İmamoğlu: Bu Millet Bu Yaptıklarını Unutmaz. Günü Geldiğinde Hesabını Sorar, Soracaktır

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, elektrik, akaryakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlara karşın su ve toplu taşıma ücretlerine zam taleplerinin reddedilmesine tepki göstererek, 'İstanbul'a karşı yapılan

Günde 25.03.2022 19:46:17 0
İmamoğlu: Bu Millet Bu Yaptıklarını Unutmaz. Günü Geldiğinde Hesabını Sorar, Soracaktır

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Beylikdüzü Gürpinar'da baslayan kentsel dönüsüm projesinin temel atma töreninin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulundu, toplu tasima ücretleri ile su fiyatlarinda artis taleplerinin reddedilmesinden hakkindaki suikast ihbarina kadar gündemdeki konulara iliskin sorulari yanitladi.

'DEPREME KARSI ISTANBUL'UN 39 ILÇESINDE ETKIN BIÇIMDE ÇALISIYORUZ'

Ekrem Imamoglu, Gürpinar'daki kentsel dönüsümle ilgili projenin Istanbul'a hayirli olmasini diledi. Imamoglu, sunlari söyledi:

'Kentsel dönüsüm, depremle ilgili en büyük tehdidin ortadan kaldirilmasi anlamina geliyor. Bu noktada da bütün ekibimizle Istanbul'un 39 ilçesinde etkin bir biçimde sahada çalistigimizi vatandaslarimiza duyuralim. Uzun süren mesakkatli ama ne yazik ki bir bölümünde siyasi bir kisim iradelerin engellemesiyle geciken Gürpinar'daki bu alandaki dönüsüme baslamak, benim belki de en mutlu anlarimdan birisi. Umut ediyor ve diliyoruz ki Istanbul'da hiçbir çocuk, hiçbir aile tereddütlü bir biçimde evinde deprem korkusuyla yataga girmesin. Bu büyük bir mücadele. Bakanligimizdan Istanbul Büyüksehir Belediyesi'ne, ilçe belediyelerinden bütün kurum, kuruluslarini, el birligiyle dayanisma içerisinde mücadelemizi ortaya koymaliyiz. Bu, bir seferberlik duygusu gerektirir. Bu duyguyu perçinlemek, gelistirmek adina da her zaman sahsen ben ve bütün ekibim üzerimize düsen görevi yapmaya devam edecegiz.'

Imamoglu, ulasim ücretlerine yüzde 50’lik zam teklifinin Ulasim Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) mart ayi toplantisinda reddedilmesine iliskin bir soruya su yaniti verdi:

“BU AKLA BIRININ DUR DEMESI LAZIM: UKOME toplantilarinda o sandalyede oturan ve süreci yönettigini zanneden kisinin bakanlik yetkilisi diye tariflenmesini dahi istemiyorum. Öyle bir akil, öyle bir zihin o koltugu isgal edemez. Yani eger sahsi kanaatiyse, degilse onu yönlendiren insan kimse ya da insanlar, onlari da kiniyorum. Yani bu sehirde sadece 2,5-3 üç ay içerisinde yüzde yüz yirmilere varan akaryakit zammini yasayacak bu sehir, bu ülke, diyeceksiniz ki ‘ulasimda zam yok, toplu tasimada yok’. Hatta korkacaksiniz taksicinin kizmasindan, minibüsçünün kizmasindan, ‘onlara verelim, toplu tasimaya yok’. Hani bu denli akil tutulmasi desen hafif kaliyor. Bir sehrin siyasi ihtiraslari üzerinden kurumlarini batiracak kadar gözü kararmis insanlarin siyaset yapmasini gerçekten üzülerek takip ediyorum. Bu akla birinin dur demesi lazim.  

UYDURMA GENELGEYLE UKOME’YI ZAPT ETTILER: Gelip UKOME'yi zapt ettiler uydurma bir genelgeyle. Hala davasi devam ediyor. O davaya cevap vermeyen idare mahkemesinin de görevini yapmasini davet ediyorum. Geldiler, zapt ettiler, simdi burada Istanbulluya hizmet verme çabasi içerisinde olan kurumlarimizin is yapmalari engelleniyor. 10,5 milyari asan bir sübvansiyon rakami su anda Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nde söz konusu. Yeni gelen zamlarla su anki tarifeyle Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin toplu tasimadaki otobüsleri, metrosu, vesaire gibi birçok alandaki araçlarin çalisabilmesi için Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin bütçesinden oraya neredeyse bugün 10,5 diyoruz, belki yarin 11 milyar diyecegiz, zamlar durmuyor ki. Yani belki yarin aksam tekrar zam gelecek akaryakita.

BIZ OTOBÜSE SU KOYMUYORUZ: Yalvariyoruz. Bakin 11 büyüksehir belediyesi olarak birkaç kez yayinladik. Bugün de Aydin'da bir toplantimiz daha var, oraya gidecegim. Yayinladik, dedik ki 'Mademki destek olmak istiyorsunuz toplu tasimaya, ÖTV'yi, KDV almayin. Toplu tasima, akaryakitla ilgili bizi destekleyin, onu da biz avantaj olarak vatandasimiza yansitalim.' Ama yani biz otobüse su koymuyoruz.

IETT’YI DE ISKI’YI DE BATIRMAK ISTIYORLAR, GÖZLERI KARARMIS: Hos suya da zam yapmiyorlar. Insanlarin su içmesini bile engellemeye dair ellerinden geleni yapiyorlar. Bu sehirde, bu ülkede elektrigin fiyati yüzde 300’lere artmis 2019 seçiminden bu yana, su ayni yerde duruyor. Suyu elektrikle yolluyoruz insanlarin evine. Ya da aritmayla ilgili birçok hammaddeye bakarsaniz… O bakimdan IETT’yi de batirmak istiyorlar ISKI'yi de batirmak istiyorlar. Gözleri kararmis. Ne karartmis gözlerini? ‘Vay bu Ekrem Imamoglu nereden çikti da 2019’da Istanbul'u kazandi.’ Akillari gitmis ya. Yani bu nasil bir duygudur? Bu nasil bir anlayistir? Bu olayin disinda kalmaya çalisiyorum. Kurullari bir araya getiriyoruz. Bakin, su anda bile istisare ediyorlar. ‘Efendim A kisisinden haber bekliyoruz, B kisisinden haber bekliyoruz, C kisisinden haber bekliyoruz.’ Kimsiniz siz ya? Bu isin matematigi var. Bir ülkede mazota zam geliyorsa insanlarin emegine de zam yapmak zorundayiz, yetmiyor bile. Bakin, yüzde 50 fedakarlikla hazirlanmis bir tarifedir; onu söyleyeyim. Yani yine vatandasi koruyan, kurumu rahatlatan degil, vatandasi koruyan bir zam rakamidir. Bakin ne diyorum? Akaryakit onun neredeyse 2,5 kati son 3-4 ayda ama biz yüzde 50'yi getiriyoruz.

BU MILLET BU YAPTIKLARINI UNUTMAZ. GÜNÜ GELDIGINDE HESABINI SORAR VE SORACAKTIR: O bakimdan kisisel ihtiraslariyla degil, toplumsal ihtiyaçlari gözeten bir akilla lütfen kendilerine gelsinler. Yani bu millet, bu yaptiklarini unutmaz. Günü geldiginde hesabini sorar ve soracaktir da onun için biraksinlar. ISKI bu toplumun güzide kurumu. IETT 150 yillik kurumu. Hizmet etmek için çirpiniyor genel müdürümüz ve ekibi; yaziktir, günahtir. Biz ister miyiz vatandasimiza zam yapmayi? Istemeyiz. Alin akaryakit zammini geriye, alin elektrik zammini geriye. Biz o zaman niye zam isteyelim ki? Istemeyiz. Çok yanlis içerisindeler. UKOME’deki israrimiz devam edecek. Bakalim ‘minibüsçüye de otobüsçüye de taksiciye de zam vermiyoruz’u hangi gerekçeyle nereye kadar savunabilecekler?”

Imamoglu, “ISKI Genel Müdürü'nün da açiklamasi oldu. O da size bir talepte bulundugunu ve gene kurulu toplamaniz ve yeni fiyat düzenlemesi için de bir adim bekledigini söyledi. Toplayacak misiniz? Bu yönde nasil bir adim olacak” sorusu üzerine söyle konustu:

“ISKI HER AY 300 MILYON LIRA EKSIYE GIDIYOR: Tabii ki toplayacagiz. ISKI tarifeyi düzenleyemedigi her ay 300 milyon lira daha eksiye gidiyor. Yani biz ocak, subat, mart tarifesini düzenleyemedik, 1 milyar liraya yakin eksiye gitti ekstra. Bakin, bize üç senede verdikleri zam yüzde 13,4. Yani su ve elektrik faturalari, seçimde göreve geldigimizde birbirine yakindi. Su an elektrik faturasi, su faturasinin neredeyse 4 kati, akil alir gibi degil. O bakimdan ISKI'de talebi görüyoruz, mutlaka genel kurula gidilecek. Istisare edilsin diye yalvariyoruz. Üç aydir istisare ediyorlar sözüm ona. Mecliste grubu olan partilerin üyeleri komisyonlar marifetiyle tartissinlar. ‘Neye karsi çikiyorsunuz o masada, söyleyin’; cevap yok. Ama kurul salonuna geliyorlar; ‘hayir’. Ya da kendi kafalarina göre bir oran. Neye göre bir oran? Yani bu bürokratlar, orada çalisan uzmanlar geçmisten bugüne çalisiyor çogu. IETT'de de ISKI'de de. ISKI'de 30 senedir, 20 senedir çalisan insanlar var, onlarin yaptigi çalismalari yok sayiyorlar. 10 günde, 15 günde bir meclis üyesi siyasi iradeyle ortaya koydugu bir orani meclise getirecek kadar saskin bir teklifle bizi karsilastiriyor. O yüzden biz olaganüstü genel kurul yapmaya devam edecegiz. Aksi takdirde her iki kurum da çok büyük bir zarar içerisine giriyor.”

Imamoglu, “Gündemde size yönelik bir suikast ihbari var. Öncelikle bu konuyla ilgili emniyet birimleri ya da adli makamlar tarafindan bir islem var mi” soru üzerine de söyle konustu:

“80’NE YAKIN MÜFETTIS GÖNDEREN ZATI MUHTEREMLER BU KONUYA DA AZAMI ILGI GÖSTERSINLER: Ben de basindan okudum, okuyorum. Yani bu tür hamleler olur olmaz, yazilir, çizilir birileri bu isi ihbar eder ya da itiraf eder. Ama bizim, yani sahsen benim beklentim, bu isle yetkili, ilgili olan kurum ve kuruluslarin gerektigi zaman dilimlerinde siyasilere gereken açiklamalari ilgiyle, itinayla yapmalari ve is birligi içinde olmalaridir. Bunu temenni ediyoruz. Yoksa biz görevimizin basindayiz. Bunlar olur, olacaktir da Türkiye’mizde bu tür konular geçmiste de olmustur. Ama tam irademizle, gücümüzle kaygisiz bir biçimde isimize devam ediyoruz. Ama ayni zamanda da tabii yetkililerin, ilgilerinin görevlerini iyi yapmalarini diliyoruz. Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne 80’ne yakin müfettis gönderip ‘her odada teftis yapacagim’ diye ilgi gösteren, -ki teftis edilmekten asla imtina etmiyoruz, korkmuyoruz- ilgiyi en yüksek seviyede gösteren zati muhteremleri bu konulara da azami ilgiyi göstermeye davet ediyorum.”

Imamoglu, “Danistay davasi sanigi Osman Yildirim tarafindan kaleme alinan ihbar mektubunda MOBESE görüntüleriyle ilgili dikkat çeken bir ifade var. Sizin Sariyer'de Büyükelçi ile yediginiz yemek ile giris-çikis görüntülerine atif yapmis ve ‘bunlar gözdagidir, suikasttan önceki son adimdir’ gibi ifadeler var. Sizi tedirgin ediyor mu” soruna da su yaniti verdi:

“BU MOBESE BIR LINKLE AK PARTILI BAZI YETKILILERE MI BAGLANDI: Yani bu mektubu yazan kisinin söyledikleri beni çok ilgilendirmiyor ama beni ilgilendiren tarafi su: Bu kadar ayip, bu kadar kötü bir durumu bize yasatan, yani MOBESE meselesi ciddi bir meseledir, özel yasama müdahaledir, bunu bize yasatan kurum yetkilileri, bakandan baslamak üzere asagiya dogru tek bir cevap, tek bir yazimiza, sorusturmamiza henüz bir cevap vermemistir. Ama bu konudan asla vazgeçmeyecegiz. Hukuki takibimiz devam etmektedir. Sadece o ayip degil ki bir bakiyorsunuz bir agaç meselesi gündeme geliyor. Yine bir milletvekili, bir MOBESE kaydini paylasiyor. Herhalde tahmin ediyorum; bu MOBESE meselesi, bir linkle milletvekillerine mi baglandi? Veya iste AK Partili bazi yetkililere mi baglandi? Onlar üzerinden istendiginde görüntüler paylasilabiliyor mu? Böyle bir sistem mi var? Açiklasinlar bunu.”

Imamoglu, “Türkiye'de 81 il, 30 büyüksehir var. Bu toplu ulasim ve su zamlari oralarda da mi verilmiyor? Sadece Istanbul'a özgü mü? Bugünkü toplantida bununla ilgili bir karar ya da bir eylem plani çikacak mi” sorusuna da su yaniti verdi:

“ISTANBUL'A KARSI YAPILAN BU TUTUM, 2019 ILE ILGILI YASANAN TRAVMA: ISKI'yle ilgili sadece genel kurul karari alinacak ve ondan sonra genel kurul yapilacak. Hani bugün bir genel kurul yok. Sadece istisare mekanizmasi sürüyor. Ne yazik ki bütün büyük sehirlerde hemen hemen birkaçi hariç zamlar takir takir yapiliyor. Düsünsenize, en pahali suyu mal eden kurum ISKI’dir. Çünkü Melen'den su basiyorsunuz, 250 kilometreden geliyor. Geçen seneki 1 milyar 300 milyon olan elektrik gideri bu sene 3,5 milyara yaklasacak. En pahali suyu getiren Istanbul Büyüksehir Belediyesi'dir. Su an tarife olarak Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin su tarifesi Türkiye'de büyüksehirler arasinda 28’inci siradadir. Yani bu kadar rakam, tablo, her sey ortadadir. Istanbul'a karsi yapilan bu tutum; dedigim gibi 2019 ile ilgili yasanan travma devam ediyor, yazik.”


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °