Uygur soykırım ve köle işçiliğine karşı Uygurlar Avrupa'da faaliyette

Dünya’ın dikkatı Rusya ve Ukrayna savaşı’na çevrilmişken Çin’in Doğu Türkistan ‘da yaptığı soykırımı dünya gündeminden düşmüşken Uygur STK Avrupa birliğindeki faaliyetlerine hız verdi.

Dünya 20.03.2022 10:41:24 0
Uygur soykırım ve köle işçiliğine karşı  Uygurlar Avrupa

 Dünya Uygur kongresi heyeti Danimarka parlamentosu’nda Uygur soykirimi kabul etmesi yönünde Danimarka Miletvekili ve hükümet yetkilileri ile temaslarda bulundu.

Uygur Hareketi Hollanda'daki Uygur kadinlar ve genç aktivistler için, demokrasi ve insan haklari savunuculugu konusunda bir egitim semineri düzenledi. Uygur hareketi heyeti ayrica, Avrupa Parlamentosu tarafindan düzenlenen, 'modern kölelik ve zorla çalistirma' konulu oturuma katildi.

 

11-13 Mart tarihlerinde Lahey'de düzenlenen çalistaya Hollanda ve Almanya'daki Uygur topluluklarinin temsilcilerin yani sira Hollanda’daki Türk STK temsilcileri , Hollanda hükümet temsilcisi ve Hollanda'daki ABD Büyükelçiligi temsilcileri de . Katilmasiyla üç gün boyunca, Uygur soykirima karsi koyma, Çin propagandasiyla bas etme uluslararasi aktivizm konusunda egitim verildi.

 

16 Mart 2022'de Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu Insan Haklari Alt Komitesi Oturma’da Uygur'larin zorla çalistirildigina görüsüldü .  ‘Çin komunizim kurbanlari hatira Vakifi ‘kidemli arastirmacisi Dr. Adrian Zenz, Dogu Türkistan'daki Uygurlarin zorla çalistirilmasiyla ilgili Avrupa Parlamentosu üyelerine bilgi verdi ve sorularini yanitladi. Dr. Adrian Zenz, Uygur'larin zorla çalistirilmalariyla mücadelede yasal araçlarin kullanilmasinin önemini anlatti. Zenz'e göre, en az 2 milyon Uygur köle isçilik için transfer edildi. Zenz, Avrupa parlamentosuna, ABD tarafindan çikarilan Uygur'larin Zorla Çalistirilmasinin Önleme Yasasi'na (UFLPA) benzer önlemler almalarini tavsiye etti. Oturuma, Insan Haklari Alt Komitesi Baskani milletvekili Maria Arena baskanlik etti.

 

Oturum sirasinda modern kölelik ve zorla çalistirma hakkinda da yorum yapan Renew Europe Group'un Insan Haklari Alt Komitesi Koordinatörü milletvekili Soraya Rodríguez Ramos, Mayis 2021'de milletvekillerine Çin tarafindan yaptirim uygulandigini hatirlatarak sunlari söyledi: “Bu, diyalog ve muhalefetin Çin hükümeti tarafindan nasil kabul edilemez oldugunun açik ve bariz bir göstergesidir. Bu adaletsiz eyleminin saldirganligi ve anlamsizligi, bize Çin'deki Insan Haklari ihlallerinden sorumlu olanlari hedef alan yaptirimlarin ne kadar yerinde oldugunu gösteriyor”.

 

Uygur Hareketi Icra Direktörü Rushan Abbas ve Uygur Arastirmalari Merkezi Icra Direktörü Abdulhakim Idris de AB Parlamentosu'ndaki oturuma katildi. Rushan Abbas, ''Çin'in Uygur'lara uyguladigi insan haklari ihlalleri ve soykirim Avrupa'nin demokratik, etik ve ahlaki degerlerine aykiridir. Uygurl'arin zorla çalistirilmasiyla üretilen ürünler AB tarafindan ithal edilmemelidir. Avrupa, modern kölelik suçlarindan dolayi Çin'e karsi somut adimlar atmali ve her Avrupa ülkesinin parlamentosunda 'Uygur Destek Gruplari' olusturulmalidir'' ifadelerini kullandi.

 

Tüm ülkeler, Çin rejiminin uyguladigi soykirim ve Dogu Türkistan'daki Uygur'larin köle gibi çalistirilmasina karsi harekete geçerken, birbirleriyle daha uyumlu bir yaklasim benimsenmelidir. Dogu Türkistan'da isçilerin köle gibi çalistirilmasi sonucu üretilen mallarin Avrupa'ya gelisini durdurmak için halihazirda yürürlükte olan yasalar siki bir sekilde uygulanmalidir. Köle isçiligiyle mücadelede, gerekli her türlü politikanin uygulanmasi için taahhütnameler imzalanmalidir seklinde konustu.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °