Sağlık-Sen'den 'Sağlıkta Şiddet' Raporu: 21 Olayda 43 Sağlık Çalışanı Mağdur Oldu

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şubat ayına ilişkin Sağlıkta Şiddet Raporu'nu açıkladı. Rapora göre; şubat ayında 21 şiddet olayı yaşandı ve 43 sağlık çalışanı hasta ya da hasta yakınlarından şiddet gördü. 21 olaydan

Günde 21.03.2022 15:11:45 0
Sağlık-Sen

Semih Durmus, subat ayina iliskin Saglikta Siddet Raporu’nu Memur-Sen Genel Merkezi'nde bugün düzenledigi basin toplantisiyla açikladi.

Rapora göre; ay boyunca 43 saglik çalisani siddet gördü. 12 hemsire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil saglik hizmetleri çalisani, 13 de diger branslardan saglik çalisani siddete maruz kaldi. Siddetin en çok uygulandigi yerler hastaneler oldu. Raporda su tespitlere yer verildi:

'12 HEMSIRE VE 11 DOKTOR SIDDET MAGDURU OLDU'

'Ay boyunca, toplamda 31 saldirganin neden oldugu 21 siddet olayi yasandi. Bu olaylarda 43 saglik çalisani magdur oldu. Ay boyunca yasanan 21 siddet olayinin 8’ine bizzat hastalar imza atti. Hasta yakinlari ise 13 olaya neden oldu.

Yasanan 21 siddet vakasinin 17’si hem fiili hem sözlü, 4’ü ise sözlü (hakaret, tehdit vs.) olarak vuku buldu. Siddet olaylarinin en çok yasandigi yer yine hastaneler oldu. 21 siddet olayinin 19’u hastanelerde cereyan ederken 1 olay aile sagligi merkezinde, 1 olayi ise sahada meydana geldi. Ay boyunca 12 hemsire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil saglik hizmetleri çalisani, 13 de diger branslardan saglik çalisani siddet magduru oldu.

Subat ayinda dikkat çeken en önemli noktalardan biri de tutuklanan sayisindaki artistir. Ay boyunca yasanan siddet vakalarina imza atan 31 saldirgandan 14’ü tutuklandi. Bunun yaninda, gözaltina alinan saldirganlarin 6’si serbest birakilirken 7 saldirgan hakkinda ise sorusturma baslatildi. 4 saldirgan hakkinda ise hakkinda herhangi bir islem yapilmadigi tespit edildi.

Subat ayinda dikkat çeken bir gelisme de siddet olaylariyla ilgili mahkeme kararlarinda gözlenmistir. Tekirdag’da bir doktoru hakaret ve tehditler esliginde bir odaya kilitleyen zanliya mahkeme, 9 ay hapis cezasi, 12 bin 750 TL de para cezasi verdi. Yozgat Bozok Üniversitesi Arastirma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli hekime siddet uygulayan saldirgana mahkeme, 5 yil 3 ay 7 gün hapis cezasi verdi. Ankara Egitim ve Arastirma Hastanesine bagli Yenimahalle Semt Poliklinigi’nde bir doktoru darp ettigi gerekçesiyle tutuklanan zanli hakkinda 6 yil 9 aya kadar hapis talebiyle dava açildi.'

'BIR SAGLIK ÇALISANI DÖRT SAGLIK ÇALISANININ ISINI YAPIYOR'

Saglik-Sen Genel Baskani Durmus, saglikta siddetin tutuklamayi gerektiren ‘katalog suçlar’ kapsamina alinmasina iliskin kanun teklifini de degerlendirdi. Durmus, atilan adimdan memnuniyet duyduklarini ancak yeterli olmadigini belirterek sunlari söyledi:

'Saglik-Sen olarak, böyle bir adimin atilacak olmasindan son derece memnun oldugumuzun bilinmesini isterim. Elbette bu adimla saglikta siddet sorunu kökten çözülmüs olmayacak. Nihai çözüm için birbirini tamamlayici daha pek çok adimin atilmasi gerekmektedir. Bunlarin basinda da saglik emekçilerinin is yükünün azaltilmasi gelmektedir.

Bugün bir saglik çalisani, dört saglik çalisaninin isini yapiyor. Yolu hastanelere düsen herkes, agir is yüküne ve yogunluga bizzat tanik oluyor. Is yükünün azaltilmasi, çalisanlarin diger pek çok sorununun çözümüne pozitif etki edecegi gibi siddet sorununun çözümüne de katki saglayacaktir.'


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °