Malatyalı Esnaf: Vatandaş Gübreyi Aracına Yüklüyor, Fiyatını Söyleyince Almaktan Vazgeçiyor

Fiyat artışı ve maliyetler, bahar aylarıyla birlikte hayvancılık ve tarımda gübre ve ilaca daha fazla ihtiyaç duyan üreticinin yaşadığı sıkıntıyı artırdı. Malatyalı esnaf Halil Memetoğlu, '120 liraya sattığımız gübre şu an 600

Günde 24.03.2022 15:27:00 0
Malatyalı Esnaf: Vatandaş Gübreyi Aracına Yüklüyor, Fiyatını Söyleyince Almaktan Vazgeçiyor

Bahar aylarinin gelmesiyle birlikte çiftçiler, mazota, gübreye ve ürünlerine atmasi gereken ilaca gelen zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor.  Traktör için gerekli mazotu, ürünlerine atmasi gereken gübre ve ilaci almakta zorlandiklarini belirten çiftçiler, girdilerin yükselmesinden dolayi harcadigi parayi bile geri kazanamadiklarina dikkat çekiyor. Hayvan üreticileri ise artan yem ve arpa fiyatlarindan sikayet ediyor.

'GIRDILER ÇOK YÜKSELDI, MAHSULLE AYNI FIYATA VEREMEYIZ'

Bugday Pazari'nda konusan çiftçiler, her seye üst üste zam geldigini bundan dolayi üretim yapmanin zorlastigini belirtti. “Üretim adina her sey bitti” diyen bir çiftçi, “Arpanin fiyati artti, en küçük hayvan 5-6 kilo arpa yiyor. Saman ve yem fiyatlari da artti. Çiftçi ekim yapamiyor. Ürün ekse gübre atmasi lazim, gübre pahali nasil atacak? Gübre de atmasa olmaz. Toprak Mahsulleri Ofisi bol arpa verse piyasadaki arpa pahalanmaz. Hayvan basina 20-25 kilo veriyor, bir hayvan aylik 20 kilo arpayi ne yapacak?” dedi.

Bir baska çiftçi ise, gübre ve mazotun çok pahali oldugunu belirterek, 'Geçen sene 200 liraya aldigim gübre su anda 600 lira. Mazot geçen sene 7,5 liraydi simdi 20 lira. Girdiler çok yükseldi, dolayisiyla mahsulle ayni fiyata verdigin zaman kurtarmiyor' sözlerini kullandi.

'GÜBRE GEÇEN SENE 90, BU SENE 400 LIRA'

Esnaf Halil Memetoglu ise, gübre ve ilaç fiyatlarinin çok yükseldigini belirterek sunlari söyledi:

'Geçen sene 90 liraya sattigimiz gübre su an 400 lira. 120 liraya sattigimiz gübre ise su an 600 lira. Yüzde 300-400 zam geldi. Biz de çiftçiye ne diyecegimizi sasiriyoruz. Vatandas bir torba gübre almaya geliyor, aracina gübreyi yüklüyor, fiyatini söyleyince almaktan vazgeçiyor. Bizlerde ne yapacagimizi bilmiyoruz. Geçen sene 100 liraya sattigim ilaç bu sene 500 lira. Gelen zamlara alistik. Millet olarak da kimsenin zoruna gitmiyor. Dün 10 liraya aldigi mazotu bugün 15 liraya aliyor ama kimsenin sesi çikmiyor. Mecbur boynunu büküp gidiyor. Insallah iyi olur ama iyi olacak gibi de görünmüyor. 50 kilo gübrenin fiyati 400 ila 600 lira arasindaki gidiyor, geçen sene ise 90 ila 120 lira arasindaydi. Adam ürünü ekiyor ama gübre atamiyor çünkü alacak gücü yok. Insallah bir çözüm olur yoksa gidisat iyi degil. Umudumuz var. Gübre ve ilacin hammaddesi disaridan geliyor, ileride ülkemizde olursa belki de fiyatlar yari yariya düser. Avrupa’da bir kasirga oluyor, biz burada onu fazlasiyla hissediyoruz.'


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °