Eğitim Sen: İktidar Eğitim-Öğretim Süreçlerinde Kendi Siyasal Gündemini Dayatmaya Son Vermeli

Eğitim Sen, Antalya Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenlere laiklik karşıtı yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı kitabını dağıtmasına tepki gösterdi. Eğitim Sen, “İktidar, projeler

Güncel 25.03.2022 19:43:41 0
Eğitim Sen: İktidar Eğitim-Öğretim Süreçlerinde Kendi Siyasal Gündemini Dayatmaya Son Vermeli

Egitim Sen, Antalya Valiligi ve Il Milli Egitim Müdürlügü’nün ögretmenlere laiklik karsiti yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davasi’ adli kitabini dagitmasina tepki gösterdi. Egitim Sen, “Iktidar, projeler yoluyla egitim-ögretim süreçlerinin bütün asamalarinda kendi siyasal gündemini dayatmaya son vermelidir” açiklamasini yapti.

Egitim Sen Genel Merkezi’nden bugün yapilan yazili açiklamada, Antalya Valiligi ve Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan baslatilan ‘Antalya’da Hedeflenen Egitime Nitelik Kazandirma (AHENK) Projesi’ adi altinda, okullarda Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davasi’ isimli kitabinin dagitildigi belirtildi.

Amaçlari arasinda “Yaratici ve girisimci çalismalar ile fark yaratarak bilime sevdali, kültüre merakli, duyarli, saglikli ve mutlu bireyler yetistirmek” yer alan AHENK Projesi’nin Antalya Milli Egitim Müdürlügü’ne bagli ilkokul, ortaokul, lise ve dengi tüm okul ve kurumlari kapsadigina dikkat çekilen açiklamada, okullarda imza karsiligi ögretmenlere verilen Nurettin Topçu’nun Türkiye’nin Maarif Davasi kitabinda ayrimci, asagilayici ifadeler bulundugu kaydedildi.

“NURETTIN TOPÇU’NUN KITABININ PROJE KAPSAMINDA YER ALMASI KABUL EDILEBILIR DEGIL”

Açiklamada sunlar kaydedildi:

“Cumhuriyet egitiminin dini disladigini iddia eden, dine dayali egitimi savunan, tarikatlarin taninmasini isteyen, yeni harflerin kabul edilmesine karsi çikan ve Osmanlicanin kullanimindan yana olan, üniversite özerkligine karsi çikan, Alevilige ve Alevilere yönelik ayrimci ve asagilayici ifadeler kullanan, kiz ve erkeklerin ayri okullarda okutulmasini savunan ve karma egitime karsi çikan, egitim sistemini daha da geriye götürme heveslilerinin savundugu medrese ve tarikat egitimine övgüler düzen Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davasi’ adli çalismasinin proje kapsami içinde yer almasi kabul edilebilir bir durum degildir.

Bilimsel çalismalar yapmak yerine ayrimci ve asagilayici fikirlerin egitimcilere dayatilmasini onaylamak mümkün degildir. Egitim sistemi, iktidarin siyasal-ideolojik düsünceleri dogrultusunda degil, laik ve bilimsel egitim anlayisina göre düzenlemelidir. Iktidar, projeler yoluyla egitim-ögretim süreçlerinin bütün asamalarinda kendi siyasal gündemini dayatmaya son vermelidir.”

NURETTIN TOPÇU KIMDIR

Nurettin Topçu, 1909 yilinda Istanbul’da dogdu. Strazburg Üniversitesi'ne geçerek felsefe ögrenimi gören Topçu, ahlak, psikoloji, tarih, mantik, sosyoloji, arkeoloji alanlarinda egitim aldi. Topçu, 10 Temmuz 1975’te Istanbul’da vefat etti.

Nurettin Topçu'nun tepkilere sebep olan Türkiye’nin Maarif Davasi baslikli kitabi, 2008 yilinda ögrencileri tarafindan yayinlandi. Kitapta yer alan bazi ifadeler söyle:

“Medresenin hâkimi skolastik üstatlar ve tarikatlarin mürsidi seyhler… Tarikatlari ise asirlarin arasinda tâ kalbinden kemiren serir kuvvet Alevilik olmustur. Ve böyle bozuk zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir âdap ve erkan silsilesi, tarikatlari çürütmege kafi geldi. Islam alemi, bugün bu iki çürütülmüs zihniyetin harabesi halindedir.

Kiz ve erkek ögretiminin terbiyedeki hususiyetlerini ayri ayri belirtmek ve kizlarin terbiyesine simdikinden daha büyük önem vermek gayesiyle, liselerde kiz ve erkek ögretiminin ayrilmasi lazimdir.”


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °