Prof.Tandırlı, Müzik ve G.S. Universitesi’ne Neden Rektör Adayı Oldum?..(2)

Beykent Üniversitesi GSF Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Emre Tandırlı ile sanat-kültür alanı sohbetimize devam ediyoruz..

Ropörtaj 22.03.2022 10:01:00 0
Prof.Tandırlı, Müzik ve G.S. Universitesi’ne Neden Rektör Adayı Oldum?..(2)

AY: “Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi  Rektör atamasinda Kriz mi var?” baslikli makalem çok ilgi çekti. 5 ay geçti ve basvuran adaylar 2018 KHK’sina göre düstü.  MGU’da neler oluyor?

TANDIRLI: 19 Ekim 2021 Sali günü Ankara Yüksek Ögretim Kurulu Binasinda YÖK Baskan V. Prof.Dr.  Rahmi Er’in baskanligini yürüttügü “mülakat jürisi” karsisinda kendimi ve projelerimi tüm içtenligim ve meslege olan tutkum ile tanitmis, sorulara net açik ve dogru yanitlar vererek, aldigim bilgilere göre  11 aday arasinda Sn. Cumhurbaskanimiza gönderilen  ilk listede yer almistim. Yani, Cumhurbaskanligi Külliyesinde imza için gönderilen ve mevcut rektörün de oldugu 3 (üç) kisilik aday listesindeki tek ressam akademisyen olmustum.

AY: Neden rektörlüge aday oldunuz?

TANDIRLI: Adaylik tanitim çalismalari kapsaminda. 2’nci dönem rektör adayi oldum, Akademik temsilciligine aday oldugu Üniversitenin “bilim sanat ve egitimde Ulusal güç, küresel ses olmali” ifadesini kullanmaktayim..

Gelelim Projelere: En öncelikli sorun Müzik ve Güzel Sanatlar adini tamamlayacak ola sizin (Dr.Göktan Ay) deyiminizle “islevsizlestirilmis” olmaktan kurtarilmasi gereken bir Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesinin kurulmasi, müfredat ve kadro anlaminda tam tesekküllü bir nitelikle zenginlestirilmesi olacaktir. Bu fakülte çatisi altinda, Geleneksel Sanat Disiplinleri olan Resim, Heykel, Seramik, Geleneksel Türk El Sanatlari Bölümlerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun yani sira, söz konusu Fakülte üst basligindaki Tasarim kelimesinin altini dolduracak olan Grafik Tasarim, Görsel Iletisim Tasarimi, Endüstri Ürünleri Tasarimi, Moda ve Tekstil Tasarimi, Sahne ve Dekor Tasarimi, Taki Tasarimi, Sinema Televizyon ve Yeni Medya Tasarimi gibi bölümlerin de hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu minvalde geçmisin zengin mirasinda vakif, çagi yakalamis ve ileriye tasiyacak bir yapilanmanin acilen ele alinmasina ihtiyaç duyulmaktadir.

Bir diger projem; Uluslararasilasmakla iliskili olarak kampüse entegre edilecek bir Kongre Merkezi, Sanat Galerisi, ayrica akademik etkinlikleri tesvik ve destek organizasyonu, ögretim elemani degisim programi (Erasmus+), Üniversite bünyesinde ve haricinde çesitli bilimsel ve sanatlar yarisma organizasyonlari, sürekli egitim merkezi, bir kisim kuramsal dersler için kurulacak uzaktan egitim merkezi” sayilabilir.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi baskentimizin merkezinde konulanmis klasik bati mimarisinin ihtisamli ve etkileyici ambiyansi ile bir kent üniversitesi olmanin yaninda evrensel nitelikte yaratici, elestirel ve analitik düsünceyi benimseyen, yeniliklere açik bir vizyona sahip bir dünya sanat üniversitesidir. Baskentimize ve hatta ülkemize deger katan varligi ile bilim, sanat ve egitimde basi çeken bir güç, benimsedigi ilkeleri ile küresel ölçekte ses getiren bir akil ve bilgi sarayidir. Küresel rekabet ortaminda mesleki yetkinlik ve uzmanliklarin sekillenecegi, ayni zamanda gelecegin daha da güçlü Türkiye’sinin nice basarilara imza atacak olan bireylerinin yetisecegi bir bilim yuvasidir. Bu anlamda kurulacak olan bir kongre merkezi kurumun ulusal ve uluslararasi bilimsel etkinlikler bakimindan nice zenginlikler katacak. Taninirligini bilimsel ve sanatsal gelistiriciligi, sürdürülebilir ve ölçülebilir özellikleri ile artirmada etkili olacaktir. 

AY: Hep vurguladiginiz sanat galerisinin ne yarari olacak?

TANDIRLI: Lisansüstü Enstitülerin esgüdümü ile yürütülecek etkinlikler kapsaminda “dünya ölçeginde ses getirecek” nice kalici bilimsel çalisma insanligi aydinlik bir gelecek sunacaktir. Sehir içinde ve de kampüse entegre kurulacak bir Sanat Galerisinde Güzel Sanatlar ve Tasarim alanlarini kapsayan etkinlikler gerçeklestirilebilecektir. Bu eserler sergileyip satisa sunabilecek, satislardan elde edilen gelirin % 30’u katalog, davetiye, vb. sergi organizasyon giderleri için kullanilmak üzere Üniversite döner sermayesine aktarilacaktir. Öte yandan hem dünya standartlarindan profesyonel sanat galerisi yönetimi, hem de sanat ve tasarim ürünlerini üreten ögrencilerimiz için sektöre hazirlik bakimlarindan essiz deneyimler kazanilmis olacak.  

Devam edecek…


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °