi tutulduk. Karma alim istemiyoruz.

“50 BIN ADIL KONTENJANLI ATAMA DUYURUSU ÖGRETMENLER IÇIN STRESIN, ÜZÜNTÜNÜN VE BEKLEYISIN SON BULMASI DEMEKTIR”

Mülakat magduriyeti istemiyoruz. Biz, artik okullarimizda olmak, siniflarimizda yesermek istiyoruz. 2021 KPSS ile 50 bin atamanin hemen mart ayinda açiklanmasi talebimizdir. Ilan edilecek atama için de ‘adil kontenjan’ diyoruz. Egitim politikasi bir veya birkaç brans etrafinda dönmemeli. Her brans degerli ve özeldir. ‘Atama var mi, yok mu’ ikilemi arasinda ezilen biz genç ve heyecanli ögretmenler için 50 bin adil kontenjanli atama duyurusu ögretmenler için stresin, üzüntünün ve bekleyisin son bulmasi demektir. Bu dram, üzüntü ve bekleyis son bulsun. 50 bin adil kontenjanli atama duyurusunun hemen mart ayinda ilan edilmesini ve magduriyetsiz tamamlanmasini temenni ediyoruz.”


Salı 36.7 ° / 24.3 °
Çarşamba 36.6 ° / 25 °
Perşembe 37.5 ° / 25.1 °