Kadına ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Teklifinde ‘Tali Komisyon’ Tartışması

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda (KEFEK), kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili kanun teklifinin 'tali komisyon' olarak geneli üzerinde görüşme yapılacak olması tartışma yarattı. CHP Gene

Günde 22.03.2022 16:24:36 0
Kadına ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Teklifinde ‘Tali Komisyon’ Tartışması

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu'nda, 'tali komisyon' olarak AKP'li milletvekillerinin kadin ve saglik çalisanlarina siddetle ilgili kanun teklifinin görüsmelerine baslandi. Komisyon Baskani Fatma Aksal, maddelere geçilmeden teklifin sadece geneli üzerinde görüsülmesini oylatmak istedi. Buna itiraz eden muhalefet milletvekilleri ise usul tartismasi açilmasini istedi. Muhalefet milletvekilleri su elestirileri getirdi:

BANKOGLU: “TEKLIF HAZIRLANIRKEN BILE KADIN ÖRGÜTLERININ, SIVIL TOPLUMUN GÖRÜSLERI ALINMADI”

- CHP Bartin Milletvekili Aysu Bankoglu: “KEFEK’in böylesine kanun teklifinin incelenmesinde kesinlikle tali olarak degil, esas komisyon olarak adlanmasi gerekiyordu. Sizin de bu konuda bastirmaniz gerekiyordu. Bu torba yasa uygulamasindan vazgeçmeniz gerekiyor. Bu noktada ‘kadinlara müjde veriyoruz’ diye pazarlanan bir yasa teklifinin tartismasinda neredeyse 2009’dan beri hiçbir kanun teklifini neredeyse esas komisyon olarak görüsmedi KEFEK. Ve bu aslinda bize bir zihniyet resmi de veriyor. Bu resimdeki kadinlara yönelik yasa tartismasinda bile kadinin komisyonu tali olarak gören erkek egemen zihniyetin kadina yönelik siddeti önlemesi de mümkün degildir…Böyle önemli bir kanun teklifi yapilirken çogunlukçu ve katilimci bir demokrasi ilkesi gözetmeliydiniz. Bu konu ile ilgili uzmanlarin, sivil toplum kuruluslarinin, kadin örgütlerinin görüslerini almaliydiniz. Ama daha kanun teklifi hazirlanirken bile kadin örgütlerinin, sivil toplumun görüsleri alinmadi. Bu toplantiya davet edilmesi gerekirdi sivil toplumun ve bu toplantilari gün sinirlamasinin da buna göre yapilmasi gerekirdi.”

KERESTECIOGLU: “BU KADAR ‘SIDDETE KARSIYIZ, SIDDETE KARSIYIZ’ DERKEN BU MADDELERI MI GÖRÜSEMEYECEGIZ”

- HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioglu: “Biz israrli takip suçunu, (TCK) 96’ya eziyet suçuna göre mi, 6284’e göre mi, TCK 123’e göre mi hangisine göre degerlendirirsek daha iyi olur. Ya da zaten israrli takip suçu vardi da aslinda uygulanmiyor muydu?... Bunu yapmadan nasil biz Adalet Komisyonu'na bir seyler gönderecegiz…Biz bunu Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu olarak dogru dürüst tartismak ve elestirmek zorundayiz…Istanbul Sözlesmesi’nin çekilmesinin yil dönümünde bunu getiriyorsunuz… …Bu komisyondan beklenen sey sudur. Adalet Komisyonu'na dönüp de ‘kardesim biz daha istisare etmeliyiz. Bizim için çok önemli bu kanun.’ Onun için siz de toplantinizi bir zahmet gelecek haftaya iste ondan sonraya erteleyin, biz de size dogru dürüst tartistigimiz bir seyi sunabilelim…Biz Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu’nda uzlasamadan mi bir sey çikartacagiz. Bu Türkiye için ayip degil mi? Bu kadar ‘siddete karsiyiz, siddete karsiyiz’ derken bu maddeleri mi görüsemeyecegiz. Niye görüsemeyecegiz? Çünkü, iktidarin yetistirmesi gereken bir sey oldugu için mi? 10 yildir 6284’te (Ailenin Korunmasi ve Kadina Siddetin Önlenmesine Dair Kanun) israrli takip var…Bir tane uygulamamislar. Ama Bogaziçi Rektörü Naci Inci’ye uygulamislar. ‘Ögrenciler, ögretim üyelerini israrli takip yapiyorlar bana’ diye… Naci Ince’ye uygulanan seyi kadinlara uygulamamis hakimler. Biz bunun hesabini soramamisiz dogru dürüst, simdi ‘israrli takip suçunu getiriyoruz, çok önemli bir sey…’ Tabii ki önemlidir…. Ama nasil olacagini tartisalim” seklinde konustu.

KARACA: “BU KOMISYONUN ANA KOMISYON OLARAK KANUN TEKLIFINI GÖRÜSMESI ADALET KOMISYONU'NUN TALI OLMASI GEREKIRDI”

- CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca: “Geçtigimiz yil 20 Mart’ta bu kanun teklifindeki düzenlemelerin birçogunu bünyesinde barindiran ve bugüne kadar uygulanmayan, ‘uygulansin ‘diye mücadele ettigimiz, Istanbul Sözlesmesi’nden bir gece de ve hukuksuzca çikildiginin yil dönümünde israrli takip ve diger bazi konularin bir torba yasa içerisinde bugün buraya gelmis olmasinin da altini çizmek isterim… Burada sadece kanun maddesini degistirmiyoruz. Bu kanun maddesindeki degisiklik kadinlara yönelik olmasi durumundaki ayri suç düzenlemeleri getiriyor. Yani kadinlara karsi islenen suçlari, kadin oldugu için islenen suçlari düzenledigi için bu komisyonun ana komisyon olarak kanun teklifini görüsmesi Adalet Komisyonunun tali komisyon olmasi gerekirdi.”

YÜCEER: “TOPU TOPU 12 MADDE VAR KONUSACAGIMIZ, ‘ONLARI DA TOPLU HALDE KONUSUR GEÇERIZ’ DIYORSUNUZ, BU TORBANIN TORBASI OLUYOR”

- CHP Tekirdag Milletvekili Candan Yüceer: “Saglik çalisanlarina ve kadinlara yönelik siddet gibi aslinda ikisi de ayri ayri çok kiymetli çok önemli olan çok hayati olan ve aralarinda illiyet bagi olmayan bu düzenlemeyi…ayni yerde görüyoruz. Neden böyle yapiyorsunuz? Daha önemli bir isiniz mi var? Yoksa Melis’in gücü ve zamani mi yok yani bunlari ayri ayri konusmaya, degerlendirmeye?...Siz burada su an komisyon toplantisinda torbanin torbasini yapiyorsunuz. Diyorsunuz ki bize ‘genelini konusacagiz.’ Topu topu 12 madde var konusacagimiz. ‘Onlari da ayri ayri konusmaya gerek yok. Onlari da toplu halde konusur geçeriz’ diyorsunuz. Ya bu torbanin torbasi oluyor. Bu tolere edebilecegimiz, yapabilecegimiz bir sey degil.”

SUNAT: “BU SEMBOLIK GÜN, TARIH VEYA ICRAATLERDEN KAÇINMANIZI TAVSIYE EDIYORUM”

- IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi, Ankara Milletvekili Senol Sunat: “Bu KEFEK ana komisyon olmaliydi. Çünkü konu kadin ile ilgili ve hassas bir konu. Özellikle neden 20 Mart’ta, hizli bir sekilde bu konunun ele alindigini hepimiz gayet iyi anliyoruz. Yani Istanbul Sözlesmesi’nden çikildigi tarih olan 20 Mart, herhalde pazartesi Meclis olmadigi için sali gününe aktarilarak bir rövans yapilmaya çalisiliyor…Bu sembolik gün, tarih veya icraatlerden kaçinmanizi tavsiye ediyorum. Herhalde sizde Istanbul Sözlesmesi olmazsa bizde kendimize göre sözlesmeyi yapalim ki, öyle planlariniz vardi, onu yapmaya çalisiyorsunuz. Böyle hassas konularda tüm partilerin birlikte hareket etmesi gereken ve uzlasi yoluyla ortaya çikan kanun teklifleri daha önem arz ediyor.”

'KADINLARIMIZ' TARTISMASI

Öte yandan KEFEK Sözcüsü AKP'li Tülay Kaynarca’nin konusmasi sirasinda ‘kadinlarimiz’ kelimesini kullanmasina CHP’li Karaca tepki gösterdi. Karaca, “Kadinlarimiz kelimesini duymak biraz rahatsiz edici. Kadinlar hiç kimsenin mali degildir. Hiç kimseye tabi degildir. Kadinlarimiz degil, kadinlar diyeceksiniz” diye karsilik verdi. Iktidar milletvekilleri ise tartismayi ‘gereksiz’ olarak degerlendirdi. Karaca, “Benim düsüncem benim düsünceme saygi duymak zorundasiniz” diye konustu. Karaca’ya muhalefet milletvekillerinden de destek geldi.

 


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °