Yemeksepeti İşçilerinden, Kendilerine 'Nankör' Diyen Nevzat Aydın'a Suç Duyurusu

Yemeksepeti işçileri, kendilerine ‘nankör’ diyen şirketin eski CEO'su Nevzat Aydın hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu suç duyurularının diğe

Güncel 23.03.2022 18:03:55 0
Yemeksepeti İşçilerinden, Kendilerine

Düsük ücret zammi, zorlu çalisma kosullari ve esnaf kurye modeli dayatmasina karsi haftalardir eylemde olan Yemeksepeti kuryeleri, son olarak kendilerine ‘Nankör’ diyen Yemeksepeti'nin eski CEO'su Nevzat Aydin hakkinda, 'is ve çalisma hürriyetini tahdit', 'tehdit', 'hakaret' ve 'halki kin ve düsmanliga alenen tahrik' suçlarindan Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi'na suç duyurusunda bulundu.

“SEFALET ÜCRETINE KARSI BASLATILAN BIR HAK MÜCADELESIDIR”

Nakliyat-Is Sendikasi öncülügünde Çaglayan Adliyesi'ne gelen Yemeksepeti isçileri, 'Nankör sensin Nevzat Aydin' pankarti açti. Burada basin açiklamasi yapan Nakliyat-Is Genel Baskani Küçükosmanoglu sunlari söyledi:

'Yemeksepeti isçilerinin mücadelesi sefalet ücretine karsi baslatilan bir hak mücadelesidir. Bugün Yemeksepeti eski CEO’su ve Yönetim Kurulu Baskani Nevzat Aydin hakkinda suç duyurusunda bulunmak için buradayiz. Nevzat Aydin, sefalet ücretine karsi mücadele eden isçileri 'nankörlükle' suçlamis ve simdi görevde olan Yemeksepeti CEO’sunu, isçileri isten çikartmasi konusunda yönlendirmek istemistir. Nevzat Aydin’in isçi ve sendika düsmanligini biz zaten biliyoruz; iskolu degisikligi yaparak sendikamiz üyesi 2000 isçinin sendika üyeliginin düsmesine sebep olmustur.

'SUÇ DUYURUSU DIGER ILLERDE DEVAM EDECEKTIR'

Bugün burada sembolik olarak baslattigimiz suç duyurusu diger illerde devam edecektir. Türk Ceza Kanunu'nun 117. ve 118. maddesine göre Yemeksepeti isçilerine yönelik bir taraftan hakaret bir taraftan da isten atma tehdidi vardir. Yemeksepeti isçilerinin talepleri çok nettir. Yemeksepeti isçileri 5 bin 500 TL net ücret, iskolunun ‘Tasimacilik’ iskoluna geçirilmesi, sendikal faaliyetin güvence altina alinmasi, esnaf kurye modelinin kaldirilmasidir.”

“BU EKONOMIK ORTAMDA VE HAYAT PAHALILIGINDA REKABETI KIZISTIRARAK HEDEF YAPTIRIYOR”

Yemeksepeti isçilerinin savciliga sundugu suç duyurusu dilekçesinde de söyle denildi:

“Ekmegim için çalismam, bu ülkenin bir vatandasi olarak anayasal haklarimi kullanmak istemem ile sanki sahsima bag bagisliyormus gibi bir üslupla kendini Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerinde görerek sahsimi tüm kamuoyu gözü önünde nankör diyerek asagilamasi ve bu ekonomik ortamda ve hayat pahaliliginda baskaca bu isi yapacak olanlara karsi rekabeti kizistirarak paket servislerde yetistirme gayretim bir yana diger motor kuryelere hedef yaptirmak suretiyle açik ve yakin tehlike suçlarini isleyen bu kisiden sikâyetçi ve davaciyim.”

Basin açiklamasindan sonra Yemeksepeti direnisçileri adina söz alan Baris Yoldas, haklarini alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Adliye önünde açiklamalarini bitiren isçiler, 'Motorlu kuryeler köle degildir' ve 'Nankör sensin Nevzat' sloganlari atti.

NE OLMUSTU?

Son aylarda çalisan kuryelerin isyani ve greviyle birlikte sikça anilan Yemek Sepeti'nin eski CEO'su ve kurucu ortagi Nevzat Aydin, resmi sosyal medya hesabi Twitter'dan eski kurumuyla ilgili bir paylasimda bulunmustu.

Isçilere yönelik 'Nankörler' diyen Aydin, Twitter'dan yaptigi paylasimlarda su sözlere yer vermisti:

'Benim hakkimda ne yazik ki gereksizce biraz fazla atip tutuluyor son zamanlarda. Ben Yemeksepeti'ni 7 sene önce sattim ve epey bir zaman önce de yönetimini de biraktim. Lütfen bu konuda bilinçli bir sekilde elestirin veya tweet atin arkadaslar. Yönetim Kurulu, Delivery Hero'da aktif bir görev degildir. Yakin bir zamanda o da düsecek zaten. Bu arada iyi ki Mert isin basinda; bana kalsaydi ilk isim, o isi yavaslatan nankörlerin tamamini göndermek olurdu. Kopan yaygaranin sebebi ise benim 3 yil önce 'kuryeler de bunu hak ediyor' deyip 'onlari da tipki hepimizin oldugu gibi kendi bordromuza alalim' diye israr etmemdir. Taseron olarak hiçbir ekstra imkanlari, mesela özel saglik sigortasi, olmadan çalistirsak sorun yoktu. Bu, bu konudaki son tweetimdi. Isteyen istedigine inanir.'


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °